O mamă a murit la câteva ore după ce a născut. Medicii spun că au făcut tot ce puteau

Hemoragia după naștere apare în cazuri rare, însă medicii trebuie să intervină rapid pentru că viața mamei este în pericol.

Ileana Mirescu
scris pe
Cristina Toncu a murit la 7 ore după ce a născut. Sursa foto: Facebook
Cristina Toncu a murit la 7 ore după ce a născut. Sursa foto: Facebook

Avea doar 30 de ani, născuse al doilea băiețel al familiei, a trimis patru poze cu el iar la câteva ore a murit din cauza unei hemoragii pe care medicii nu au putut să o controleze. S-a întâmplat la Caracal, la finalul acestei săptămâni.

Cristina Toncu , o tânăra de 30 de ani, a murit la câteva ore după ce a adus pe lume un copil perfect sănătos la Spitalul din Caracal. Ea mai avea un fiu.

Femeia nu a avut probleme în timpul sarcinii și se gândea că nașterea va fi ușoară, spune familia ei. S-a internat la Spitalul Municipal Caracal și joi seară (18 decembrie) a născut un băiețel fără nicio problemă de sănătate. A transmis ea însăși familiei vestea cea bună.

Hemoragie după naștere. „În momentul în care a fost pusă pe masă să o operăm a făcut stop cardiac”

Postarea soțului Cristinei la scurt timp după ce a devenit tată a doua oară

„A născut, ne-a pus poze pe Facebook, patru poze cu băiatul”, a povestit Florinel Calistru, tatăl Cristinei, citat de posturile TV.

Însă după câteva ore s-au ivit complicațiile. Cristina a făcut hemoragie intrauterină. Medicul care o avea în grijă spune că pacienta a primit tratamentul corespunzător, dar sângerările nu s-au oprit.

În aceste împrejurări singura soluție era histerectomia, adică operația de înlăturare a uterului, pentru care tânăra mamă și-a dat acordul.

„În momentul în care a fost pusă pe masă să o operăm a făcut stop cardiac”, susține Gheorghița Trușcă, medic în Spitalul din Caracal.

S-a luat decizia transferului de urgență la Spitalul Județean Craiova. Tânăra nu a mai ajuns până acolo. A murit în ambulanță, după ce medicii au încercat s-o resusciteze timp de 30 de minute.

Cristina născuse cu doar 7 ore în urmă.

„Au ținut-o în agonie până la 2, 2 și ceva. Dacă a murit la 3, aproape de Craiova, au ținut-o în agonie atâtea ore, doamnă”, crede părintele tinerei.

Medicul din Caracal neagă acuzațiile de malpraxis

Medicul care a tratat-o pe Cristina la spitalul din Caracal spune că a luptat din răsputeri să-i salveze viața.

„Să știți că și pentru mine e o mare traumă. Tot ce am putut am făcut făcut pentru ea. Și nimic nu s-a greșit. Dacă organismul ei rezista și nu făcea acel stop cardiac, lucrurile evoluau mult mai bine”, se apără Gheorghița Trușcă, medic în Spitalul din Caracal.

Medicii nu aveau aparatura necesară

Medicul mai spune că nu avea la dispoziție toată aparatura necesară.

„Toate ventilatoarele noastre erau puse pe pacienți Covid pozitiv, covid pozitiv în stare foarte gravă. Nu se putea detuba un alt pacient să vină ea pe ventilator”, a mai spus cadrul medical.

Cauzele hemoragiilor care apar după naștere pot fi multe iar observarea atentă a gravidelor este esențială pentru a se putea interveni rapid.

A fost chemată mai devreme la spital și i s-a indus nașterea

Soțul Cristinei a oferit mai multe detalii despre condițiile în care a avut loc nașterea, care a fost una pe cale naturală.

Cristina ar fi trebuit să nască în preajma Crăciunului, însă medicul care a urmărit sarcina femeii ar fi chemat-o la Spitalul din Caracal și i-ar fi spus că termenul va fi în următoarele zile.

„Soția mea era însărcinată în 38 de săptămâni. La toate controalele i s-a spus că va naşte undeva la 25 decembrie. Pe data de 17 decembrie doamna doctor care i-a supravegheat naşterea a fost de gardă şi ne-a chemat pentru internare.

Am ajuns la ora 9.00, i s-a făcut un control, i s-a spus că micuțul este ok și că totul este bine. I s-au dat două fiole de calciu şi ni s-a spus să venim la ora 1.00. A luat acele fiole de calciu la 10.00, iar la ora 11.00 au luat-o nişte dureri de spate”, a declarat Ionuț pentru Observator.

La ora 13.00, doctoriţa le-a spus să meargă acasă și să revină la spital mai pe seară, pentru că era de gardă. De frică să nu o apuce durerile acasă, Cristina a decis să rămână la spital.

„Am vorbit cu ea la telefon, pe Facebook, pe cameră, avea perfuzii, mi-a spus că i s-a băgat calciu, că au început să o ia durerile mai tare şi, ultima dată când am vorbit cu ea, la 5.45, a mers la baie, a eliminat o baltă de sânge. Asistenta i-a spus atunci că e placentă.

Nu am mai vorbit cu ea de la 5.45, iar 5.35 a născut. A născut natural”.

Hemoragii care nu se puteau opri

Apoi, au apărut complicațiile, „nişte hemoragii pe care dânsa nu putea să le oprească”. Așa că s-a decis ca tânăra mămică să fie operată.

A fost trimisă fără pungă de sânge, a făcut stop cardio-respirator în ambulanță

Doar că, potrivit lui Ionuţ, doctoriţa care a spravegheat-o pe Cristina a considerat că medicul chirurg care era atunci de gardă „nu este compatibil”, aşa că a chemat un alt chirurg de acasă.

„Mi-a recunoscut că s-a pierdut un timp până a venit de acasă doctorul. De la ora 6 jumătate când a născut, ea abia la ora 2 noaptea a fost trimisă la Craiova. A fost trimisă la Craiova deoarece nu i se mai găseau vene ca să i se bage sânge. A fost trimisă fără pungă de sânge, a făcut stop cardio-respirator în ambulanță și a ajuns la Craiova decedată.

Au fost aproximativ 7 – 8 ore de chin pentru ea, trebuia să o trimită de prima dată. După operație, trebuia să stea la terapie intensivă, pentru a i se pune un ventilator, dar mi s-a spus cu toate locurile erau ocupate. Deci a stat fără ventilator, fără nimic, s-a pierdut mult timp chemând un doctor chirurg de acasă, deși exista un medic în spital​”, consideră soţul Cristinei.

Conducerea spitalului Caracal a demarat o anchetă pentru a stabili exact ce s-a întâmplat, iar mâine vor fi comunicate și rezultatele.

Citiți mai jos experiențele unor mămici care au făcut hemoragie după naștere și și-au povestit experiențele pentru TOTUL DESPRE MAME, dar și despre alte cazuri asemănătoare din România.

Naștere cu placenta accreta, în Franța: „În 24 de ore, m-au operat de 4 ori”

Ce este placenta accreta, complicația care a dus la moartea unei mame din Constanța imediat după naștere

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa