ARTICOL SUSȚINUT DE

Un nou mod de recoltare a analizelor medicale, care reduce anxietatea copiilor. Ce înseamnă Kids Virtual Reality și unde este disponibil?

Kids Virtual Reality a fost construit pornind de la o serie de interviuri în profunzime cu părinți, copii și asistente medicale.

Cristina Călin, redactor
Kids Virtual Reality
Kids Virtual Reality este disponibil pentru copiii peste 6 ani.

Dacă am realiza un top al momentelor în care pe părinți îi trec toate transpirațiile, mersul la analize cu copilul ar ocupa un loc fruntaș. Pregătirea începe cu multe zile înainte de recoltarea de sânge și oricât de mult ar încerca să le explice celor mici, odată ce ajung pe scaunul clinicii totul se năruiește.

Mi-aduc aminte că, în urmă cu mulți ani, când am mers la recoltat de sânge cu băiețelul meu care avea la vremea aceea vreo 2 ani. Nu s-a terminat bine pentru nimeni! El a plâns și a țipat atât de tare, încât cred s-a auzit până în stradă. Venele sale parcă „s-au ascuns” și nu am reușit recoltarea de sânge. Cele două asistente care au încercat să îl convingă, au sfârșit în cele din urma cu vânătăi, pentru că le-a ciupit cu toată forța de care era în stare. Mult timp nu am mai vrut să mai aud de nicio analiză de sânge.

VR Kids, inspirat de ce au spus copiii și părinții 

Astăzi lucrurile au evoluat, iar clinicile au găsit soluții pentru a face recoltarea mai plăcută, atât pentru părinți, cât și pentru copii. Synevo încearcă să reducă teama de ace și întepare a celor mici prin proiectul VR Kids.

Kids Virtual Reality a fost construit pornind de la o serie de interviuri în profunzime cu părinți, copii și asistente medicale, desfășurate cu scopul de a înțelege experiențele, trăirile și așteptările fiecăruia, în cadrul procesului de recoltare.

Scopul acestui dispozitiv este acela de a reduce anxietatea copiilor, având vârste  de peste 6 ani,  la recoltare, prin imersia acestora într-un univers VR (realitate virtuală). În cadrul aceasteia, copiii au de îndeplinit o ‘’misiune’’ care le va distrage atenția de la actul medical prezent. Copilul devine un mic explorator, ‘’transportat’’ într-o lume virtuală, prin intermediul unui echipament special.

Kids Virtual Reality este un serviciu gratuit

Recoltarea folosind  Realitatea virtuală în centrele Synevo România este un serviciu gratuit pentru copii. Conform testărilor efectuate pe un grup de 30 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, atât durerea, cât și anxietatea au fost semnificativ reduse, comparativ cu procedura obișnuită de recoltare a sângelui (prin analiză statistică bivariată – test nonparametric U Mann Whitney).

Întreaga animație presupune sincronizarea pașilor recoltării desfășurați de asistenta medical, cu imersiunea copilului în lumea virtuală, transformând experiența recoltării într-una pozitivă, în timpul careia nivelul de teamă, frică, anxietate scad treptat, iar în locul lor apar curiozitatea, încântarea și bucuria. Astfel, copilul rămâne cu o amintire plăcută, oferind o premisă pozitivă pentru o viitoare recoltare.

Totuși, această procedură nu este recomandată în urmatoarele situații:

  • copii cu probleme de vedere
  • copii mai mici de 6 ani, care au nevoie de contactul cu părintele
  • copii care doresc să fie în control deplin, perferând să fie conectați la ceea ce se întâmplă în cabinetul de recoltare.

Recoltarea cu realitate virtuală este un proiect-pilot Synevo, care debutează în acest an în mai multe orașe și care urmează să fie extins.

Centre de recoltare Synevo cu Kids Virtual Reality 

Cum pregătim copilul pentru recoltarea de sânge? 

Psihologul Iulia Barca ne explică ce ar trebui să facem înainte de a ajunge cu cel mic la clinică. astfel încât să fie pregătit pentru ceea ce urmează.

  • Spune-i copilului unde mergeți, dar nu îl pregăti cu o săptămână înainte, întrucât astfel îi crești anxietatea. Îi poți spune cu o zi înainte, încurajând rolul doctorilor care „ne ajută să fim sănătoși”.
  • Dacă cel mic întreabă despre injecții sau seringi și ace, nu îl minți! Este foarte important să fim sinceri!
  • Nu îl minți cu privire la durere – „Nu vei simți nimic” sau „Nu te va durea” nu sunt adevărate, deoarece acesta poate să simtă un nivel minim de durere. Spune-i  doar că va fi o înțepătură care va dura puțin, iar apoi durerea va trece.
  • Îi poți spune că vei fi acolo cu el tot timpul și te poate strânge de mână. Îi poți povesti și despre programul pe care îl veți avea apoi, după vizita la medic, mai ales dacă este o activitate preferată a copilului.
  • Evită programarea la medic în timpul meselor sau programului de somn al copilului, deoarece sunt riscuri mai mari să devină iritat, dacă nu beneficiază de rutina cunoscută. Dacă nu știi cât ai de așteptat la medic, asigură-te că are cu el jucăriile preferate, sau ceva de colorat și snack-uri. Astfel va avea cu ce să își ocupe timpul dedicat așteptării.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa