Până să rămână însărcinată, Mihaela s-a luptat foarte mulți ani cu infertilitatea, o problemă tot mai des întâlnită la femei, dar și la bărbați. Cauza, în cazul ei, a fost endometrioza, iar soluția: intervenția chirurgicală, urmată de FIV. Deși șansele de reușită au fost mici, cu tratamentul potrivit și recomandări de la medicul specialist urmate întocmai, Mihaela a reușit să rămână însărcinată. Nici sarcina nu i-a fost ușoară, ea fiind diagnosticată și cu trombofilie, însă astăzi este este o mămică fericită și recunoscătoare celor care au ajutat-o să își împlinească visul.
Motivele care pot influența apariția infertilității sunt multiple, de la stilul de viață, până la diverse afecțiuni. Una dintre aceste boli, întâlnite frecvent la femeile de vârstă fertilă și care pot împiedica obținerea unei sarcini pe cale naturală, este endometrioza. Aceeași dificultate a întâmpinat și Mihaela. Endometrioza se manifestă prin dureri intense în zona pelvină, mai ales în perioada menstruației sau în timpul contactului sexual, sângerări vaginale anormale, menstruații neregulate, greață și senzație de balonare.
Ce este endometrioza?
Endometrioza este o afecțiune ginecologică caracterizată prin creșterea în afara uterului a unui țesut asemănător cu cel al endometrului (învelișul uterin). Astfel de țesut poate fi prezent pe ovare, trompe uterine, col uterin, vagin, dar și pe vezica urinară, intestine sau chiar și pe organe aflate la distanță, ducând adesea la infertilitate feminină.
Până în acest moment, deși medicina a făcut progrese mari, cauzele care duc la apariția endometriozei nu sunt pe deplin elucidate, iar foarte des pacientele cu endometrioză nici nu știu că suferă de această boală, afecțiunea fiind descoperită întâmplător, cu ocazia controalelor ginecologice de rutină. Simptomatologia este nespecifică și poate varia ca intensitate, fiind adeseori confundată cu alte afecțiuni, cum ar fi, de exemplu, boala inflamatorie pelvină.
Singurul mod prin care poate fi depistată în fazele incipiente este prezentarea la un consult de specialitate la un medic ginecolog cu experiență în diagnosticare acestei afecțiuni. În cadrul consultației, pe lângă o anamneză detaliată și un examen clinic minuțios, medicul mai poate efectua o ecografie transvaginală, care nu este dureroasă și nu iradiază și servește pentru identificarea cu precizie a multor afecțiuni ginecologice, sau poate recomanda efectuarea unui examen RMN de pelvis. Această examinare furnizează cele mai multe informații, fiind utilă mai ales în cazul endometriozei, boală cu un tablou clinic nespecific, care este dificil de diagnosticat prin alte metode.
Apoi, odată diagnosticată, se poate stabili un plan terapeutic care poate include și o intervenție chirurgicală. Ori de câte ori este posibil, astfel de intervenții se pot efectua prin proceduri minim invazive (laparoscopic sau robotic), cu beneficii majore pentru paciente: recuperare mai rapidă, durată de mai scurtă de spitalizare, risc redus de complicații, dar și cicatrici estetice, insesizabile.
Povestea Mihaelei, pașii spre un vis împlinit
Mihaela este una dintre miile de femei care s-au confruntat cu infertilitatea. După ani de zile în care a încercat să rămână însărcinată, iar acest lucru nu se întâmpla, s-a prezentat, împreună cu soțul ei, la un medic specialist pentru o serie de investigaţii medicale care aveau să-i aducă un răspuns, dar şi o soluţie. Alegerea ei a fost Conf. Dr. Nicolae Poiană, medic primar obstetrică-ginecologie și coordonatorul Centrului FIV SANADOR.
Încă de la prima consultaţie, medicul i-a câștigat încrederea prin profesionalismul şi empatia de care a dat dovadă. După câteva investigații medicale specifice, Conf. Dr. Nicolae Poiană a descoperit că pacienta suferea de două afecţiuni grave care o impiedicau să obțină o sarcină pe cale naturală: endometrioză și miom uterin. Ambele afecțiuni au fost rezolvate cu succes printr-o intervenție chirurgicală complexă, realizată de Conf. Dr. Nicolae Poiană.
După operație, pentru Mihaela a urmat o perioadă de recuperare şi pregătire pentru a-şi vedea visul împlinit. Recomandarea medicului a fost apelarea la fertilizarea in vitro (FIV), aceasta fiind singura posibilitate prin care Mihaela putea deveni mamă.
Îi mulțumesc domnului Conf. Dr. Nicolae Poiană pentru tot ce a făcut pentru mine și familia mea, care este mai numeroasă datorită dumnealui.
Mihaela, proaspăt mămică
Însă drumul pe care l-a parcurs până la momentul în care și-a ținut bebelușul în brațe a fost unul plin de provocări, atât pentru ea, cât și pentru soțul ei.
Ce este fertilizarea in vitro?
Fertilizarea in vitro reprezintă cea mai modernă și eficientă metodă de reproducere umană asistată medical (RUAM), care presupune recoltarea și fertilizarea artificială a ovulelor în laborator și implantarea embrionilor astfel obținuți în uterul pacientei. Procedura se desfășoară în mai multe etape. Indicația pentru FIV va fi stabilită întotdeauna numai de către un medic specializat în reproducere umană asistată, atunci când nu s-a putut obține o sarcină în mod natural după un an de contacte sexuale neprotejate sau după șase luni, dacă pacienta are 35 de ani, și când nici alte tratamente pentru infertilitate (stimularea ovariană sau inseminarea artificială) nu au dat rezultate.
Centrul FIV SANADOR, servicii de reproducere umană asistată la cele mai înalte standarde
Tratamentul infertilității este unul personalizat, adaptat în funcție de nevoile fiecărui cuplu. De aceea, prima consultație înainte de alegerea și începerea unei proceduri este foarte importantă, pentru că medicul va explica fiecare etapă care va urma. La Centrul FIV SANADOR, cuplurile care își doresc un copil beneficiază de consultații de specialitate și consiliere pentru alegerea celei mai bune variante.
Centrul FIV SANADOR asigură servicii medicale avansate pentru tratamentul infertilității, fiind dotat cu echipamente moderne pentru reproducere umană asistată, iar echipa de medici dedicați și empatici își desfășoară activitatea în acord cu protocoalele internaționale. Centrul FIV SANADOR funcționează atât în regim ambulatoriu, cât și de spitalizare de zi și se găsește în Clinica SANADOR Floreasca, una dintre cele mai mari clinici din București.
„Pe durata procesului FIV, domnul Conf. Dr. Poiană a fost alături de noi atât din punct de vedere medical, cât și personal, ghidându-ne cu sfaturi și recomandări care ne-au ajutat să trecem mai ușor peste această perioadă. La oricare interacțiune cu dumnealui ne-a insuflat încredere și calm, prin maniera caldă și răbdătoare în care ne-a explicat și a performat întreg actul medical. Deși șansele de succes în cazul nostru erau reduse, domnul Conf. Poiană a reușit imposibilul, aducând o nouă perspectivă familiei noastre. Sarcina nu a fost nici ea lipsită de provocări, unul dintre diagnostice fiind cel de trombofilie, însă, domnul Conf. Poiană, cu un profesionalism desăvârșit, ne-a ghidat pe parcursul lunilor de sarcină, asigurând în acest fel un parcurs normal și sănătos atât pentru mine, cât și pentru copil”, își amintește tânăra mamă.
Maternitatea SANADOR, alegerea sigură din primul moment
Mihaela a depășit toată perioada grea, iar amintirea anilor în care aștepta venirea pe lume a unui copil a fost ștearsă de emoția celor nouă luni de sarcină, încununată de marea bucurie a întâlnirii cu bebelușul ei.
Despre naștere, pacienta își amintește: „Ca orice viitoare mamă am avut emoții, dar niciuna dintre ele nu a fost legată de nașterea propriu-zisă, pentru că știam că am lângă mine un medic dedicat și devotat, alături de care am trecut peste obstacole care pe majoritatea i-ar fi descurajat”, conchide Mihaela, acum fericita mama a unui copil sănătos.
Maternitatea SANADOR este alegerea ideală pentru părinții care își doresc ca bebelușul lor să se nască într-o maternitate dotată cu echipamente de ultimă generație, sub supravegherea unor medici deosebiți, empatici și foarte bine pregătiți profesional. De asemenea, pentru viitorii părinți, Spitalul Clinic SANADOR reprezintă și garanția că micuții lor vor beneficia, la nevoie, de îngrijiri avansate. Astfel de îngrijiri pot fi asigurate numai în cadrul unei secții de neonatologie moderne, cu terapie intensivă neonatală, și neonatologi cu experiență vastă în îngrijirea nou-născuților la termen sau prematuri, cu rezervă cu sistem de rooming-in pentru nou-născuți și linii de gardă permanentă.