articol susținut de

Screening neonatal în primele zile de viață. De ce este important și ce afecțiuni poate depista

Indiferent dacă sarcina a fost una normală sau cu probleme, dacă micuțul a venit pe lume printr-o naștere naturală sau prin operație cezariană, screeningul neonatal ar trebui făcut tuturor bebelușilor.

Theodora Fintescu, redactor
naștere la sanador
Cu cât eventualele probleme ale nou-născutului se depistează mai repede, cu atât șansele de tratare rapidă sunt mai mari. FOTO: Sanador

Bebelușii sunt ființe extrem de sensibile și vulnerabile, care au nevoie de toată grija noastră începând din prima zi de viață. Încă din viața intrauterină încercăm să le oferim copiilor noștri tot ce este mai bun, prin vizite și controale medicale regulate, pentru a ne asigura că sunt bine și se dezvoltă frumos, armonios și sănătos. Această atenție deosebită continuă și după naștere, încă din primele minute de viață, când copilul este preluat de o echipă bine pregătită de medici neonatologi pentru măsurători și teste.

În primele minute de viață, mai exact între 1 și 5 minute, copilul va fi examinat după criteriile scorului APGAR- prima notă din viața nou-născutului. Scorul APGAR reprezintă un sistem standardizat de evaluare clinică și rapidă, care îl ajută pe medicul neonatolog să observe dacă copilul are vreo problemă de sănătate, caz în care micuțul trebuie să primească tratament cât mai rapid. Prin această evaluare, sunt verificate cinci aspecte: culoarea pielii, ritmul cardiac, reacția la stimuli, tonusul muscular și respirația.

Fiecare semn este notat cu o valoare cuprinsă între 0 și 2, făcându-se o medie între toate notele obținute. Astfel, un scor APGAR cuprins între 8 și 10 arată că starea copilului este foarte bună și nu va avea nevoie de îngrijire suplimentare. Între 5 și 7, micuțul este într-o stare bună, însă va fi supravegheat și va avea nevoie de suport pentru respirație, iar un scor sub 5 înseamnă că starea micuțului nu este bună și că va fi monitorizat și pus în incubator, unde i se asigură căldură, lumină și oxigen. 

Există mai mulți factori care pot influența pentru moment scorul APGAR, cum ar fi: nașterea prematură, nașterea dificilă sau anumite medicamente administrate în timpul travaliului. Realizarea scorului APGAR permite medicului să identifice posibile probleme de sănătate ale copilului sau complicații care pot apărea pe durata spitalizării.

Importanța efectuării screeningului neonatal

Screeningul neonatal reprezintă testarea bebelușului în primele zile de viață pentru anumite tulburări metabolice sau afecțiuni care îi pot încetini dezvoltarea sau îi pot agrava starea de sănătate. Cu cât problemele copilului sunt descoperite din timp și tratate corespunzător, cu atât mai mult pot fi evitate eventuale complicații, dizabilități fizice sau intelectuale. 

Indiferent dacă sarcina a fost una normală sau cu probleme, dacă micuțul a venit pe lume printr-o naștere naturală sau prin operație cezariană, screeningul neonatal ar trebui făcut tuturor bebelușilor, chiar dacă părinții sunt perfect sănătoși, iar în familia extinsă nu există antecedente de boli genetice, întrucât și în aceste condiții există riscul de a se naște copii cu probleme. Mai mult de atât, studiile au arătat că cei mai mulți bebeluși diagnosticați cu diverse boli provin din familii fără un astfel de istoric familial, pentru că părinții pot transmite gena unei boli fără ca măcar să știe că sunt purtători.

Tipuri de screening neonatal

Există mai multe tipuri de investigații medicale care sunt recomandate nou-născuților, iar prin cele mai importante se numără:

Screening metabolic

Metabolismul este procesul prin care alimentele sunt transformate în energia necesară organismului pentru a funcționa corect. Mulți dintre copiii născuți cu tulburări metabolice arată perfect normal, iar fără testare părintele nu știe că cel mic are o problemă congenitală. Screeningul metabolic testează 45 de boli ale sistemului metabolic. Descoperite cât mai repede, aceste afecțiuni se pot trata, iar copilul va putea avea o viață normală. Fără un tratament potrivit administrat la timp, afecțiunile de acest tip pot provoca leziuni permanente. Eetardul mental este una dintre cele mai frecvente complicații.

Screening auditiv

Prin această serie de teste audiologice specifice se urmărește depistarea hipoacuziei la naștere. Efectuarea acestor teste cât mai devreme, încă din maternitate, permite obținerea unor informații certe despre nivelul auzului bebelușului și stabilirea unui tratament pentru deficiența auditivă. În cazul în care prin screeningul auditiv se evidențiază posibilitatea unei hipoacuzii, copilul va trebui supus în cel mai scurt timp unei examinări audiologice complexe.

Screening pentru sindroame cromozomiale

Reprezintă o testare genetică necesară pentru identificarea celor 31 de sindroame cromozomiale. Bolile genetice care modifică cromozomii sunt o cauză importantă de deces intrauterin și sunt responsabile pentru o mare parte dintre problemele de infertilitatea și reproducerea umană. Aproximativ 60% dintre sarcinile care se opresc din evoluție sunt provocate de anomalii cromozomiale.

Copiii care sunt diagnosticați cu anomalii cromozomiale prezintă dismorfism cranio-facial, diverse malformații ale organelor interne, tulburări de mers, tulburări de vorbire, întârziere în dezvoltarea mentală. Unele semne pot fi vizibile de la naștere, altele apar și sunt mai evidente ulterior. 

Screening cardiac

Screeningul neonatal pentru probleme majore ale inimii este vital, pentru că poate depista boli precum tetralogia Fallot ori transpoziția marilor vase chiar înainte ca semnele și simptomele să fie evidente, scăzând astfel moralitatea infantilă. Testul, numit pulsoximetrie, determină saturația de oxigen, adică cantitatea de oxigen din sângele copilului. Este rapid, nedureros și se face la 24 de ore de la naștere, pentru a permite inimii și plămânilor micuțului să se adapteze complet la viața extrauterină.

Alte teste care ar trebui efectuate nou-născutului pentru a elimina orice eventuală problemă majoră de sănătate sunt: screening fibroză chistică și screening amiotrofie musculară spinală.

Maternitatea SANADOR, alegerea sigură

Pentru a fi sigură că micuțul tău beneficiază de toată grija de care are nevoie în primele zile de viață, este foarte important să alegi o maternitate integrată într-un spital multidisciplinar, pentru a se interveni prompt și în cele mai dificile situații. Maternitatea SANADOR este o alegere sigură pentru cel mai important moment din viața unei femei, întrucât face parte din cel mai mare spital privat multidisciplinar din România, ce asigură 22 de linii de gardă pregătite pentru orice fel de urgențe medicale.

Fiecare naștere este unică, iar la Maternitatea SANADOR pacientele sunt atent monitorizate de medici și moașe cu o vastă experiență, care sunt alături de gravidă, pregătiți să intervină în orice moment pentru a se asigura că nașterea, fie naturală, fie prin cezariană, se va desfășura în cele mai bune condiții pentru mamă și pentru copil. Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic SANADOR asigură îngrijire și celor mai mici pacienți, bebelușii născuți prematur fiind monitorizați și tratați în Secția de Terapie Intensivă Neonatală. Aceasta este dotată cu aparate și echipamente de ultimă generație, care le asigură copiilor până la un anumit punct un mediu asemănător celui intrauterin, potrivit pentru dezvoltarea lor. 

În plus, copiii născuți la Maternitatea SANADOR pot beneficia de screening auditiv și screening metabolic extins, de ecografie transfontanelară, abdominală sau cardiacă, dar și de consulturi interdisciplinare – de consult ORL, de ortopedie pediatrică, de consult de neurologie pediatrică, de consult oftalmologic și de consult de recuperare medicală și tratament kinetoterapeutic.

Dacă ți s-a părut util acest articol, îți recomandăm să citești și:

Te-ar mai putea interesa