Săptămâna 29 de sarcină

Ai intrat în ultimul trimestru. Aceasta este cea mai dificilă perioadă din sarcină din punct de vedere fizic și emoțional. Cu siguranță începi să descoperi cum arată cu adevărat „sarcina”. Pregătește-te să simți picioarele bebelușului tău, deoarece copilul va deveni din ce în ce mai activ. Ești din ce în ce mai aproape de a-l aduce pe lume. Între timp, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi și la ce te poți aștepta.

Săptămâna 29 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Fătul la 29 de săptămâni de sarcină

Copilul tău are acum aproximativ 38,6 cm lungime și cântărește aproximativ 1,2 kg.

Ești însărcinată în 29 de săptămâni și copilul tău este foarte activ acum. Loviturile se vor simți foarte des, iar acesta este un semn bun că cel mic se dezvoltă bine. De asemenea, medicul tău îți poate cere să numeri loviturile în fiecare zi. Obișnuiește-te să le numeri de două ori pe zi, dimineața și seara.

De asemenea, mușchii și plămânii continuă să se maturizeze. Creșterea bebelușului îți va provoca o foame crescută. Acest lucru se întâmplă deoarece bebelușul are nevoie de mai mulți nutrienți pentru a crește.

Poziția copilului în săptămâna 29 de sarcină

Pe măsură ce sarcina ta se îndreaptă spre sfârșitul lunii a șaptea, te apropii de momentul în care-ți vei ține copilul în brațe. Acum se maturizează foarte rapid și foarte activ în pântecele tău. Ar trebui să simți o mulțime de lovituri pe parcursul zilei în timp ce își exersează mușchii.

Odată cu dezvoltarea rapidă a creierului, capul său ocupă o parte semnificativă a masei sale. La 29 de săptămâni, copilul va fi cel mai probabil într-o poziție verticală cu capul în jos spre colul uterin. De asemenea, nu este neobișnuit ca bebelușul să fie în poziție culcată în acest moment, dar el va reveni în poziția normală înainte de naștere.

Săptămâna 29 de sarcină- dezvoltarea fetală

Capul bebelușului devine mai mare pentru a face loc creierului în curs de dezvoltare. Dezvoltarea rapidă a creierului a început săptămâna trecută și continuă săptămâna aceasta. Bebelușul începe să-și regleze temperatura corpului. Auzul se îmbunătățește, iar mușchii și plămânii continuă să se maturizeze.

Pielea bebelușului se netezește și își pierde părul pufos. Măduva începe să producă globule roșii. Bebelușul tău poate deschide și închide ochii.

Ca să acoperi necesarul lui nutrițional, ai nevoie de multe proteine, vitamina C, acid folic și fier. Pentru că oasele lui absorb mult calciu, asigură-te că bei lapte (sau găsește o altă sursă de calciu, cum ar fi brânza, iaurtul sau sucul de portocale).

În acest trimestru, sunt depozitate zilnic aproximativ 250 de miligrame de calciu în scheletul fătului.

Săptămâna 29 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Corpul femeii în săptămâna 29 de sarcină

În săptămâna 29 de sarcină ești în luna a 7-a, trimestrul 3.

Creșterea medie în greutate până în această săptămână ar trebui să fie între 8,6-11,3 kg. Aportul caloric recomandat în această perioadă este de aproximativ 2400 kcal/zi. Aceasta este cu 500 kcal/zi mai mult decât cel recomandat unei femei adulte care face activitate fizică moderată.

De asemenea, din cauza hormonilor este posibil să acumulezi mai ușor kilograme. Este posibil să ai sensibilitate la nivelul sânilor și vene varicoase.

Burtica ta în săptămâna 29 de sarcină

În săptămâna 29, burta ta va deveni mai mare și va continua să crească și mai mult. S-ar putea să-ți fie greu să-ți vezi picioarele. Cantitatea crescută de lichid amniotic din uter plasează burtica ta de gravidă la aproximativ 9 cm deasupra buricului.

Simptome de sarcină în săptămâna 29

Sânii tăi vor deveni mai mari și va trebui să găsești un sutien special pentru alăptare. Dacă te simți obosită, nu ai de ce să-ți faci griji. Corpul tău face tot ce este necesar pentru a crea un mediu prietenos pentru copilul tău.

Alte simptome pe care le vei avea în săptămâna 29 de sarcină pot fi:

  • Unghiile cu creștere mai rapidă sunt un simptom legat de modificările hormonale;
  • Constipația este unul dintre cele mai prezente simptome pe care le vei întâmpina în această săptămână. Constipația poate provoca alte afecțiuni precum dureri abdominale, gaze și scaune dure. Mănâncă alimente bogate în fibre și bea multă apă pentru a te ajuta. Dacă medicul îți recomandă, poți folosi un laxativ;
  • Pe picioarele tale se pot forma vene varicoase, iar acest lucru este normal în timpul sarcinii. Cumpără-ți niște ciorapi compresivi pentru a minimiza simptomele și a preveni complicațiile;
  • Modificări ale dispoziției;
  • Durere abdominală;
  • Dificultățile de respirație sunt rezultatul creșterii uterului. Încearcă să te odihnești de câte ori este posibil. Dacă ai dificultăți semnificative de respirație, spune-i imediat medicului tău;
  • Migrenele pot apărea din când în când, de asemenea. Dacă ai dureri de cap, redu durerea întinzându-te într-o cameră întunecată și liniștită. Pune o compresă rece pe gât sau pe frunte;
  • Urinarea frecventă este normală. Există o presiune suplimentară asupra vezicii tale datorită uterului în care de dezvoltă bebelușul tău. Excursiile dese nocturne la baie te vor enerva în plus;
  • Hemoroizii pot fi dureroși sau îți provoca mâncărimi. Încearcă să nu stai în picioare perioade îndelungate. Dacă durerea nu dispare, discută cu medicul tău înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii. Dacă ai sângerare rectală, spune-i, de asemenea, medicului tău. Exercițiile regulate, consumul de multă apă și o dietă bogată în fibre previn constipația;
  • Preeclampsia poate apărea în săptămâna 29 de sarcină. Principala complicație a preeclampsiei este hipertensiunea arterială. Acest lucru poate duce la modificări ale funcției hepatice și renale. Preeclampsia poate duce la unele complicații periculoase. Preeclampsia este adesea însoțită de simptome care includ umflarea picioarelor, dureri de cap care nu dispar, precum și greață și vărsături.

Concediul de maternitate

În România, mamele beneficiază de 126 de zile de concediu, din care 63 trebuie să fie acordate după naștere. Medicul de familie este cel care îți eliberează certificatele de concediu medical necesare. De cele mai multe ori, gravidele intră în concediu după săptămâna 32.

Când e mai bine să iei concediu

Nu există o „perioadă potrivită” pentru a înceta să lucrezi. Unele femei intră în concediu pe la 7-8 luni de sarcină, în timp ce alte merg la serviciu până înainte să nască. Ca să alegi momentul potrivit, trebuie să ai o sarcină monitorizată atent. Dacă ai o sarcină cu risc, medicul îți poate recomanda repaus fizic în orice moment.

Săptămâna 29 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna asta

Ecografia din săptămâna 29 de sarcină

Trebuie să fii conștientă de faptul că fătul stă destul de înghesuit în uter, deoarece crește din ce în ce mai repede. Dacă simți o smucitură subtilă, repetitivă trebuie să știi că pot fi sughițuri ale bebelușului tău. La ecografia din săptămâna 29 de de sarcină, vei putea vedea că bebelușul câștigă depozite de grăsime albă sub piele.

Stilul de viață în săptămâna 29 de sarcină

Cel mai important lucru este să ai o dietă sănătoasă și echilibrată. Copilul tău devine din ce în ce mai mare. Datorită acestui fapt, aproximativ 250 de miligrame de calciu din dietă intră acum în oasele fătului care se dezvoltă. De asemenea, are nevoie de calciu pentru dezvoltarea nervilor, mușchilor și a inimii și a dinților. Vei avea nevoie de un aport de 1000 mg de calciu zilnic pentru a acoperi atât nevoile tale, cât și pe cele ale fătului.

Dacă nu consumi suficient calciu, fătul va începe să îl consume pe cel depozitat în organismul tău. Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială indusă și la scăderea greutății la naștere a copilului tău. Include în mediul tău alimente bogate în calciu. Acestea includ iaurt simplu cu conținut scăzut de grăsimi, lapte de migdale sau de soia, tofu, sardine, smochine uscate, broccoli și etc.

AlimentPorțieAportul de calciu
Lapte integral250 ml304 mg
Iaurt integral200 g310 mg
Semințe de chia2 lingurițe179 mg
Broccoli100 g43 mg
Smochine uscate200 g241 mg
Portocale1 fruct mediu56 mg
Fasole albă200 g191 mg
Aportul de calciu al câtorva alimente

Necesarul de fier în sarcină

Un alt nutrient de care ai mare nevoie în timpul sarcinii este fierul. O gravidă are nevoie de aproximativ 27 mg de fier zilnic. Lipsa lui poate duce la apariția anemiei, care poate fi de mai multe tipuri. Experții citați de site-ul medical webmd.com le enumeră pe următoarele:

Anemia cu deficit de fier 

Apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce cantități adecvate de hemoglobină – o proteină în globulele roșii. Hemoglobina transportă oxigenul din plămâni către restul corpului. Deficitul de fier este cea mai frecventă cauză de anemie în sarcină.

Anemia cu deficit de folat 

Folatul este vitamina care se găsește în mod natural în anumite alimente precum legumele cu frunze verzi. Este un tip de vitamina B de care organismul are nevoie pentru a produce celule noi, inclusiv celule roșii sănătoase.

În timpul sarcinii, femeile au nevoie de folat suplimentar. Dar uneori nu obțin suficient din dieta lor. Când se întâmplă acest lucru, organismul nu poate face suficiente globule roșii normale pentru a transporta oxigenul la țesuturile din întregul corp. Suplimentele de folat fabricate de om se numesc acid folic. Deficitul de folat poate contribui direct la anumite tipuri de defecte la naștere, cum ar fi anomaliile tubului neural (spina bifida) și greutatea scăzută la naștere.

Anemia cauzată de deficit de vitamina B12 

Organismul are nevoie de vitamina B12 pentru a forma globule roșii sănătoase. Atunci când o femeie însărcinată nu obține suficientă vitamina B12 din dieta sa, corpul ei nu poate produce suficiente eritrocite. Femeile care nu mănâncă carne, păsări de curte, produse lactate și ouă au un risc mai mare de a dezvolta deficiență de vitamina B12. Carența acesteia poate contribui la defecte la naștere, cum ar fi anomalii ale tubului neural și ar putea duce la travaliu prematur.

AlimentPorțieAport de fier
Spanac100 g3,6 mg
Carne de curcan100 g2,3 mg
Ficat de porc100 g18,7 mg
Ficat de pui100 g9,5 mg
Semințe de dovleac28 g4,2 mg
Carne de vită100 g2,7 mg
Linte (gătită)200 g6,6 mg
Fructe de mare 100 g28 mg
Ciocolată neagră28 g3,3 mg
Tărâțe de grâu100 g14,9 mg
Conținut de fier al alimentelor

De asemenea, bea multă apă pentru este esențial să fii hidratată corespunzător pentru a evita complicațiile asociate constipației. Exercițiile moderate precum mersul pe jos și înotul timp de 30 de minute stimulează intestinele.

Săptămâna 29 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul tău

Sexul în timpul sarcinii

Sexul este o parte normală a sarcinii. Dacă nu ai probleme medicale nu trebuie să schimbi nimic în viața voastră intimă. Datorită schimbărilor care au loc în timpul sarcinii, te poți simți inconfortabil în timpul actului sexual. Partenerul tău ar trebui să înțeleagă acest lucru. Poate ar fi indicat să încercați niște poziții noi care să fie confortabile și pentru tine.

Poți chiar să ai o dorință sexuală scăzută din cauza schimbărilor hormonale. Discută cu viitorul tătic toate aceste aspecte.

Prezența partenerului la naștere

Începe să discuți despre rolul partenerului tău în timpul nașterii. Dacă vrea să asiste la marele moment, trebuie să vă pregătiți din timp. Legea îi permite să facă acest lucru și în maternitățile de stat din România, însă trebuie să depuneți o cerere în acest sens.

Nașii pentru bebeluș

Ați ales nașii pentru bebe? Nu mai amânați acest moment. Gândiți-vă ce cuplu din jurul vostru ar fi cel mai potrivit pentru rolul de părinți spirituali ai copilului vostru. Pot fi chiar nașii de cununie sau alt cuplu cu care aveți o relație specială.

Trimite-l la cumpărături! Iată o listă cât de cât completă:

  • Scutece, șervețele umede și cremă împotriva iritațiilor
  • Forfecuță de unghii pentru bebeluș, termometru, tetină și pipetă
  • Detergent special pentru hăinuțele bebelușului
  • Tampoane igienice pentru tine (după naștere vei sângera câteva zile)
  • Gustări sănătoase pentru tine
  • Prosoape de hârtie și farfurii din plastic sau hârtie ca să strângi mai ușor masa
  • Suficiente haine comode pentru tine și pentru bebeluș

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Sarcina ta a intrat deja in cel de-al treilea trimestru. Ochii bebelusului tau sunt acum un gri palid/ albastrui. In acest moment al sarcinii, din punct de vedere al greutatii bebelusului, exista diferente mari de la copil la copil. Oricare ar fi greutatea bebelusului tau acum, se va tripla probabil in urmatorele 11 saptamani.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Sanatatii sarcinii: arsuri la stomac? Nu are nicio legatura cu inima ta, ci cu digestia. Pe masura ce spatiul in abdomen devine tot mai redus datorita copilului in crestere, este posibil sa ai frecvent un disconfort digestiv, cum ar fi arsuri la stomac sau gaze. Intrebati-va medicul sau farmacistul ce medicamente antiacide sunt recomandate.

ce spun studiile
  • ai pregatit camera copilului, stii cum o sa arate?
  • pleaca undeva relaxant intr-un week-end
  • intereseaza-te de gratuitati pentru gravide