ARTICOL SUSȚINUT DE

Lipsa de fier la copii. Analize de sânge necesare și tratament

Tratamentul anemiei presupune atât administrarea unui supliment de fier, cât și mărirea aportului prin intermediul alimentației.

Theodora Fintescu, redactor
copil anemic
Astenia este unul dintre simptomele de bază ale lipsei de fier.

Lipsa de fier la copii determină anemia feriptivă, care face ca la celule și țesuturi să ajungă o cantitate mai mică de oxigen decât cea necesară pentru funcționarea optimă a organismului. Paloarea, lipsa energiei, scăderea în greutate, infecțiile repetate, problemele de învățare și cele comportamentale pot indica existența anemiei feriptive.

Anemia feriptivă este una dintre afecțiunile frecvent întâlnite la copiii din întreaga lumea și se manifestă cu precădere în perioadele de creștere.

Simptomele anemiei la copii

De multe ori, în cazul copiilor, anemia este descoperită în urma efectuării testelor de prevenție periodice, înainte de apariția simptomelor care, la început, sunt ușoare și greu sesizabile. Pe măsură ce fierul din organism se consumă, iar asimilarea este deficitară, organismul produce mai puține eritrocite și se manifestă anemia. În aceste condiții, copilul prezintă paloare, slăbiciune musculară (reducerea forței musculare), scăderea rezistenței la efort, tahicardie (bătăile inimii sunt mai rapide), dificultăți la respirație (dispnee), dezvoltare staturo- ponderală nesatisfăcătoare uneori, poate refuza să mănânce, are preferințe alimentare ciudate (pica) și acuză amențeli. Anemia poate fi indicată și de modificări la nivelul unghiilor, părului sau pielii (părul devine uscat și friabil, unghiile devin concave).

Pentru că fierul are un rol important și în dezvoltarea și funcționarea creierului, un copil cu deficit de fier poate avea dificultăți la învățare sau de concentrare, se poate confrunta cu scăderea performanțelor cognitive și poate avea probleme comportamentale, cum ar fi iratibilitatea, starea de agitație continuă și plânsul frecvent, aparent fără motiv. De asemenea, imunitatea este afectată, organismul fiind predispus la infecții repetate.

În cazul copiilor născuți prematur, precum și al celor care au avut deficit de fier în primele zile după naștere, medicul pediatru sau cel de familie poate solicita analize de sânge pentru monitorizarea evoluției fierului din sânge. Chiar și în lipsa simptomelor, medicii recomandă teste de sânge pentru verificarea hemoglobinei și a nivelului de fier.

Cantitatea de fier necesară copiilor, în funcție de vârstă

Oragnismul are nevoie de cantități diferite de fier, în funcție de vârstă și de etapa de dezvoltare a copilului, după cum urmează:

 • Bebelușii obțin suficient fier din laptele matern până la momentul diversificării. Ulterior, necesarul de fier se poate asigura dacă mesele lor conțin alimente bogate în fier. În cazul celor hrăniți cu lapte praf, formulele sunt îmbogățite cu fier.
 • Copiii de 7-12 luni au nevoie de 11 miligrame de fier pe zi.
 • Copiii de 1-3 ani au nevoie de 7 miligrame de fier în fiecare zi.
 • Copiii de 4- 8 ani au nevoie de 10 miligrame de fier pe zi.
 • Copiii de 9- 13 ani au nevoie de 8 miligrame de fier pe zi.
 • În adolescență, când corpul înregistrează o creștere rapidă, organismul are nevoie de fier suplimentar. Adolesenții au nevoie de 11 miligrame de fier pe zi, iar adolescentele de 15 miligrame de fier pe zi.

Cum se absoarbe fierul în organism și cum se reglează deficitul

Organismul nu poate produce fier și de aceea trebuie să-l absoarbă din alimentele pe care le consumăm sau din suplimentele pe bază de fier. Odată absorbit, acesta este transportat către țesuturi, prin legarea sa de transferină, o proteina de transport, produsă în ficat. La persoanele sănătoase, cea mai mare parte a fierului absorbit este încorporat în hemoglobina din eritrocite. Restul este stocat în țesuturi, sub formă de feritină sau hemosiderină, iar cantități mici sunt utilizate pentru a produce și alte proteine, cum ar fi mioglobina și o serie de enzime.

Deoarece organismul uman nu posedă un mecanism fiziologic de eliminare a excesului de fier, absorbția acestuia este foarte bine controlată. Excretia de fier are loc prin pierderile de la nivel gastrointestinal, cutanat, urinar si pierderile menstruale la femeie. Cea mai mare parte a fierului din organism provine din reutilizarea fierului deja existent provenit din eritrocitele îmbătrânite distruse în principal în splina.

Testarea fierului din ser măsoară cantitatea de fier circulant în sânge. Acesta poate fi măsurat și indirect, folosind determinarea feritinei serice, transferinei și capacitatii totale de legare a fierului (TIBC). Aceste teste sunt adesea recomandate simultan, iar rezultatele sunt interpretate în mod corelat.

Când fierul este insuficient pentru a satisface nevoile organismului, nivelul său scade în sânge. Aceasta se poate întâmpla în urmatoarele condiții:

 • Lipsa unui aport sufiecient de fier (din alimente sau suplimente)
 • Afectarea absorbtiei fierului din alimentele consumate- ca de exemplu în boala celiacă
 • Nevoi crescute de fier, în timpul perioadei de creștere, în copilărie

Cea mai bună metodă pentru a preveni deficitul de fier din organism ce duce la apariția anemiei este consumul de alimente bogate în fier. Iată câteva surse bogate de fier: carne roșie, carne de pasăre (cu precădere organe), somon, ton, gălbenuș de ou, legume verzi cu frunze, mazăre și fasole, fructe uscate și stafide, pâine îmbogățită cu cereale integrale.

Anumiți nutrienți, precum vitamina C, vitamina B12 sau zincul, facilitează absorbția mai bună a fierului de către organism.  Oferiți copiilor alimentele bogate în fier alături de alimente sau băuturi bogate în vitamina C (roșii, broccoli, suc de portocale, căpșuni etc).

Un nivelul ridicat de fier poate să apară atunci când este ingerată o doză mare de fier, într-o singură priză, sau într-o perioadă scurtă de timp. La copii, intoxicația cu fier este aproape întotdeauna acută, apărând la cei care ingerează accidental suplimentele de fier ale părinților. În unele cazuri, intoxicația acută cu fier poate fi fatală.

Analize pentru a identifica probleme cu nivelul fierului

Atunci când există suspiciunea unui deficit de fier sau pentru monitorizarea eficienței tratamentului de substituție cu fier, medicul poate recomanda o serie de analize de sânge, în funcție de particularitățile și vârsta pacientului. Iată care sunt cele mai frecvente analize recomandate:

 • Sideremia (fier seric) – masoară cantitatea de fier circulant în sânge. Aceasta variază pe parcursul unei zile, dar și de la o zi la alta. Din acest motiv, fierul seric este aproape întotdeauna măsurat în asociere cu alte teste ce evaluează indirect statusul fierului în organism: feritinina, transferina, capacitatea totală de legare a fierului (TIBC) și saturația transferinei.
 • Feritina serică reflectă cantitatea totală de fier depozitat în organism. În deficitul de fier, feritina scade înainte de apariția anemiei/ altor modificări hematologice.
 • Transferina – este o proteină care transportă fierul de la nivelul intestinului (unde se absoarbe) către măduva osoasă, unde va fi utilizat în producerea hemoglobinei. Sinteza acestei proteine este invers proporțională cu cantitatea de fier depozitată în organism; dacă depozitul de fier va scădea, va fi sintetizată mai multă transferină pentru a prelua o cantitate mai mare de fier de la nivel intestinal.
 • Capacitatea totala de legare a fierului (CTLF) – este o metodă indirectă de evaluare a nivelului de fier, analiza măsurând nivelul de transferină din ser care este liberă să transporte fierul în sange. Un nivel înalt al CTLF indică o cantitate mare de transferină liberă, deoarece nivelul de fier este scăzut.

Recoltare de analize cu realitate virtuală

Pentru ca recoltarea să fie o experiență pozitivă pentru copii, Synevo a lansat un program inedit, Kids Virtual Reality, prin care copiii sunt încurajați să poarte un dispozitiv, asemănător ochelarilor 3D, iar în timpul recoltării să urmărească o animație sincronizată cu pașii procedurii. În felul acesta, teama și anxietatea se transformă în curiozitate și încântare.

În 10 centre de recoltare din rețeaua Synevo România , din 9 orașe, este disponibil sistemul de recoltare a analizelor utilizând echipamentul de realitate virtuală.

Întreaga animație presupune sincronizarea pașilor recoltării desfășurați de asistenta medicală, cu imersiunea copilului în lumea virtuală, transformând experiența recoltării într-una pozitivă, în timpul careia nivelul de teamă, frică, anxietate scad treptat, iar în locul lor apar curiozitatea, încântarea și bucuria. Astfel, copilul rămâne cu o amintire plăcută, oferind o premisă pozitivă pentru o viitoare recoltare.

Totuși, această procedură nu este recomandată în urmatoarele situații:

 • copii cu probleme de vedere
 • copii mai mici de 6 ani, care au nevoie de contactul cu părintele
 • copii care doresc să fie în control deplin, perferând să fie conectați la ceea ce se întâmplă în cabinetul de recoltare.

Recoltarea cu realitate virtuală este un proiect-pilot Synevo, care debutează în 2021 în mai multe orașe și care urmează să fie extins. Mai jos, găsiți centrele de recoltare unde acestă nouă tehnilogie este disponibilă.

Centre de recoltare Synevo cu Kids Virtual Reality 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa