Semne că ai un bebeluș care are colici

Aproape 40% dintre bebeluși au o perioadă în care se luptă cu crizele de colici. Află care sunt principalele semne, dar și cele mai bune remedii pentru calmarea colicilor.

Georgiana Mihalcea, redactor
5 semne că ai un bebe care are colici
Dacă știi din timp care sunt semnele colicilor la bebeluși și care sunt remediile, vei fi o mămică relaxată!

Colicile infantile reprezintă perioade prelungite de plâns, agitație și iritabilitate de cauză necunoscută la sugarii sănătoși. Colicii afectează până la 40% dintre bebeluși. Iată 5 semne care anunță că ai un bebeluș care are colici și care sunt cele mai eficiente remedii.

Acest articol conține recomandare de produs!

Colicile sunt diagnosticate conform următoarelor criterii: 3 ore de plâns pe zi, de cel putin 3 ori pe săptămână, care durează de cel puțin 3 săptămâni.

1. Criza ca la carte

  • Bebelușul plânge până se înroşeşte.
  • Stă încordat ca un arc, îşi ţine mânuţele şi picioruşele chircite ca şi când ceva îl deranjează foarte tare.
  • Crizele încep brusc şi pot dura de la câteva minute la câteva ore.
  • Reprizele crizei de colici sunt mai frecvente seara şi noaptea, fără să existe o explicaţie. De obicei crizele apar după masă, motiv pentru care se consideră că unul dintre factorii care declanşează criza de colici este aerul, care, înghiţit în cantitate foarte mare atunci când copilul mănâncă lacom, îl balonează.

2. Îl doare burtica

Când alăptezi la cerere, eşti tentată să-i dai să sugă de câte ori devine agitat sau plânge, ca şi cum foamea ar fi singura sa sursă de disconfort. Uneori, aşa este. În primele zile, mai ales după o naştere prin cezariană, e posibil să nu ai suficient lapte. Copilul vrea să mănânce mai des, pentru că nu se satură cum trebuie la fiecare supt. Iar sânul tău se transformă în suzetă.

Copilul nu mai „trage” cu putere, iar în locul unor mese scurte şi îndestulătoare are parte de lapte „cu picătura”. Nu numai că înghite mult aer, dar în stomacul lui se amestecă lapte în diferite stadii de fermentare.

Imaginează-ţi burtica sa ca pe un vas în care pui laptele „la prins”: în primele 20-30 de minute, e lapte „dulce”, apoi lapte „acru”, iar la final, după cele 3 ore – „brânză”. Când laptele „dulce” vine peste „brânză”, nu se întâmplă nimic. Când vine peste laptele „acru”, procesul de digestie este perturbat şi apar colicile.

3. Este balonat

O proporţie destul de mare dintre copiii cu colici suferă din cauza gazului ce se eliberează în cursul digestiei – gaz ce destinde în mod dureros intestinul. De asemenea, în timpul alăptării, sugarul înghite aer – unii mai mult, alţii mai puţin. Pentru a înlătura această problemă, iată câteva remedii simple:

  • În timpul alăptării este bine ca bebe să nu stea la orizontală – o poziţie înclinată sau cât mai aproape de verticală va ajuta aerul să iasă din stomac.
  • La jumătatea alăptării şi imediat după, fă o mică pauză în care să îl baţi uşor pe spate, ţinându-l într-o poziţie verticală (cu burtica lui pe pieptul tău); în felul acesta el va elimina aerul suplimentar din stomac.
  • Dacă este alimentat cu un biberon, ai grijă ca tetina să elibereze cantităţi mici de lapte. Dacă gaura este prea mare, micuţul „soarbe” laptele şi înghite cantităţi mari de aer.
  • Culcă-l pe spate şi masează uşor cu două degete pe burtică. Vei imprima degetelor mişcări circulare în sensul acelor de ceasornic, pornind de la ombilic. În acest fel, ajuţi eliminarea gazelor din colon. Este bine să îl masezi cu circa o oră înaintea momentului din zi în care începe să plângă.
  • Exerciţiile fizice ajută şi ele la eliminarea gazelor – prinde-i călcâiele în palmă şi mişcă-i uşor picioruşele ca şi cum ar merge pe bicicletă. Călcâiul trebuie să-i atingă funduleţul. Un alt exerciţiu: prinde-i călcâiele cu o singură mână, genunchii să-i fie întinşi şi imprimă mişcări circulare.

4. Are o reacție alergică la un aliment consumat de tine

Ceea ce mănânci tu este foarte important şi pentru el, în cazul în care îl alimentezi natural. O mare parte din principiile alimentare ingerate de tine se vor regăsi în secreţia lactată.

Există o serie de alimente recunoscute pentru disconfortul abdominal pe care îl creează sugarilor alăptaţi la sân. O altă cauză citată frecvent în literatura de specialitate este intoleranţa sugarului faţă de beta-lactoglobulină – o proteină specifică laptelui de vacă, foarte alergizantă.

Jack Newman, în cartea sa „Ghidul pentru alăptare”, spune că nu trebuie să te îngrijorezi că proteinele diverselor alimente pot ajunge în laptele tău ducând la apariția colicilor ori  a alergiilor alimentare.

Nu este o idee bună să elimini lactatele pentru orice eventualitate, de exemplu, chiar dacă laptele de vacă a provocat o alergie primului copil. Mulți medici fac o confuzie între intoleranța la proteina laptelui de vacă și intoleranța la lactoză!

dr. Jack Newman, autorul bestseller-ului internațional „Ghidul pentru alăptare”

Nu a fost demonstrată existența unei legături între dieta mamei și riscul ca bebelușul alăptat să dezvolte alergii alimentare. Prin urmare, nu este necesar să elimini alimentele alergenice din dieta ta, chiar dacă un membru al familiei are alergii alimentare.

5. Plânge neconsolabil

La naştere, sistemul nervos se comportă similar unui calculator ultraperformant, dar care nu are toate programele (softurile) instalate. Comparativ cu universul cald, liniştit, umbros din uterul mamei, noua lume în care de-abia a sosit îi pare micuţului ca un haos total.

Mai ales dacă este prematur, nou-născutul va fi deranjat de multitudinea de semnale cu care este bombardat: lumini, sunete, vibraţii, mişcări. La început, toţi aceşti stimuli sunt percepuţi distorsionat şi vor produce o stare acută de disconfort psihic ce se poate traduce în reprize de plâns strident, neconsolabil.

  • Tot ce poţi să faci ca să-l ajuţi este să-i creezi un mediu cât mai liniştit, departe de televizorul care urlă, de tramvaiul care zguduie geamurile, de frăţiorul gălăgios care se hârjoneşte cu prietenii în sufragerie.
  • Mergi într-o cameră liniştită, cu o lumină blândă şi temperatură plăcută, dezbracă-l în chiloţei sau chiar fără (micuţii adoră să scape de scutece) şi lipeşte-l de pieptul tău. Mângâierea ta blândă, vocea ta, căldura ta, zgomotele inimii tale îl vor linişti şi îl vor ajuta să adoarmă.
  • Altora le place să fie legănaţi – în cărucior, în leagăn. Aşază-l cu burtica pe picioarele tale şi cu căpşorul între genunchii tăi şi mângâie-l pe spate în timp ce îl legeni. Ai să vezi cum se linişteşte.
  • Suzeta are rolul de a-i da o ocupaţie şi asta îl calmează – ai grijă însă cât aer înghite!
  • Paradoxal, sugarii adoră uruitul motorului şi o să fii surprinsă când ai să mergi cu el prima dată cu maşina. Pur şi simplu o iubesc. Aşadar, cu puţin timp înainte de ora la care de obicei începe „recitalul”, scoate-l la o plimbare cu maşina!
  • Bunicile noastre foloseau înfăşatul strâns al sugarului –  „opreşte plânsul şi face piciorul frumos”. S-a dovedit însă că nu este chiar aşa, majoritatea copiilor nu suportă această formă de imobilizare forţată şi plâng şi mai tare. Cât pentru picior… înfăşatul strâns predispune spre luxaţii congenitale de şold.

Picăturile care elimină durerea

O altă soluție împotriva colicilor, complementară celor enumerate mai sus, este folosirea picăturilor orale create special pentru a reduce durerea provocată de colici. Un astfel de tratament este cel pe bază de simeticona. Este important de știut faptul că simeticona este o substanţă cu acţiune locală, doar la nivel intestinal, care nu este absorbită în organism. Picăturile acționează prin spargerea efectivă a bulelor acumulate și favorizarea eliminării lor.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa