articol susținut de

Nașterea fără durere: mit sau realitate? Iată ce trebuie să știi

Este esențial ca personalul medical să fie empatic și experimentat, astfel încât să știe cum să gestioneze cât mai eficient orice situații mai dificile ar putea să apară în timpul travaliului sau al nașterii și să asigure pacientei tot suportul de care aceasta are nevoie.

Theodora Fintescu, redactor
naștere la Sanador
Pacientele care aleg nașterea la SANADOR beneficiază de serviciile Secției de Terapie Intensivă, cu compartimente dedicate pentru adulți și pentru nou-născuți,

Nașterea este unul dintre cele mai importante momente din viața unei femei. Bucuria primei întâlniri cu micuțul așteptat timp de 9 luni poate fi umbrită însă de teamă, pentru că multe femei se tem de travaliu și de momentul nașterii, mai ales dacă sunt la prima sarcină. Experiența nașterii este diferită pentru fiecare femeie și diferă inclusiv de la o naștere la alta, de aceea nu trebuie să considerăm că dificultățile pe care le-au trăit alte mămici vor apărea și în cazul nostru.

Din fericire, în ultimii ani situația s-a schimbat și nașterea poate fi o experiență frumoasă. Astfel, se vorbește tot mai mult despre conceptul de naștere fără durere. Acest lucru nu înseamnă că viitoarea mămică nu va mai simți deloc disconfort, ci că durerea poate fi gestionată eficient și poate fi ameliorată semnificativ, prin proceduri medicale speciale. În acest fel, micuțul poate veni pe lume în deplină siguranță, iar mămica se va putea bucura din plin de acest moment.

Pregătirea pentru naștere

Nașterea are mai multe etape, iar travaliul este prima parte a acestui proces și totodată cea mai îndelungată. Travaliul se manifestă prin contracții uterine, la început rare și ușoare, apoi tot mai frecvente și mai intense. Acestea ajută la dilatarea colului uterin, care trebuie să fie complet deschis, pentru a permite fătului să coboare prin canalul de naștere. În mod normal, debutul travaliului este declanșat de modificări hormonale determinate de dezvoltarea fătului.

Semnele care pot anunța începutul travaliului variază de la o femeie la alta, dar cele mai cunoscute sunt contracțiile uterine, pierderea dopului de mucus, care poate indica începutul procesului de dilatare a colului și pierderea de lichid amniotic, atunci când membranele care înconjoară fătul (sacul amniotic) se rup.

Nașterea fără durere

De cele mai multe ori, travaliul este dureros și poate să dureze destul de mult, chiar și câteva ore, de aceea multe viitoare mămici se tem de aceste momente. Din fericire, disconfortul din timpul travaliului poate fi mai ușor de suportat, datorită unor metode moderne, care îi permite pacientei să se relaxeze și să se pregătească de prima întâlnire cu micuțul atât de mult așteptat. Colaborarea pacientei cu echipa medicală care o asistă la naștere este esențială, pentru a crea un mediu propice, care să permită stabilirea unei legături profunde între mamă și bebelușul care va veni pe lume.

În cazul în care durerile sunt intense, pacienta poate primi un anestezic administrat prin mască – un amestec de oxigen și oxid de azot – care ajută la diminuarea disconfortului și stimulează relaxarea.

Cea mai eficientă soluție pentru ameliorarea durerilor din timpul travaliului este folosirea unei anestezii epidurale. Epidurala este un tip de anestezie locală, care implică injectarea unui anestezic în spațiul din zona nervilor spinali ai regiunii lombare, pentru a bloca semnalele dureroase din timpul contracțiilor. Această metodă este recomandată mai ales în cazul unui travaliu foarte lung sau dureros. Trebuie menționat însă că procedura poate fi efectuată numai de către un medic anestezist, în urma unui consult de specialitate, astfel încât acesta să se asigure că nu există contraindicații pentru administrarea anesteziei.

De asemenea, pacienta poate recurge și la alte metode prin care poate ameliora durerea din timpul travaliului. Spre exemplu, schimbarea poziției poate fi de ajutor și este important să existe permanent o comunicare deschisă cu moașa, cu asistentele și cu medicul care asistă nașterea, astfel încât totul să decurgă cât mai bine. Desigur, este esențial ca personalul medical să fie empatic și experimentat, astfel încât să știe cum să gestioneze cât mai eficient orice situații mai dificile ar putea să apară în timpul travaliului sau al nașterii și să asigure pacientei tot suportul de care aceasta are nevoie.

Maternitatea SANADOR, alegerea sigură

Pentru o naștere în siguranță și în cele mai bune condiții de confort, este important să alegi o maternitate de top, dotată cu cele mai bune echipamente medicale, unde lucrează medici pregătiți să intervină în orice moment, chiar și în cazurile urgente.

Maternitatea SANADOR face parte din cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară, Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe, singurul din sistemul medical privat din România. Astfel, echipa medicală poate interveni eficient în cazul unei situații neprevăzute. Complicațiile care pot să apară în timpul travaliului, al nașterii sau postnatal pot fi gestionate cu succes, datorită echipei multidisciplinare a Spitalului Clinic SANADOR.

Maternitatea SANADOR deține un bloc de nașteri cu trei săli de naștere moderne, aseptice, fiecare sală având o centrală proprie de tratare a aerului. De asemenea, pentru nașterile prin cezariană, Spitalul Clinic SANADOR dispune de un bloc operator modern, unul dintre cele mai bine dotate din țară, pentru o naștere în siguranță.

Pacientele care aleg nașterea la SANADOR beneficiază de serviciile Secției de Terapie Intensivă, cu compartimente dedicate pentru adulți și pentru nou-născuți, astfel încât micuții care se nasc prematur sau cu diferite afecțiuni primesc cele mai bune îngrijiri de specialitate.

Pentru o naștere fără durere, pacientele beneficiază la Maternitatea SANADOR de un consult preanestezic complet, astfel încât anestezia epidurală să fie administrată în deplină siguranță. După naștere, pentru ameliorarea disconfortului, mămicile primesc cele mai bune îngrijiri postnatale, pentru a se recupera cât mai repede, ca să se poată ocupa în scurt timp de micuțul lor, pentru a-l îngriji și alăpta.

Te-ar mai putea interesa