Recoltarea analizelor de sânge este un moment dificil, dar prin care orice familie trebuie să treacă la un moment dat. Simpla vedere a unui ac poate fi stresanta chiar și pentru un adult. Să fii copil și să știi că urmează să intre unul în pielea ta poate fi cu atât mai greu. Iată cum să-i învingi copilului această teamă.
Din nefericire, fac parte din acei copii care și-au trăit aproape toată copilăria sub regimul comunist. Pe-atunci, chiar și acele folosite la recoltarea analizelor de sânge erau înfiorătoare: mari, asistentele se chinuiau (și mă chinuiau!) minute în șir până să îmi găsească o venă unde să intre monstrul acela înțepător.
Pregătește-l din timp pentru analizele de sânge
Astăzi, lucrurile s-au îmbunătățit simțitor. S-au inventat „fluturașii” – niște ace micuțe, potrivite pentru venele subțiri și ascunse ale unui copil, iar personalul medical este amabil, priceput și răbdător. Singurul lucru care nu s-a schimbat prea mult de pe vremea copilăriei mele și până acum este frica celui mic. Curaj, îl poți ajuta s-o depășească! Iată câțiva pași simpli:
- Spune-i din timp copilului că urmează să facă analize de sânge și explică-i pe înțelesul său la ce să se aștepte;
- Mergi mai departe și spune-i și motivul pentru care sunt necesare analizele de sânge: medicul va putea descoperi o eventuală boală care, altfel, nu se manifestă și, deci, nu poate fi depistată la timp;
- Puteți chiar să vă jucați acasă de-a doctorul și „să recoltați sânge” unei păpuși sau unui ursuleț. În acest fel îi poți arăta întreg procesul.
- Înainte de a ajunge la centrul de recoltare încearcă să fii cât mai relaxată. Pleacă de acasă la timp ca să nu ai un motiv suplimentar de stres, pune muzica lui preferată în mașină sau jucați un joc care lui îi place.
- Nu-ți arăta îngrijorarea – i-o vei transmite și lui. Păstrează un ton calm, vesel, și asigură-l că totul se va termina repede dacă va coopera;
- Spune-i că vei fi lângă el, că-l vei ține de mânuță până la finalul recoltării și că vei opri procesul dacă ceva nu merge cum trebuie;
- Nu-i ascunde faptul că s-ar putea să simtă ceva durere. Dar, ca să-și dea seama de intensitate, spune-i că nu va pișca mai tare ca un țânțar înfometat și că va dura puțin.
- Fii foarte empatică! Nu îi spune „Nu ai de ce să plângi pentru că ești mare/ nu ți se întâmplă nimic”. Cel mai indicat este să îi spui că îi înțelegi îngrijorarea, dar că ești lângă el.
- Ai grijă ca micuțul tău să fie bine hidratat înainte de analize. Cu o zi înainte asigură-te că bea suficientă apă. Acest lucru va face venele mult mai vizibile și procesul de recoltare mai rapid și mai scurt.
Cum îi distragi atenția
În funcție de vârsta pe care o are copilul, sunt mai multe feluri de a-i distrage atenția în timpul recoltării probelor de sânge, astfel încât acesta să se poată relaxa și întreg procesul să dureze cât mai puțin și să se desfășoare fără incidente:
- Între 12 luni-2 ani: ia cu tine un tub de făcut baloane de săpun sau o jucărie care să scoată sunete haioase sau să aibă semnale luminoase;
- Între 3-5 ani: adu jucăria preferată a copilului pe care s-o poată ține în brațe când asistenta recoltează probele de sânge;
- Între 6-12 ani: se poate uita pe telefon sau tabletă la video-uri cu cântecele preferate, la joculețe distractive, ori poate citi o carte de povești.
Tot acum îl poți învăța cum să inspire și să expire adânc: exercițiile de respirare ajută la calmarea anxietății și dispariția fricii.
Roagă-l să-și imagineze cea mai frumoasă vacanță petrecută împreună sau un moment în care s-a simțit foarte bine. Îi poți spune chiar tu o poveste sau o glumă, pentru a detensiona atmosfera.
De cele mai multe ori părinții aleg să stea împreună cu copiii atunci când li se recoltează sânge pentru analize. în cabinet îl poți ține în brațe (dacă este mai mic), poți să stai în spatele lui și să îi masezi umerii sau să îl ții de mână.
Există metode noi care ajută copiii să scape de anxietate: Kids Virtual Reality
Pentru copiii peste 6 ani există, în laboratoarele Synevo, o tehnologie avansată care ajută la diminuarea anxietății.
Kids Virtual Reality a fost construit pornind de la o serie de interviuri în profunzime cu părinții, copiii și asistentele medicale, desfășurate cu scopul de a înțelege experiențele, trăirile și așteptările fiecăruia în procesul de recoltare.
Copiii vor intra într-un univers VR ceea ce îi va distrage de la actul medical. Va deveni un mic explorator, transportat într-o lume virtuală, prin intermediul unui echipament special.
Întreaga animație presupune sincronizarea pașilor recoltării desfășurați de asistenta medicală cu imersiunea copilului în lumea virtuală, transformând experiența recoltării într-una pozitivă, în timpul căreia nivelul de teamă, frică, anxietate scad treptat iar în locul lor apar curiozitatea, încântarea și bucuria. Astfel, copilul rămâne cu o amintire plăcută, oferind o premisă pozitivă pentru o viitoare recoltare.
Ce să-i mai spui ca să-l calmezi
Liniștirea verbală a unui copil speriat este și ea foarte importantă înainte de analizele de sânge.
- Vorbește cu el despre ce va vedea în cabinetul medical, ce va simți, va auzi și va mirosi;
- Ca să-l ajuți să-și facă o părere despre cât va dura până când asistenta va termina de luat sânge, spune-i așa: găsirea venei și fixarea acului nu va dura mai mult ca o reclamă de la TV, iar sângele va fi recoltat mai repede decât durează un cântecel;
- Fă-l să înțeleagă de ce este așa de important să facă des analizele de sânge (pentru că unele boli nu dor la început și pot sta ascunse în organism, păcălindu-l pe el și pe cei din jur);
- Unii copii cooperează mai bine dacă li se arată echipamentele medicale înainte de recoltare (“răul” cunoscut e mai ușor de contracarat);
- Spune-i că lucrul cel mai important pe care el îl poate face pentru ca totul să se termine cât mai repede și fără dureri sau complicații este să stea nemișcat și să se gândească la ceva frumos (teama poate duce la contractarea vaselor de sânge și, astfel, se poate opri din curgere, moment în care e necesară repetarea întregii operațiuni);
- Unii copii se tem că nu vor mai avea suficient sânge în corp după ce li se vor recolta probe. Asigură-l că organismul său produce neîntrerupt noi celule sangvine, care le înlocuiesc pe cele vechi.
Alege înțelept data programării la analizele de sânge
Programează testarea în perioade liniștite, în care copilul nu e stresat, obosit sau înfometat (pentru asta, programează-l la analize cât mai de dimineață când, oricum, starea de bine e la cele mai înalte cote).
După recoltarea de sânge poți merge împreună cu copilul să faceți ceva special. Puteți merge să mâncați ceva care lui îi place, îi poți cumpăra o jucărie nouă sau puteți merge într-un loc unde să se întâlnească cu prietenii.