Activităţi pentru bebeluşi de 9 luni. Ce jocuri sunt potrivite pentru a-i stimula dezvoltarea

Marina Rosenfeld
bebelus 9 luni

Activităţi pentru bebeluşi de 9 luni. Dați-le copiilor şansa să se joace, să interacţioneze, să exploreze şi să dobândească abilităţi noi. Iată care sunt cele mai bune activitităţi pentru bebeluși la 9 luni, conform specialiştilor de la parenting.firstcry.com 

La ce să vă aşteptaţi de la un copil de 9 luni ?

 • La 9 luni copiii încep să se târască înclusiv pe scări
 • Copilaşii de 9 luni pot să-şi schimbe uşor poziţia, din poziţia de târâre la poziţia ridicat în picioare, mai ales dacă se ţin de ceva.
 • Abilităţile de motricitate fină se îmbunătăţesc, în aşa fel încât pot ridica jucării mici.
 • Lalalizează tot timpul şi pronunţă silabe
 • Înţeleg mare parte din ce vorbiţi
 • Pot sta jos fără ajutor

Iată câteva activităţi distractive pentru bebeluşii de această vârstă

Aruncatul la găleată

Aruncaţi jucării într-o găletuşă. Când jucăria atinge fundul găletuşei cu zgomot spuneţi:”poc’’ Repetaţi de câteva ori. Mai aruncaţi una şi nu spuneţi nimic. Vedeţi dacă nu cumva bebeluşul încearcă să imite. Şi bebe va arunca jucării în găletuşă sau o va goli.

Miau ascunde-te

Luaţi o jucărie care scoate un zgomot mieunat, faceţi zgomotul şi ascundeţi-o la spate. Lăsaţi bebeluşul să o caute. Acest joc stimulează dezvoltarea cognitivă.

Mingea se rostogoleşte

Rostogoliţi o minge de mărime medie spre bebeluş, vedeţi dacă o opreşte sau nu. Incurajaţi-l să o arunce înapoi. Activitatea contribuie la dezvoltarea motricităţii grosiere, îl învaţă să îşi aştepte rândul şi să imite.

De-a v-aţi ascunselea

Amenajaţi un culcuş pentru bebe într-o cutie de carton, puteţi pune o păturică înăuntru să fie confortabil. Ascundeţi bebeluşul acolo şi, când se arată trebuie să vă prefaceţi suprinse. Aceasta activitate contribuie la dezvoltarea motricităţii grosiere, a văzului şi a abilităţilor sociale, dar îl învaţă şi despre permanenţa obiectelor.

Bateţi din palme şi cântaţi

Bebeluşii bat din palme la nouă luni, cântaţi cântece pentru copii şi încurajaţi-i să bată pe ritm. Îi ajută pe bebeluşi să se coordoneze, să-şi controleze muşchii, să dobândească şi coordonarea ochi-mână.

Joaca în apă

În timpul băiţei de seară copilul poate învăţa, iar joaca cu bule de săpun îi dezvoltă coordonare ochi-mână, la fel ca cea emoţională în monetul în care se bucură că stropeşte cu apă.

Plimbarea în cărucior

Este una din cele mai important activităţi pentru un copil de 9 luni. Puteţi să vă plimbaţi pe stradă sau în parc, la cumpărături. Lăsaţi bebeluşul să privească oamenii, câinii care latră. Aceste activităţi în aer liber ajută la integrarea senzorială.

Joaca în nisip

Copilul stă în şezut bine, deci poate sta la groapa de nisip cu o lopăţită  şi găletuşa. E bună pentru dezvolarea motricităţii fine. Oricum fiţi cu ochii pe copil să nu-şi arunce nisip în ochi.

Cutia cu comori

Într-o cutie de mărime potrivită în care copilul să poată privi din poziţie şezândă şi în care să puteţi pune nişte lucruri cum ar fi fructe şi legume, sau orice lucruri care nu sunt toxice de culori şi texturi diferite. Încurajaţi bebeluşul să inspecteze ceea ce găseşte, să le guste, să le atingă.

Cititul

Bebeluşii chiar trag foloase din poveştile care li se citesc. Încercaţi să vă modulaţi vocea când citiţi. Copiii care încep devreme cu cititul – de către părinţi- vor fi şi ei cititori.

Câteva sfaturi:

 • Asiguraţi-vă că bebeluşul e interesat de activitate, dacă nu este, nu îl forţaţi
 • Folosiţi doar jucării şi obiecte care nu sunt toxice
 • Nu lăsaţi copilul nesupravegheat
 • Ţineţi copilul desculţ, numai aşa va avea postura corectă, dacă e rece neapărat să poarte şosete anti-derapante.
 • Fiecare bebeluş are ritmul său de dezvoltare, copiii îşi dezvoltă aceste abilităţi, dar au nevoie de exerciţiu. Aveţi nevoie de răbdare ca să progreseze.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa