Un băiețel din Brașov a murit după infecția cu COVID-19. Este al patrulea copil mort în România

Ileana Mirescu
scris pe
Băiețel mort de coronavirus
Băiețelul mort de coronavirus avea și alte boli asociate

Un băiețel de numai 3 ani se numără printe cele 113 persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore din cauza infecției cu coronavirus, anunță Grupul de Comunicare Strategică. Micuțul avea și alte boli asociate. 

Este al patrulea copil care a murit din cauza infecției cu noul coronavirus în România.

Luni, 9 noiembrie 2020, s-a stins, tot cu COVID și comorbidități, o fetiță de 4 ani.

Luna trecută, pe 11 octombrie, un băiețel care avea tot 4 ani, din județul Mureș, care suferea de afecțiuni renale, a murit tot din cauza COVID-19.

Băiețel mort de coronavirus. Cel mai mic copil mort de coronavirus în România avea 4 luni

Cea mai tânără victimă a pandemiei din țara noastră este un bebeluș de patru luni, din Sibiu.

Autoritățile au confirmat duminică, 15 noiembrie, 7.096 de cazuri noi de infectare cu coronavirus în 24 de ore, după efectuarea a 23.166 de teste. Numărul pacienților internați în stare gravă la ATI a ajuns la 1.169.

Cum se manifestă COVID-19 la copii

La cei mici, simptomele infecției cu noul coronavirus sunt, în general, mai „blânde” decât la adulți, după cum le descriu experții Organizației Mondiale a Sănătății și nici complicațiile pe care le produce infecția COVID-19 la copii nu sunt atât de frecvente.

„La începutul pandemiei, numărul copiilor depistați cu COVID-19 era foarte mic, sub 2%. De aceea, s-a crezut inițial că ei nu sunt susceptibili la noul virus SARS-CoV-2. Ulterior, s-a descoperit că sunt la fel de expuși ca adulții riscului de infectare, doar că boala trece adeseori neobservată la ei, pentru că infecția poate fi asimptomatică sau cu simptome ușoare, insesizabile, dar, mai ales, pentru că are manifestări diferite de ale adulților. Din aceste două motive, copiii sunt testați mai puțin decât adulții. Experiența ultimelor luni de pandemie ne-a arătat că, deși mai rar, și copiii ajung în unitățile de terapie intensivă cu complicații grave, care le pun viața în pericol. De aceea, riscul de infectare nu trebuie neglijat nici în cazul lor”, a declarat pentru smartliving.ro dr. Camelia Florea, medic specialist pediatru în cadrul Spitalului REGINA MARIA din Cluj.

Infecția COVID-19 la copii: COVID-19 are alte simptome la ei

La începutul pandemiei, cele mai multe studii s-au concentrat pe impactul coronavirusului asupra adulților, fiindcă la ei s-au observat inițial formele severe și tot ei aveau simptomele tipice de infecție respiratorie: febră, dureri în gât, tuse, dificultăți de respirație. La copii, s-a dovedit că infecția COVID-19 se manifestă însă diferit. „Simptomele COVID-19 sunt mult mai nespecifice la ei. Au fost descrise cazuri de copii cu manifestări digestive (diaree) și cu febră mare. Toate acestea apar mai puțin la adulți”, spune dr. Camelia Florea.

Febra, tusea și dificultățile de respirație sunt simptome frecvent întâlnite printre adulții infectați cu noul coronavirus, dar mai puțin prezente la copiii depistați pozitiv la testele COVID-19. Un studiu publicat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA arată că 93% dintre adulți au avut cel puțin unul dintre cele trei simptome, în vreme ce procentul în rândul copiilor a fost de 73%. Dintre toate, dificultățile de respirație sunt cel mai rar întâlnite la cei mici, într-o proporție de doar 13%, comparativ cu 43% la adulți, potrivit unui articol al Academiei Americane de Pediatrie. Durerea în gât, durerile de cap și musculare sunt, de asemenea, mai des întâlnite la adulții infectați cu noul virus decât la copii.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa