Profil de mamă harnică: Eugenia Dobrescu, creatoarea deliciosului site Diversificare.ro

TOTUL DESPRE MAME

Ziua sunt full-time mamă, iar seara, după ora de culcare a copiilor, mă îmbrac, imaginar, în ținuta de business și încep să fac stocuri, forecast-uri, planuri de promovare și multe altele din aceeași categorie.”

Să fii mamă full-time este greu, însă să fii mamă full-time ziua, iar noaptea să te transformi într-o adevărată antreprenoare, pare un scenariu de film cu supereroi. Mai exact, cu o supereroină, Eugenia Dobrescu, mama a doi copii mici, sub trei ani, și creatoarea site-ului Diversificare.ro (cu Eugenia vă întâlniți în fiecare luni la emisiunea Totul despre mame, unde ne învață să gătim pentru copiii noștri). În plus, Eugenia se ocupă de distribuția unui brand de pompe de sân și este organizatoarea unor întâlniri pentru mamele antreprenor. 

Ce făceai înainte să devii mamă?

Managing Mother

Uau, cât de mult timp a trecut de atunci, “înainte să devin mamă”. Munceam mult ca să devin trainer pentru unul dintre principalii lideri ai pieței de training și consultanță din România, călătoream foarte mult, cu mașina, cu trenul, cu avionul, la mare, la munte, cu cortul sau prin hoteluri, nu prea conta cum și pe unde. Important era să vizitez cât mai multe locuri, să gust puțin din deliciile zonelor și să învăț câte ceva de la cei al căror tărâm îl vizitam.

Pe scurt, mă bucuram din plin de ce poate oferi viața, negândindu-mă foarte mult la ce va urma să se întâmple.

Când sau cum ți-a venit idea unei afaceri de acasă și de ce o astfel de idee?

Ideea site-ului Diversificare.ro, un site “pentru copii sănătoși” mi-a venit de Revelionul 2011. Ideea s-a născut mai mult dintr-o nevoie. Ajunsesem la etapa diversificării alimentației fetiței mele Nadia, acum în vârstă de doi ani și jumătate, și petreceam foarte mult timp informându-mă despre ce înseamnă diversificarea alimentației unui bebeluș, cu ce alimente ar fi bine să încep, sub ce formă să le prepar. După lungi căutări, ajusesem să găsesc informații, dar care aveau o mare problemă: erau împrăștiate prin tot felul de bloguri mămicești, forumuri sau prin site-uri care abia aveau tangență cu creșterea copiilor. Așa că, în noaptea de Revelion, eu mă întrebam cum ar fi să strâng într-un singur loc toate aceste informații, plus niște rețete sănătoase pentru cei mici. Am fost încurajată de soțul meu și am primit imediat sprijinul prietenei mele Anca, și ea parte activă acum din acest proiect, și ne-am pus pe treabă. Așa că, în luna februarie 2011, eu și Anca ne-am pus pe scris câteva articole și rețete și am lansat primul proiect destinat copiilor sănătoși – Diversificare.ro.

La aproape doi ani, pe Diversificare.ro părinții pot găsi peste 400 de articole despre diverse alimente (interesante), rețete potrivite categoriilor de vârstă 6-12 luni, 1-3 ani și peste 3 ani, precum si idei de meniuri zilnice echilibrate și sănătoase. Asta a fost posibil mulțumită colegelor editor care scriu cu pasiune despre alimentația sănătoasă a celor mici.

În această toamnă mi-am dorit ca rețetele de pe Diversificare.ro să ajungă în bucătăriile și mai multor părinți. Așa că în fiecare luni dimineața, începând cu ora 8:30 pe Prima TV, în emisiunea Totul despre mame, exemplific în propria bucătărie cât de ușor se pot prepara mâncăruri sănătoase pentru întreaga familie.

De șase luni mă mai ocup și de magazinul online PompedeSan.ro prin care sunt mult mai aproape de mamele care alăptează, eu însămi fiind o promotoare a alăptării.

Nu ți-a fost teamă să lași un venit cât de cât cert pe un viitor incert din punct de vedere financiar?

Nu. Spiritul antreprenorial mi-a fost insuflat de colegii de la Trend Consult, iar infuzia finală sau “fatală” mi-a făcut-o soțul meu care a ales și el la finalul lui 2010 să lase confortul unui job de corporație pentru a pune pe picioare propria firmă.

Cu Nadia în bucătărie

Care a fost bugetul pe care l-ai alocat începerii unei afaceri proprii? A avut de suferit bugetul familiei?

Pentru Diversificare.ro bugetul alocat inițial a fost minim, cât să cumpărăm domeniul, în jur de 200 lei.

Însă, pentru magazinul PompedeSan.ro a fost nevoie de un buget inițial semnificativ și la recuperarea căruia încă muncesc. Bugetul inițial a fost de câteva mii de lei, alocați în principal stocului de produse. Suntem unicii importatori și distribuitori ai produselor Ameda în România, de aceea se impune existența unui stoc. În plus, dacă pe piața internațională produsele Ameda sunt cunoscute pentru performanțele lor, în România am de muncă mult mai mult, brandul fiind nou și tânăr pe piața românească de profil.

Care au fost primele reacții din partea celor apropiați când le-ai povestit de idea nebunească de a începe ceva nou, pe cont propriu?

Singura reacție cu adevărat importantă și de care țin cont mereu este cea a soțului meu. În cazul ambelor proiecte suportul lui a fost 100%, așa că încurajările lui m-au ajutat să fac lucruri din ce în ce mai interesante și ambițioase, atât pentru Diversificare.ro, cât și pentru PompedeSan.ro.

Care sunt pentru tine avantajele și dezavantajele statutului de mamă care lucrează de acasă?

Principalul avantaj al noului job, de Managing Mother, este acela de a sta alături de cei mici. Prin natura proiectelor, un alt avantaj este este tocmai interacțiunea cu mulți părinți, în special mame. Cu ocazia asta de curând am pus pe roate un alt proiect fain prin intermediul căruia mămicile cu spirit antreprenorial se întâlnesc, se cunosc, află despre proiectele altor mămici. Totodată, pe parcursul Întâlnirii Mămicilor Antreprenor povestim despre propriile experiențe, best-practices, idei de revigorare a business-ului și, nu în ultimul rând, râdem și ne simțim foarte bine în rolul de antreprenoare.

Eugenia și Horia

Până acum au avut loc două astfel de întâlniri și am încredere că vor deveni o obișnuință în lumea mămicească creativă, inovatoare și pusă pe făcut lucruri ambițioase. Principalul dezavantaj al conceptului de WAHM (working at home mother) cred că este legat de oboseala împărțirii între cele două job-uri, cel de Mamă și cel de Manager a unui business plin de responsabilitate. Ziua sunt full-time mamă, iar seara după ora de culcare a copiilor mă îmbrac, imaginar, în ținuta business și încep să fac stocuri, forecast-uri, planuri de promovare și multe altele din aceeași categorie.

Însă, la finalul zilei, când trag linie sunt mult mai multe lucruri pro WAHM decât contra, așa că voi continua pe drumul antrepenoriatului cu același entuziasm.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa