articol susținut de

Stop cardio-respirator în timpul operației de cezariană: „Faptul că am revenit la viață mi-a dat curajul să nu mai am nicio frică!”

Ileana Mirescu
scris pe
Cântăreața Andreea Bălan a trecut printr-o situație extrem de complicată în timpul celei de-a doua nașteri. SURSA FOTO: Facebook Andreea Bălan

Nașterea reprezintă un eveniment unic și foarte emoționant pentru orice femeie. Cu cât gravida se aproprie de termen, cu atât se gândește mai mult la întâlnirea cu bebelușul său și la modul în care va naște. Din păcate, acest moment magic nu este întotdeauna lipsit de riscuri. Fie că bebelușul va veni pe lume prin naștere naturală, fie prin cezariană, nu există garanția că nu vor apărea complicații.

Nu trebuie să te sperii, ci doar că știi că sunt multe situații neprevăzute, pe care e bine să le cunoști pentru a face alegerea corectă atunci când vine vorba de alegerea maternității în care îți vei aduce bebelușul pe lume. Poate cea mai bună opțiune este o maternitate care să facă parte dintr-un spital multidisciplinar, dotată modern și cu medici pregătiți să intervină în potențialele momente critice, care pot pune în pericol viața mamei și a fătului.

Stopul cardio-respirator, una dintre cele mai grave și rare complicații ce se poate produce în timpul operație de cezariană

Sursa FOTO: SANADOR

Printr-o situație extrem de complicată a trecut și cântăreața Andreea Bălan, în timpul celei de-a doua nașteri. Artista era programată pentru operația de cezariană și totul trebuia să decurgă normal, la fel ca la prima naștere. Bucuroasă și nerăbdătoare să își întâlnească bebelușul, tânăra mămica a venit la spital pregătită pentru o nouă etapă din viața sa de familie.

Până la un punct totul a decurs normal, însă după ce copilul a fost extras, cântăreața a suferit una dintre cele mai grave și rare complicații care pot apărea în timpul nașterii – embolie amniotică. În acel moment cântăreața a intrat în stop cardio-respirator și imediat au început manevrele de resuscitare. Din fericire, fiind într-un spital multidisciplinar, s-a putut interveni prompt și cu maximum de competențe astfel încât viața i-a fost salvată.

„Am luat o decizie foarte bună, deoarece prima naștere a fost minunată, a decurs fără probleme. În schimb, la a doua naștere am avut complicații din cauza unei embolii amniotice și fiind aici, la SANADOR, deși am făcut un stop cardiac și am trecut prin niște probleme foarte grave, am fost salvată, resuscitată și mi s-a oferit a doua șansă la viață. Un stop cardiac te schimbă în profunzime și faptul că ai o a doua șansă la viață te face să fii mai curajos și să îți dai seama că trebuie să îndeplinești toate visurile. Pentru că viața este atât de fragilă și poți să mori oricând”, a povestit artista.

Ce este embolia amniotică?

Embolia amniotică este o complicație rară care apare în timpul sau imediat după naștere. Această situație se produce când lichidul amniotic ce înconjoară bebelușul sau materialul fetal intră în sângele mamei provocând o reacție inflamatorie gravă. Embolia amniotică este dificil de prevenit și de diagnosticat, manifestându-se prin edem pulmonar, scăderea tensiunii arteriale, hemoragie uterină, pierderea cunoștinței până la stop cardio-respirator, în cele mai extreme situații.

Sursa FOTO: SANADOR

Printre factorii care pot provoca această complicație din timpul nașterii se numără, vârsta înaintată a mamei, peste 35 de ani, probleme ale placentei, dezvoltare anormală sau placenta praevia, nașterea provocată, operația de cezariană sau polihidramnios (atunci când se acumulează prea mult lichid amniotic). Embolia amniotică poate lăsa sechele grave, de la leziuni cerebrale, până la decesul mamei sau al bebelușului, în cazul în care nu se intervine de urgență în cel mai scurt timp.

Siguranța mamei și a copilului trebuie să fie pe primul loc. Din acest motiv, pregătirea personalului medical, existența mai multor specialități în unitatea medicală și dotările maternității sunt esențiale pentru buna desfășurare a lucrurilor, iar experiența nașterii să fie una cât mai plăcută.

O maternitate care să facă parte dintr-un spital multidisciplinar îți oferă acces la servicii medicale complete și complexe, precum și o abordare interdisciplinară, în cazul în care pot apărea situații neprevăzute, astfel încât tu și micuțul tău să aveți parte de cea mai bună îngrijire.

„Un spital bun înseamnă să aibă medici foarte buni, competenți, care să reacționeze prompt la nevoile pacientului. Acest spital trebuie să fie dotat foarte bine, pentru ca în cazurile de urgență, cum a fost cazul meu cu stopul cardiac, cu embolia amniotică, să aibă toate aparaturile, toate dotările necesare pentru a se salva o viață.”, a declarat cântăreața Andreea Bălan.

Andreea Bălan are două fetițe sănătoase, ambele născute la maternitatea SANADOR

Deși au trecut aproape patru ani de la acel episod care i-a schimbat viața, Andreea Bălan încă vorbește despre experiența sa și despre medicii care au salvat-o. Este recunoscătoare tuturor medicilor de la SANADOR că i-au salvat viața și i-au oferit șansa de a-și cunoaște cea de-a doua fetiță și de a se bucura, ulterior, de toate momentele frumoase alături de copiii ei.

„Viață și salvatori la SANADOR înseamnă că atunci când ți se oprește inima, doctorii să te salveze, să te readucă la viață.”, spunea Andreea Bălan, după experiența trăită.

Maternitatea SANADOR face parte din Spitalul Clinic SANADOR, un spital multidisciplinar, dotat cu echipamente medicale ultraperformante, de ultimă generație, precum și cu medici cu stagii de pregătire în centre de referință internațională și cu o vastă experiență, gata oricând să intervină chiar și în cele mai complexe cazuri. De asemenea, este singurul spital privat din București care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe (CPU), care funcționează nonstop cu 22 de linii de gardă și în care medicii au acces 24 de ore din 24 la o platformă investigațională, astfel încât diagnosticul și tratamentul să fie stabilite în timp optim, iar pacienții să primească cele mai bune îngrijiri medicale.

Sursa FOTO: SANADOR

Maternitatea SANADOR este dotată cu un bloc de nașteri cu trei săli de nașteri moderne, aseptice, dar și cu o Secție de Terapie Intensivă Neonatală, complet echipată, în care bebelușii născuți prematur sau cu probleme de sănătate beneficiază de îngrijiri medicale dedicate, la cele mai înalte standarde. De aceeași atenție deosebită beneficiază și bebelușii sănătoși în Secția de Neonatologie din Maternitate SANADOR. Imediat după naștere, nou-născuții sunt evaluați complet, vaccinați conform schemei naționale de vaccinare și beneficiază de screening auditiv și metabolic. Dacă este necesar, neonatologii vor indica și alte analize și investigații, cum ar fi, de exemplu, ecografia cardiacă, ecografia abdominală sau cea transfontanelară. În funcție de diagnostic, nou-născutul va primi tratamentul potrivit și va avea acces, în funcție de caz, inclusiv la proceduri de recuperare medicală sau kinetoterapie.

„Sănătatea este cel mai important lucru din viața fiecărui om. Copii sănătoși înseamnă părinți fericiți. Faptul că am revenit la viață mi-a dat curajul să nu mai am nicio frică”, conchide Andreea Bălan.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa