3 mame vin cu o soluție inovatoare în ceea ce privește alăptarea

Mihaela Călin

Trei femei din America s-au autointitulat „mamele laptelui”, datorită legăturii strânse pe care au format-o după ce s-au ajutat reciproc cu alăptarea.

Totul a început atunci când Susie Schmitt, o proaspătă mămică din Pittsburgh, nu a reușit să producă suficient lapte pentru a-și hrăni fiica.

„Indiferent cât de multe suplimente luam, indiferent la cât de mulți doctori mergeam, indiferent cât de mult investigații am făcut, corpul meu nu producea laptele de care fiica mea avea nevoie”, a declarat Susie Schmitt pentru emisiunea TV „Bună dimineața America”.

Într-o zi, în timp ce se afla într-un magazin ca să cumpere o formulă de lapte, Susie Schmitt a dat întâmplător peste o prietenă din școala generală, Kelly Brennan, care, de asemenea născuse de curând. Susie i-a împărtășit acesteia calvarul prin care trecea cu alăptarea.

A donat surplusul de lapte matern prietenei sale

Kelly Brennan era la al doilea copil, și o alăpta pe fiica ei Caroline, la acel moment. Ea i-a spus lui Susie că are un surplus de lapte matern.

„Iată-mă cu atât de mult lapte, mă gândeam eu. Dacă vrei și vă simțiți confortabil, tu și soțul tău, cu această idee, eu îți pot da bucuroasă surplusul de lapte”, își amintește Kelly că a spus.

Kelly Brennan i-a donat surplusul de lapte lui Susie, până când ea însăși a ajuns să aibă probleme cu lactația, având nevoie de mai mult lapte.

Kelly Brennan a povestit pe Facebook despre nevoia de lapte matern, atât a ei, cât și a lui Susie. Și a primit un mesaj de la o altă mamă, Brittany Wigman.
„Practic, i-am oferit lui Kelly oportunitatea de a dona surplusul de lapte pe care eu l-am depozitat”, a spus Brittany Wigman, mamă a doi băieți. Brittany o știa pe Kelly din facultate, dar nu a întâlnit-o niciodată pe Susie.

O a treia mamică a devenit donatoare de lapte matern

Brittany Wigman locuiește în Ohio, la două ore distanță de Susie Schmitt și Kelly Brennan. Ea și-a împachetat pungile cu lapte matern înghețat în două genți frigorifice pentru a le dona celor două prietene. Kelly Brennan s-a dus și a luat pungile cu lapte de la prietena ei din Ohio.

Despre alăptare puteți citi mai multe amănunte în cartea Ghidul pentru alăptare a lui Jack Newman. 

„Când Brittany ne-a oferit lapte, la început am plâns pentru că eram pur și simplu copleșită de recunoștință”, a spus Kelly. „A fost o mare ușurare pentru mine pentru că îmi făcusem un scop din a-i oferi copilului meu cât mai mult timp posibil lapte matern. Și datorită lui Brittany acest lucru a fost posibil”.

„Nu am întâlnit-o niciodată pe Brittany, dar îi datorez atât de multe”, a adăugat Susie Schmitt.

Condițiile de păstrare a laptelui matern

Dr. Jessica Shepherd, obstetrician și expert în sănătatea femeilor, afirmă că schimbul de lapte matern între mămici este sigur, atât timp cât se iau măsurile de precauție necesare.

„Vrem să ne asigurăm că femeile se consultă cu medicii lor înainte de a lua parte la orice fel de schimb cu lapte matern sau înainte de a apela la o bancă de lapte matern. De asemenea este important să se asigure că laptele a fost păstrat în mod corespunzător”, a spus Dr. Jessica Shepherd.

„Trebuie să vă asigurați că laptele nu a stat în frigider mai mult de 72 de ore sau dacă a stat în congelator nu a depășit un an”.

„Nu ar trebui să fie nici o rușine să folosești lapte praf, dar folosirea laptelui matern oferă cu adevărat avantajul de a avea toate beneficiile laptelui matern”, a spus Shepherd. „Chiar dacă tu nu reușești să-i oferi copilului tău propriul tău lapte, există căi prin care poți să-i dai copilului lapte matern.”

Un articol amblu despre fenomenul donării laptelului matern, care s-a transformat într-o adevărată industrie datărită beneficiilor acestuia citiți AICI

Vă explicăm mai multe despre condițiile în care trebuie muls și păstrat laptele matern AICI

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa