Te pregătești pentru cel mai emoționant moment din viața ta, când îl vei aduce pe lume pe micuțul tău, atât de mult așteptat. Este normal ca în timpul sarcinii să te gândești la acele prime clipe, dar și la cele dinaintea lor, adică la naștere. Vei naște natural sau prin cezariană? Ce presupune fiecare tip de naștere, la ce trebuie să te aștepți și cum va decurge recuperarea? Vrei să eviți orice surpriză neplăcută și să te asiguri că vei putea să te ocupi de puiul tău încă din primele minute de viață, să-l alăptezi și să-l alini.
Chiar dacă apar situații neprevăzute, trebuie să fii pregătită și să ai siguranța că, indiferent ce se întâmplă, în final totul va fi bine. Este esențial să ai încredere în medicul care îți monitorizează sarcina și care te va asista la naștere, să comunici deschis cu el și să te informezi cât mai corect despre metodele de naștere. Îți prezentăm în continuare câteva informații despre nașterea prin cezariană și despre nașterea naturală, ca să ai un punct de plecare în discuția cu medicul tău, astfel încât să puteți stabili împreună care este cea mai potrivită soluție pentru tine și cum să te pregătești.
Cum decurge o naștere naturală?
Nașterea naturală implică mai multe etape, cu o durată care variază destul de mult de la o gravidă la alta. Astfel, dacă te afli la prima naștere, este posibil ca travaliul să dureze mai mult. Travaliul este prima etapă a nașterii naturale, începe odată cu primele contracții uterine și se încheie cu nașterea propriu-zisă, prin expulzia fătului.
Primele contracții sunt ușoare, similare crampelor menstruale, dar pe măsură ce travaliul avansează, contracțiile vor fi mai dese și mai dureroase. Nu trebuie să-ți faci griji, pentru că poți opta pentru o naștere fără dureri, cu anestezie epidurală. Această procedură îți permite să participi activ la naștere și să treci mult mai ușor peste toate etapele pe care le presupune. Este important să discuți cu medicul din timp despre această opțiune, pentru că este necesar un consult medical preanestezic, pentru evaluarea potențialelor contraindicații.
A doua etapă a nașterii este expulzia fătului. În acest moment te vei ridica din pat, unde ai fost permanent monitorizată de moașe pe toată durata travaliului, și vei urca pe masa de naștere. Expulzia poate avea loc numai după ce colul uterin este dilatat complet, pentru a permite trecerea fătului prin canalul de naștere. În unele situații, pot fi necesare proceduri obstetricale speciale, pentru a stimula dilatarea colului sau pentru a ușura expulzia, prevenind astfel eventuale complicații.
Deseori, înainte de expulzie, medicul va realiza o epiziotomie – o incizie la nivelul perineului, adică a țesutului dintre vagin și anus, pentru a lărgi orificiul vaginal. În acest fel, bebelușul se va naște mai ușor și nu va apărea o ruptură de perineu. Intervenția se efectuează cu anestezie locală, prin urmare nu trebuie să te temi de durere, iar echipa medicală îți va explica pas cu pas toate procedurile care sunt necesare în cazul tău, pentru ca nașterea să decurgă cât mai bine. Ultima etapă a nașterii implică eliminarea placentei, pe cale vaginală, și sutura epiziotomiei.
Nașterea naturală este cea mai bună metodă prin care îți poți aduce micuțul pe lume, pentru că vei putea să-l alăptezi imediat și te vei recupera mai repede, dar există și situații în care este contraindicată. De aceea, dacă suferi de unele afecțiuni cronice sau dacă au apărut complicații în timpul sarcinii, precum placenta praevia, hipertensiunea gestațională sau preeclampsia, medicul îți poate recomanda nașterea prin cezariană. Nu trebuie să te îngrijoreze acest lucru, pentru că totul va fi bine, dacă alegi o maternitate pregătită să gestioneze eficient orice situație.
Ce implică o naștere prin cezariană?
Nașterea prin cezariană poate fi indicată atunci când există anumite complicații care pot pune în pericol viața ta sau pe a micuțului tău. Dacă ești la prima naștere și îți este teamă să naști natural, te sfătuim să discuți cu doctorul tău despre acest lucru și să stabiliți împreună dacă cezariana poate fi o soluție mai potrivită pentru tine. Chiar dacă prin această metodă de naștere pot fi prevenite unele complicații, există și riscuri ale intervenției chirurgicale, de aceea este esențial să ai în vedere toate aceste aspecte și să iei cea mai bună decizie, împreună cu specialistul.
Chiar dacă vei naște prin cezariană, nu ai motive de îngrijorare, pentru că, dacă nu există contraindicații, poți opta pentru anestezie epidurală, astfel încât vei fi conștientă în momentul în care se va naște puiul tău, îl vei vedea imediat și îl vei alăpta în scurt timp. Recuperarea după o cezariană durează de obicei mai mult ca în cazul unei nașteri naturale, dar dacă vei primi îngrijirile medicale potrivite și vei beneficia de tot sprijinul necesar, vei putea să te ocupi de bebelușul tău.
Înainte de operație vei fi consultată de medicul anestezist și vei face un set de analize de sânge, pentru o evaluare completă a stării tale de sănătate. Apoi, anestezistul îți spune ce tip de anestezie este indicat în cazul tău – epidurală sau anestezie generală – și ce presupune aceasta. Ulterior, vei fi condusă în sala de operație, unde va avea loc intervenția. Dacă nașterea prin cezariană este planificată, atunci durează aproximativ 45 de minute, dar dacă este o cezariană de urgență, necesară în cazul unor probleme apărute în timpul nașterii naturale, procedura durează mult mai puțin, în jur de 15 minute.
După cezariană vei sta în Secția de Terapie Intensivă, unde echipa medicală îți va monitoriza semnele vitale și se va asigura că nu există complicații. În scurt timp, dacă nu apar situații neprevăzute, vei fi transferată în salon sau în rezerva aleasă de tine, pentru recuperare. Este important să respecți toate sfaturile primite de la personalul medical, astfel încât să te vindeci cât mai repede și să te poți bucura de copilul tău. Suportul primit din partea familiei este esențial după externare, pentru că trebuie să te menajezi câteva săptămâni și să nu depui efort fizic.
Cum să naști în siguranță?
Indiferent dacă vei naște natural sau prin cezariană, îți recomandăm să alegi o maternitate de top, unde vei beneficia de cele mai bune îngrijiri de specialitate și unde echipa medicală poate face față chiar și cazurilor urgente.
Maternitatea SANADOR este parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară, Spitalul Clinic SANADOR, dispune de un bloc operator echipat performant pentru naștere cezariană și de o Secție de Terapie Intensivă cu compartimente dedicate pentru adulți și pentru nou-născuți.
Medicii specializați în obstetrică-ginecologie de la SANADOR au o deosebită pregătire profesională și o experiență îndelungată în monitorizarea sarcinilor și în asistarea la naștere. Complicațiile care pot să apară în timpul travaliului, al nașterii sau postnatal pot fi gestionate cu succes, datorită echipei medicale multidisciplinare de care dispune Spitalul Clinic SANADOR. Bebelușii care vin pe lume înainte de termen sau cu probleme de sănătate vor fi stabilizați și îngrijiți în Secția de Terapie Intensivă neonatală.
Alege să naști în siguranță și să te bucuri de tot confortul pe care ți-l poate asigura o maternitate cu servicii medicale complete, personalizate!