Săptămâna 8 de sarcină

În săptămâna 8 de sarcină este posibil să simți deja că te strâng hainele, grețurile matinale nu te lasă să îți începi ziua în forță. Începi să te simți cu adevărat însărcinată! Nici nu e de mirare. Embrionul din burtica ta crește cu 1 milimetru pe zi și începe să semene din ce în ce mai mult cu un bebeluș.

Cum se dezvoltă bebelușul

Cum se dezvoltă embrionul în uter la 8 săptămâni

Bebelușul tău arată acum ca o zmeură! La mânuțele și picioarele bebelușului încep să se dezvolte degete (prinse încă între ele cu o membrană subțire). Pleoapele aproape îi acoperă ochii, căile respiratorii și organele interne sunt în plină formare și „codița” aproape a dispărut.

În creier, celulele nervoase se conectează între ele, formând un sistem nervos primitiv. Abia aștepți să afli dacă ai băiat sau fetiță, dar organele genitale nu s-au dezvoltat suficient încât să dezvăluie sexul copilului. Oricum, copilul tău care are peste un centimetru lungime (cât un bob de fasole), tresare și se foiește, chiar dacă tu nu-l simți.

Inima bebelușului bate acum de 150-170 de ori pe minut, aproape de două ori mai rapid decât cea a unui adult. Are aproximativ 20 de grame și 1,5 cm.

Când sarcina ajunge la 8 săptpmâni, bebelușul tau crește cu un milimetru pe zi și i se formează buzele, nasul și pleoapele. Până la sfârșitul săptămânii, toate organele și sistemele esențiale ale corpului au început să se dezvolte.

Săptămâna 8 de sarcină. Câte luni înseamnă?

Dacă ești însărcinată în 8 săptămâni, te afli în luna a 2-a a sarcinii. Au mai rămas doar 7 luni! Iată, mai jos, principalele caracteristici ale acestei perioade.

sarcina la 8 săptămâni
Ești în primul trimestru dacă sarcina ta a ajuns la 8 săptămâni.

Cum se schimbă viața ta în săptămâna 8 de sarcină

Bebelușul tău crește cu 1 milimetru în fiecare zi în săptămâna 8 de sarcină

Sânii încep să se mărească

Poate ai observat că sutienul te strânge. În viitorul apropiat va trebui să-ți iei unul mai mare, cu o susținere mai bună. Nivelul crescut de hormoni este vinovat de mărirea sânilor, care se pregătesc pentru lactație. Să nu te miri dacă la finalul sarcinii îți vei cumpăra sutiene cu un număr sau chiar două mai mari.

Te simți mereu obosită

Modificările hormonale – în special creșterea dramatică a progesteronului – pot fi vinovate. Greața și reprizele de vărsături îți consumă energia și se poate să ai perioade de insomnii, mai ales dacă simți des nevoia să urinezi.

 Abdomenul tău fiind în expansiune, pot apărea noi dureri

Volumul tău de sânge va crește din ce în ce mai mult, ceea ce, împreună cu hormonii de sarcină, poate duce la apariția durerilor de cap. Nu lua medicamente pentru a alunga acestă neplăcere înainte de a te consulta cu medicul care îți urmărește sarcina.

Grețuri și amețeli matinale

Specialiștii nu cunosc cu exactitate care este cauza ce duce la apariția grețurilor în sarcină, ei consideră că dezechilibrele hormonale, diferențele mari ale nivelului de zahăr din sânge, dar și factorii psihologici le pot favoriza. O altă teorie a medicilor este că stările de greață au rol protector asupra fătului. Mai exact, dacă organismul percepe că ai mâncat/băut ceva ce poate afecta dezvoltarea fătului (băuturi alcoolice, cele cu cofeină sau legume/fructe care au fost stropite cu multe substanțe toxice), atunci ajută la eliminare prin vomă.

Cum ameliorezi grețurile?

  • Mănâncă puțin și des. De ajutor este să păstrezi pe noptieră niște biscuiți din care să mănânci dacă senzația de foame apare imediat cum te-ai pregătit de somn sau dimineața de cum ai deschis ochii;
  • Tratamentele alternative. Beneficii în cazul grețurilor din sarcină poate aduce și acupunctura, dar și suplimentele sau bomboanele care conțin ghimbir;
  • Încearcă să iei lucrurile mai ușor. De multe ori este de ajutor ca gravida să-și ia timp liber de la serviciu în primul trimestru de sarcină. Nu trebuie să te stresezi dacă ai uitat să iei într-o zi vitaminele prenatale sau dacă nu ai mâncat tocmai sănătos. De regulă grețurile în sarcină sunt foarte dese în săptămâna a 9-a, iar din cea de-a 12-a ele devin tot mai rare;

Scurgeri vaginale

Creșterea nivelului de estrogen din organism duce la apariția unor scurgeri clare sau albicioase pe care le vei observa pe slip. Aceste scurgeri sunt secreții din cervix sau vagin și, în mod normal, te apără de bacterii. Ca să păstrezi zona genitală sănătoasă, ai grijă să fie mereu curată, șterge-te din față spre spate și poartă lenjerie din bumbac. Evită pantalonii strâmți, spuma de baie, hârtia igienică parfumată și sprayurile de igienă personală.

Balonarea și gazele intestinale

Din săptămâna 8 de sarcină te vei simți mereu balonată și vei avea mai multe gaze în stomac. Flatulența te va pune uneori în situații rușinoase, dar este doar un simptom al faptului că ești însărcinată.

Hormonii sunt de vină! Relaxina și progesteronul duc la o relaxare mult mai mare a musculaturii, așa că nu-i vei mai putea controla prea bine. Ca să minimalizezi cât mai mult aceste efecte este recomandat să mănânci cât mai relaxată și să mesteci cât mai bine mâncarea.

Constipația

Peste jumătate dintre gravide se confruntă cu probleme de constipație la un moment dat, în timpul celor nouă luni de sarcină. Vinovatul principal este progesteronul, hormonul responsabil cu relaxarea mușchilor organismului, inclusiv cei ai tractului digestiv.

Schimbările hormonale antrenează după ele o digestie mai lentă, ia problema se poate accentua pe măsură ce sarcina evoluează și se apropie de termen, iar uterul tău crește și presează mușchii rectali. Acest lucru poate cauza apriția hemoroizilor, care pot persista și după naștere.

Cum să ameliorezi constipația în sarcină

  • Introdu în dieta zilnică alimente bogate în fibre, dar fă-o treptat dacă nu ești obișnuită cu o dietă cu multe fructe și legume.
  • Nu mânca mai mult decât ai nevoie.
  • Consumă bacterii bune. Probioticul acidophilus din iaurturile care conțin culturi vii stimulează bacteriile intestinale să grăbească procesul digestiv și, implicit, tranzitul intestinal.
  • Hidratează-te bine.
  • Plimbările prin parc, la pas, mersul pe bicicletă sau aquagym (gimnastica în apă), sunt tot atâtea opțiuni care pot preveni sau înlătura constipația în timpul sarcinii.

Informează-te despre testele necesare în primul trimestru de sarcină

Medicul îți poate recomanda o serie de teste care să determine dacă bebelușul are sau nu sindromul Down sau alte anomalii. Unele se fac cu ajutorul analizelor de sânge, în timp ce altele implică proceduri invazive.

Toate sunt opționale. Înainte să accepți orice test, cere-i medicului să-ți explice ce implică, în ce constă și ce indică rezultatul.

Multe dintre testele prenatale au doar rol de screening, nu de diagnostic. Testele de screening îți dau informații despre gradul de risc pentru anumite afecțiuni și doar testele de diagnosticare îți spun cu certitudine dacă tu sau copilul aveți o problemă.

Iată care sunt testele recomandate în primul trimestru de sarcină:

Testele screening includ analize de sânge care măsoară nivelul a două proteine și o ecografie special numită Translucența Nucală (TN). Acestea se efectuază între săptămâna 11 și sfârșitul săptămânii 13, iar testele de sânge în aceeași perioadă sau mai devreme.

Screeningul din primul trimestru îți aduce informații suplimentare despre riscul bebelușului tău de a avea anumite anomalii cromozomiale, precum sindromul Down. Deși nu are rol de diagnosticare, screeningul este non-invaziv și te poate ajuta să decizi dacă apelezi la amprenta de vilozități coriale sau la amniocenteză.

Testele prenatale non-invazive

O alternativă ar fi o analiză de sânge care poate detecta sindromul Down și alte anomalii cromozomiale la 10 săptămâni de sarcină. Aceasta poate fi făcută de orice femeie, dar este recomandată în special celor cu risc crescut de a avea un copil cu anomalii cromozomiale. Și acesta este considerat un test screening. Asta înseamnă că dacă rezultatul indică o problemă, trebuie să faci amniocenteza pentru un diagnostic.

Amprenta de vilozități coriale

Acest test implică o colectare de celule din placentă, care apoi sunt trimise la laborator pentru analiză genetică. El poate arăta dacă bebelușul are una dintre sutele de anomalii cromozomiale sau genetice.

Se efectuează între a 10-a și a 12-a săptămână și este o alternativă la amniocenteză, care se efectuează între a 16-a și a 20-a săptămână de sarcină.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Mișcare moderată

Poți începe să faci în fiecare zi genuflexiuni! Făcându-le, îți întărești și tonifici coapsele, iar în timpul travaliului pot ajuta copilul să coboare.

Consumă cât mai multe fructe și legume de culori diferite!

Fiecare grup de culoare în ceea ce privește fructele și legumele aduce un aport de alte vitamine și alte minerale. În ultimele luni de sarcină putem spune că bebelușul <<gustă>> din alimentele pe care mama le consumă. Așa că dacă mama îl expune la o varietate cât mai mare de fructe și legume în timpul vieții intrauterine, atunci și șansele ca el să le recunoască și să le accepte ulterior sunt mai mari.

Elizabeth Ward, nutriționist

Include nucile în dieta ta!

Nucile sunt una dintre cele mai bogate surse de acizi grași Omega-3. Le poți consuma ca gustare între mese, dar le poți adăuga și la prepararea salatelor sau a deserturilor. Cu atât mai mult cu cât consumul de nuci aduce beneficii atât mamei, cât și fătului. Incluse în dieta ta, nucile aduc un important aport de proteine și de fibre.

Ține evidența greutății tale

Este bine să te îngrași treptat pe parcursul celor 40 de săptămâni de sarcină – dar asta nu înseamnă că te vei îngrășa uniform. În primul trimestru de sarcină (în care includem sarcina la 8 săptămâni), este posibil să nu îngrași mai mult de două sau patru kilograme; și dacă suferi de grețuri matinale, s-ar putea să nu câștigi deloc!

Săptămâna 8 de sarcină pe scurt

  • Continuă să iei vitaminele prenatale
  • Hidratează-te bine
  • Mergi la cumpărături și alege ținute confortabile
  • Informează-te cu privire la specialiștii de care vei avea nevoie după naștere: consilier în alăptare, medic pediatru, psiholog

Ce nu trebuie să faci în săptămâna 8 de sarcină

Bineînțeles că nu trebuie să trăiești într-o bulă, dar sarcina e o perioadă în care trebuie să fii mai precaută. Acum, sunt câteva activități care le sunt interzise viitoarelor mămici.

Unele dintre ele sunt evidente – karting, tatuaje sau băi fierbinți, – dar altele te vor surprinde: călăritul, schiatul, plimbatul cu rolele sau chiar participarea la un concert (din cauza decibelilor).

Elimină din viața ta consumul de alcool, tutunul, produsele care conțin carne și ouă crude, lactatele nepasteurizate.

Ce trebuie să facă partenerul în săptămâna 8 de sarcină

În săptămâna 8 de sarcină partenerul tău ar trebui să fie pregătit să găsească diverse alimente de care ție poate îți este poftă. Poate prelua mult mai mult din treburile casei pentru că probabil nu vei putea să mai faci nimic, mai ales dacă ai grețuri, amețeli și dureri de cap.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Copilul tau incepe sa arate ca un omulet. Are dimensiunile unui bob de strugure mare. Dragut! Mugurii membrelor sunt in crestere rapida si incep sa ia forma unor brate cu mici degete si a unor picioruse cu separatii micute la degete. Trasaturile fetei incep si ele sa se formeze. Narile, buzele si gura apar, iar ochii copilasului, sub piele, sunt in curs de dezvoltare.

Sistemul nervos al bebelusului tau se dezvolta rapid în acest moment, mai ales maduva spinarii si creierul. Undele creierului pot fi masurate acum, capul copilului se mareste datorita dezvoltarii creierului care creste mult mai mult in raport cu restul corpului. Toate organele au inceput sa se formeze si sunt in pozitia corecta. Inima bebelusului bate rapid. Embrionul este acum oficial un fetus.

sfaturi

Sfaturi pentru sarcina: de indata ce afli ca esti insarcinata este dificil sa nu faci aceasta minunata veste publica! Majoritatea viitorilor parinti alege sa astepte pana la saptamana 12, cand riscul de avort spontan scade. Dar acest lucru este alegerea ta. Este posibil sa doresti sa spui numai celor apropiati cu care poti discuta orice, chiar nefericitul caz al unui avort spontan.

ce spun studiile
  • tine picioarele sus cand ai ocazia
  • continua sa mergi la yoga
  • verifica daca-ti mai vin sutienele

Te-ar mai putea interesa