Bebelușii crescuți la țară sunt mai plângăcioși decât cei de la oraș

Cristina Călin, redactor-șef
Bebelușii crescuți la țară

Copiii crescuți la oraș sunt mai bine educați decât cei crescuți în zonele rurale, spune un studiu realizat de Universitatea din Washington. Ceea ce rămâne neschimbat este nivelul de stres al părinților. Pentru oricare dintre ei este la fel de mare.

Poate părea un studiu frivol, dar sociologii s-au întrebat mereu dacă diferă cumva modul în care se comportă copiii crescuți în marile zone urbane față de cei care se bucură de libertatea și aerul liber de la sate. Mai mult de atât, chiar în Antichitate în Epopeea lui Ghilgameș este menționată o Meditație filozofică de-ale lui Marc Aureliu în care acesta se întreabă dacă șoarecele de oraș este mai pregătit de viață decât cel de la țară. Este evident o metaforă pentru oamenii care trăiesc în medii diferite și modul în care acestea le influențează viața.

Studiul realizat de cercetători de la Universitatea din Washington pe aproape 200 de participanți, părinți și copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni. Adulții au fost rugați să completeze un chestionar cu 200 de întrebări legate de comportamentul copiilor. O altă etapă a cercetării a constat în analizarea comportamentului în timpul jocurilor.

Bebelușii crescuți la țară au părinții mai stresați

Descoperirile au fost cu adevărat surprinzătoare: bebelușii crescuți la oraș s-au dovedit a fi mult mai calmi decât cei crescuți în zonele rurale. Unul dintre motive este că părinții de la sate își exprimă mai puternic emoțiile negative, ca frustrarea și furia. O altă diferență este că bebelușii urbani au acceptat mai ușor limitele impuse de adulții din jurul lor. Una dintre explicații este că părinții de la oraș răspund mai repede nevoilor copiilor. Acest lucru a fost observat în timpul sesiunilor de joacă.

Maria Gartstein, coducătoarea cercetării, a declarat pentru WSU Insider că ”faptul că mamele din mediul rural își exprimă mai frecvent și mai intens furia și frustrările în preajma copiilor lor poate avea efecte negative asupra copiilor mai târziu. Îi poate influența din punct de vedere emoțional, social și comportamental pe întreaga perioadă a vieții.”

Cercetătorii vor să continue acest studiu pentru că, spun ei, informațiile pot fi folosite pentru a preîntâmpina aceste probleme. Unul dintre moduri este stabilirea unei programe diferite pentru ciclurile de învățământ preșcolare astfel încât copiii să poată fi ajutați să depășească aceste probleme.

O altă problemă pe care studiul o scoate la iveală este că, indiferent unde locuiesc, părinții sunt la fel de stresați. Aflarea motivelor care duc la această stare de fapt poate ameliora măcar o parte dintre problemele cu care se confruntă părinții moderni.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa