articol susținut de

Naștere prematură la SANADOR: „Am simțit că mi se împarte sufletul în două, pentru că îmi lăsam puiul la terapie intensivă”

Ileana Mirescu
Naștere prematură la Spitalul Clinic SANADOR
Cazul Cameliei era unul foarte delicat, căci atât mama, cât și bebelușii riscau să dezvolte complicații severe dacă nu se intervenea la timp Sursă foto: Shutterstock

Camelia era însărcinată în 24 de săptămâni când, dintr-o dată și cu mult inainte de termen, au început contracțiile, urmând să nască prematur. Viitoarea mămică s-a grăbit spre maternitatea în care activa medicul care-i supraveghease sarcina, însă acolo nu s-a putut gestiona situația pentru că spitalul nu era dotat cu un incubator pentru bebeluși cu doar puțin peste 500 g.

Naștere prematură la SANADOR: soluția salvatoare

Astfel, Camelia a fost nevoită să alerge spre alt spital, de această dată unul privat, însă nici acolo nu erau pregătiți pentru prematuri de numai 24 de săptămâni. În acele momente extrem de dificile a început o adevărată cursă contra cronometru pentru mamă și bebelușii ei. Trebuia găsită o soluție cât mai repede, o maternitate dotată și pregătită să gestioneze aceste situații la limită.

Din câte am înțeles, spitalul acela privat putea primi nou-născuți doar de la vârsta de 34 de săptămâni de viață intrauterină, nu mai devreme. Nu știu nici până acum de ce am stat circa cinci ore la spitalul de stat, ca să mi se spună încontinuu că nu aveau incubatoare disponibile și că avortonii, dacă trăiau prin nașterea naturală pe care medicii de gardă o recomandau insistent, ar fi trebuit să trăiască și fără incubatoare, cel puțin o vreme, până când se elibera vreunul pe la ei. Presupun că ei nu credeau deloc în șansa la viață a copiilor mei. Totuși, îi sunt recunoscătoare medicului de gardă de acolo, pentru că s-a convins că eu nu voi renunța la copiii mei și așa a acceptat să sune la spitale să vadă care are disponibilitate pentru o mamă cu prematuri de 24 de săptămâni. Telefoane către celelalte spitale de stat și private din București am dat și noi, părinții”, își amintește Camelia, mamă de prematur.

Ce este o naștere prematură?

Nașterea prematură este definită ca nașterea înainte de săptămâna 37 de gestație și poate aduce o serie de provocări atât pentru bebeluș, cât și pentru viitoarea mamă. Aceasta poate fi provocată de mai mulți factori: vârsta mamei de peste 40 de ani, infecții, placenta praevia, boli cronice ale mamei, sarcina multiplă ori obținută prin proceduri FIV, fumatul sau consumul exagerat de alcool sau medicamente.

Fiecare zi în plus petrecută de bebeluș în uter, până la termen, înseamnă că va avea șanse de supraviețuire mai mari, că va fi mai pregătit să facă față vieții extrauterine încă din primele momente. Prematuritatea are mai multe grade, în funcție de săptămâna în care are loc nașterea, dar și de greutatea pe care o are bebelușul în acel moment.

Astfel, se disting prematuritatea tardivă (săptămânile 34-36), moderată (săptămânile 32-34), severă (săptămânile 28-32) și extremă (înainte de săptămâna 28). În această ultimă categorie se încadra și cazul Cameliei, iar bebelușii ei intrau în categoria cu greutate extrem de mică la naștere (ELBW – extremely low birthweight): sub 1.000 g.

Îngrijirea unui bebeluș prematur

Indiferent de modul în care o să nașteți sau dacă sarcina este una cu risc este foarte important să țineți în permanență legătura cu medicul obstetrician care vă supraveghează sarcina și, mai ales, să alegeți ca această etapă atât de importantă să aibă loc într-o maternitate integrată într-un spital multidisciplinar, întrucât numai așa se va putea interveni prompt chiar și în cele mai dificile situații.

Deoarece copiii care vin pe lume înainte de termen nu sunt dezvoltați complet, adaptarea lor la mediul extrauterin este foarte dificilă, fiind necesară o îngrijire specială a nou-născutului prematur.

Astfel de bebeluși pot dezvolta complicații pe termen scurt și lung și, cu cât se nasc mai devreme, cu atât problemele pot fi mai mari. Aproape toți copiii născuți înainte de săptămâna 28 de sarcină prezintă complicații pe termen scurt (respiratorii, cardiace, neurologice, digestive și imunitate scăzută), în timp ce complicațiile pe termen lung (probleme neurologice și respiratorii severe, dar și tulburări de văz și auz) sunt prezente la aproximativ 20% dintre aceștia. În cazul nașterilor după săptămâna 32 de sarcină, riscul de a dezvolta afecțiuni pe termen lung scade sub 10%.

Naștere prematură la Spitalul Clinic SANADOR

Cazul Cameliei era unul foarte delicat, căci atât mama, cât și bebelușii riscau să dezvolte complicații severe dacă nu se intervenea la timp, iar singurul spital care a fost pregătit să gestioneze acest caz grav a fost Spitalul Clinic SANADOR.

Experiența mea la Maternitatea SANADOR din București a început, din fericire, datorită unui suflet mare, Conf. Dr. Doru Herghelegiu, care a acceptat o asemenea provocare, să ne primească și să ne ajute, în situația noastră deosebită de atunci. Din momentul în care am ajuns la SANADOR, viața mea s-a schimbat fundamental. La ora 0:54 am născut-o prematur pe bebelușa Ilinca, de 650 g, și la 0:56 am născut-o pe bebelușa Irina, de numai 550 g.

Camelia, mamă de prematuri

În ciuda faptului că gemenele sufereau de o prematuritate extremă, având și greutatea foarte mică la naștere, micuțele s-au luptat pentru fiecare secundă de viață, chiar dacă mulți medici din alte maternități nu le dăduseră nicio șansă.

La SANADOR, medicii au luptat cot la cot cu cele două minuni, însă, din păcate, în ciuda tuturor eforturilor, bebelușa Irina a pierdut lupta pentru viață la doar o oră după naștere. Era mult prea mică și sensibilă, iar plămânii ei firavi nu au putut face față noilor provocări.

După acel moment de pierdere, toate gândurile, speranțele și munca s-au îndreptat către bebelușa Ilinca. Pe 13 mai, m-am externat și am simțit că sufletul meu se împarte în două, a doua oară de la momentul pierderii Irinei, pentru că îmi lăsam puiul singur în spital, la terapie intensivă, într-o stare gravă despre care medicii îmi spuneau că sunt „rezervați”. Până pe 9 august, când ne-am externat, la exact 3 luni de la internare, am fost la spital zilnic de 3-4 ori pe zi pentru a-i da lapte și pentru a o vedea, fie și numai pentru 5 minute.

Camelia

Alegerea sigură. Maternitatea SANADOR

Maternitatea SANADOR face parte dintr-un spital multidisciplinar, care dispune de echipe medicale cu diferite specializări, ce asigură linii de gardă 24 de ore din 24, astfel încât orice situație neprevăzută să poată fi rezolvată rapid și în siguranță. În cazul unor complicații grave care pot apărea în timpul sarcinii, cum ar fi placenta praevia, preeclamsia și eclampsia, dezlipirea prematură de placentă normal inserată, acestea pot fi gestionate corect și la timp numai într-o unitate medicală dotată cu tot ce este necesar pentru situațiile de urgență, care dispune de Secție de Terapie Intensivă adulți și neonatală.

Maternitatea SANADOR asigură servicii de înaltă calitate și personalizate pentru fiecare mamă și copil. Suntem aici pentru a vă oferi sprijin în această perioadă specială și pentru a asigura cele mai bune îngrijiri medicale atât pentru mame, cât și pentru bebeluși. La Maternitatea SANADOR, bebelușul va beneficia de cele mai bune îngrijiri medicale din partea echipei de Neonatologie.

Imediat după naștere acesta va fi supus unei evaluări medicale complete, va fi consultat, vaccinat și testat pentru screening postnatal auditiv și metabolic. Dacă va fi necesar, micuțul va fi supus și altor analize și investigații amănunțite, cum ar fi ecografia cardiacă, ecografia abdominală sau cea transfontanelară. În funcție de diagnostic, nou-născutul va primi tratamentul potrivit și va avea acces inclusiv la proceduri de recuperare medicală sau kinetoterapie.

La Maternitatea SANADOR, viitoarele mame pot alege cazare în rezerve single sau duble, cu sistem rooming-in. Indiferent dacă nașterea va fi una pe cale naturală sau prin operație cezariană, mama și copilul vor fi împreună încă de la bun început. O cameră confortabilă și un mediu liniștit vă vor oferi o atmosferă intimă și relaxantă încă de la primele clipe petrecute împreună.

Experiența Cameliei, mama de prematur, la Maternitatea SANADOR

„Privind în urmă și uitându-mă la Ilinca, trebuie să vă spun că sunt profund recunoscătoare întregii echipe medicale de la neonatologie, pentru zilele și nopțile petrecute pentru a-i da copilului meu cele mai bune îngrijiri medicale.

Gândurile mele bune și pline de recunoștință se îndreaptă și către asistentele medicale de la terapie intensivă, de care îmi aduc aminte cu drag. Deși am ajuns la SANADOR printr-o împrejurare dramatică pentru mine, îi mulțumesc Domnului și tuturor celor care ne-au ajutat să trăim și să creștem mari și sănătoase.

Aceste doamne din Maternitatea SANADOR sunt „mămicile adoptive” ale copiilor noștri, au grijă de ei până la externare, și le mulțumesc pentru tot! Fără doamna Dr. Emel Nuraltay, care m-a ajutat cu nașterea, dar și după, cu sfaturi, alinare și multă înțelegere, probabil că m-aș fi concentrat mai greu și mi-aș fi revenit mai lent pentru a o sprijini pe micuța mea Ilinca.

Mulțumesc din suflet, doamna Dr. Nuraltay! Mulțumesc, SANADOR și mulțumesc, Conf. Dr. Doru Herghelegiu pentru șansa pe care ne-ați dat-o la viață și la sănătate în momentul nostru de cumpănă! Când toate celelalte spitale au dat greș, voi ați reușit! Cu mult drag vă sărută Camelia, o mămică fericită și plină de speranță, cu un copil născut prematur la 650 grame, iar azi, după 3 luni de terapie intensivă și 2 săptămâni acasă, avem 2.800 g și creștem sănătoși și încrezători în viață!”

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa