Săptămâna 24 de sarcină

Săptămâna 24 de sarcină îți va aduce mari transformări și schimbări. Riscul de pierdere a sarcinii s-a redus considerabil și ai trecut deja de jumătatea drumului până la întâlnirea cu bebelușul tău. Controalele prenatale regulate îți vor oferi o perspectivă asupra unor subiecte precum: dezvoltarea și activitatea bebelușului, secrețiile vaginale, dureri abdominal e și de spate și vergeturi.

La șase luni de sarcină, cel mai probabil te-ai îngrășat între 6 și 7 kg. Dacă urmezi o dietă sănătoasă, cum ar fi evitarea multor dulciuri și concentrarea pe proteine ​​și legume, greutatea în plus reflectă nevoile în creștere ale bebelușului. Iată la ce te poți aștepta în săptămâna 24 de sarcină.

Săptămâna 24 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Fătul în săptămâna 24 de sarcină

Fătul a crescut cât o anghinare. Cântărește aproximativ 630 g și măsoară 30 cm.

Copilul tău se dezvoltă, la fel și organele și trăsăturile lui. Să aruncăm o privire mai atentă la acele mici schimbări care au loc acum. În curând mișcările bebelușului vor deveni mai evidente și mai ușor de urmărit. Nu te îngrijora dacă trec câteva ore și fătul nu face nicio mișcare. Este absolut normal. E posibil, de asemenea, ca el să se miște, dar tu să nu simți asta, deoarece încă are spațiu suficient în burtica ta.

Cu toate acestea, dacă simți că bebelușul nu se mișcă pentru perioade mai lungi, discută neapărat cu medicul tău. Multe aplicații pot ajuta la urmărirea loviturilor copilului și la urmărirea ritmului zilnic al acestuia. Bebelușul poate să lovească mai tare când bei apă sau băuturi reci din cauza schimbării bruște a temperaturii corpului.

Poziționarea bebelușului în săptămâna 24 de sarcină 

Orientarea generală a bebelușului nu s-a schimbat atât de mult față de săptămâna anterioară și nu va face acest lucru până în săptămâna 26 sau chiar în săptămâna 28. În acest moment, probabil că este încă într-o poziție verticală, cu capul îndreptat spre colul uterin. În funcție de poziția bebelușului, s-ar putea să-l simți lovind, întinzându-se pe parcursul zilei, dar poate sta liniștit ore în șir.

Dezvoltarea fetală în săptămâna 24 de sarcină

La 24 de săptămâni, bebelușul tău i s-au dezvoltat toate părțile corpului, inclusiv fața. Pielea sa este roșiatică și încrețită și, din cauza lipsei de țesut conjunctiv subiacent, pielea este subțire și translucidă.

În această etapă, bebelușului i se dezvoltă mai multe sisteme de organe. Sistemul său respirator și sistemul nervos central sunt încă în curs de construire, iar coordonarea dintre cele două sisteme nu este încă bine stabilită. El arată ca un nou-născut, dar nu și-a dezvoltat destul de mult depozitele de grăsime. Dacă aceasta este prima ta sarcină, s-ar putea să nu ți vadă prea bine burtica încă.

Copilul tău a câștigat aproximativ 113 g în plus față de săptămâna trecută. În prezent își dezvoltă papilele gustative și poate auzi sunete provenite din mediul înconjurător. Organele sale interne încep să funcționeze, inclusiv ficatul și splina.

Creierul se dezvoltă la fel de rapid, ca și papilele gustative. În plămâni au apărut „ramurile copacului respirator”, precum și celulele care produc surfactant, o substanță care permite sacilor aerieni să se umple cu aer și împiedică alipirea alveolelor când se dezumflă, în timpul expirării.

Pielea este încă subțire și translucidă, dar acest lucru se va schimba în viitorul apropiat.

Săptămâna 24 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Corpul femeii în săptămâna 24 de sarcină

Până la șase luni de sarcină, cel mai probabil te-ai îngrășat între 6 și 7 kg. Dacă urmezi o dietă sănătoasă pentru sarcină, cum ar fi evitarea dulciurilor și concentrarea pe proteine ​​și legume, creșterea în greutate va fi, probabil, constantă. Dacă observi o creștere sau o scădere bruscă a greutății, discută imediat cu medicul tău.

În săptămâna 24 de sarcină, grețurile matinale și alte simptome deranjante ar trebui să se atenueze. Corpul tău continuă să se schimbe, dar aceste schimbări nu sunt prea drastice. Este posibil să ai anumite senzații în abdomen sau în partea inferioară a spatelui, care se simt ca niște crampe menstruale. Pentru unele gravide, aceste sentimente pot fi dificil de diferențiat de travaliul timpuriu.

În general, contracțiile sunt ritmice, având loc la fiecare 10-15 minute. Înainte de a începe travaliul „adevărat”, este posibil să ai așa-numitele dureri de travaliu „false” (prodromale), cunoscute și sub numele de contracții Braxton Hicks. Cu toate acestea, contracțiile Braxton Hicks nu ar trebui să fie regulate, ritmice sau să dureze mai mult de câteva ore. Dacă ai contracții la fiecare 10 sau 15 minute, sună-ți imediat medicul.

Este posibil să simți presiune și disconfort în pelvis și articulații și, de asemenea, poți începe să ai arsuri la stomac. În această etapă a sarcinii, unele gravide dezvoltă constipație, gaze și balonare. Acum este momentul să acorzi mai multă atenție dietei și să eviți alimentele procesate, precum și preparatele prea picante.

Burtica ta în săptămâna 24 de sarcină

În acest moment, dimensiunea burții tale va depinde foarte mult de înălțimea ta, de greutatea înainte de sarcină și de tipul corpului tău, precum și de dacă aceasta este prima ta sarcină. În funcție de forma abdominală, mișcările bebelușului pot apărea în timp ce ești așezată sau întinsă. Dacă ești mai plinuță, e posibil să nu simți atât de multe mișcări ale bebelușului.

Cu toate acestea, dacă burta începe să se mărească rapid sau este acoperită de vergeturi, este posibil să ai lichid amniotic în exces, iar medicul îți va recomanda să faci o ecografie. Cu excepția cazului în care burta ta este neașteptat de mare pentru această etapă a sarcinii, nu există un motiv major de îngrijorare.

Simptome în săptămâna 24 de sarcină

Deși s-ar putea să te simți mai inspirată, mai energică și mai pozitivă, copilul tău în creștere pune o presiune suplimentară asupra vezicii urinare, provocând urinare frecventă. Este posibil să observi și alte semne comune:

  • Creșterea constantă a greutății corporale 
  • Creșterea sânilor
  • Scurgeri vaginale 
  • Creșterea secreției vaginale este normală în săptămâna 24 de sarcină, dar nu ar trebui să aibă un miros urât sau să aibă culoarea maro închis, verde sau roșu (roz, visiniu etc.). În cele mai multe cazuri, scurgerile vaginale sunt normale. Rareori, secreția poate fi de fapt o scurgere amniotică, care necesită îngrijiri medicale.
  • Unele gravide prezintă o senzație de furnicături la nivelul articulațiilor, care este cunoscută sub numele de sindromul de tunel carpian.  Această afecțiune comună se datorează acumulării de lichid în articulații, care comprimă nervul median.
  • Multe gravide se confruntă hemoroizii la un moment dat în timpul sarcinii sau după naștere. Hemoroizii se formează din cauza presiunii crescute asupra vaselor de sânge din colon. Poți preveni apariția hemoroizilor mâncând alimente bogate în fibre, mișcându-te regulat și luând în greutate treptat.

Riscul de naștere prematură

Mai mult de 10% dintre bebeluși se nasc înainte de termen. Aproximativ un sfert dintre aceste nașteri sunt provocate de medici (induc nașterea sau optează pentru cezariană) din cauza unei probleme medicale grave cum ar fi preeclampsia sau încetarea evoluției fătului.

Celelalte sunt cunoscute ca nașteri spontane înainte de termen. Ai șansa să naști înainte de termen dacă sarcina are sub 37 de săptămâni, ți s-a rupt apa sau colul cervical este dilatat, dar nu ai contracții.

Deși există factori de risc cunoscuți care pot provoca nașterea prematură (cum ar fi infecții ale tractului genital, insuficiența cervicală sau probleme ale placentei) sunt și situații în care cauzele nașterii premature sunt necunoscute. Din acest motiv este bine să știi mai multe despre acest subiect.

Care sunt semnele nașterii înainte de termen

Sună-ți imediat medicul dacă ai una dintre aceste simptome, iar sarcina nu a împlinit 37 de săptămâni:

  • O scurgere vaginală mai abundentă.
  • Schimbarea texturii scurgerii – devine apoasă, vâscoasă sau are firicele de sânge.
  • Orice sângerare vaginală (chiar dacă e vorba despre pete).
  • Durere abdominală, crampe asemănătoate cu cele menstruale sau mai mult de patru contracții într-o oră (chiar dacă nu sunt dureroase).
  • Creșterea presiunii în zona pelviană (senzația că fătul împinge).
  • Durere de spate, în partea inferioară, mai ales dacă până atunci nu te-a durut spatele.

Unele dintre aceste simptome te pot deruta, cum ar fi presiunea din zona pelviană și durerea de spate, iar contracțiile pot fi cele de tip Braxton Hicks, adică inofensive. Dar mai bine să previi decât să regreți, așa că dacă ai vreo suspiciune, ia legătura cu medicul.

Dacă se naște prematur, copilul va fi bine?

Cu cât se naște mai aproape de termen, cu atât are mai multe șanse să supraviețuiască, fiind puțin probabil să aibă probleme de sănătate. Bebelușii prematuri care se nasc între 34 și 37 de săptămâni sunt în general bine, deși vor avea mai multe probleme respiratorii față de cei născuți la termen.

Pe de altă parte, există bebeluși născuți la 24 de săptămâni trăiesc datorită tehnologiei medicale avansate, dar trebuie ținuți mult timp în unitățile specializate și uneori au probleme de sănătate pe termen lung.

Cel mai bun lucru pe care-l poți faci ca să reduci riscul unei nașteri premature este să eviți tot ce pune în pericol sarcina: țigările, băutura, drogurile. Mănâncă sănătos, mergi la toate consulturile prenatale și anunță medicul de orice schimbare intervenită în sarcină.

Săptămâna 24 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Ecografia din săptămâna 24 de sarcină

Până acum, copilul tău cântărește aproximativ 650 g și are aproximativ 30 cm lungime. În această săptămână, ritmul cardiac al bebelușului tău va varia între 120 și 160 de bătăi pe minut. În această etapă, bebelușii și-au dezvoltat majoritatea sistemelor lor de organe. La o ecografie, copilul tău arată aproape ca un nou-născut, inclusiv trăsăturile feței, dar nu are încă depozite de grăsime.

Lista de verificare în săptămâna 24 de sarcină

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare zilele acestea:

  • Planifică îngrijirea copilului după naștere. Ce fel de sprijin extern vei avea nevoie după naștere? Ia în calcul toate opțiunile.
  • Proiectează camera sau zona în care va sta nou-născutul. Acesta este un moment minunat pentru a-i amenaja „cuiubul”; planifică detalii precum mobilier, culori și măsuri de siguranță.
  • Verifică dacă ai diabet gestaționalFă un test de screening pentru glucoză pentru a evalua diabetul gestațional, care este o alterare a metabolismului glucozei care apare pentru prima dată în timpul sarcinii. Lăsat netratat, poate duce la travaliu prematur, creștere nesănătoasă în greutate pentru copil și probleme de sănătate pe termen lung. Cel mai bun moment pentru depistarea diabetului în timpul sarcinii este la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, între 24 și 28 de săptămâni.
  • Programează-te la un screening pentru imunitate la rubeolă. 

Săptămâna 24 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul

  • Sexul este perfect sigur în săptămâna 24 de sarcină, atâta timp cât medicul tău nu ți-a făcut alte recomandări. Este, însă, posibil, ca acesta să vă sfătuiască să alegeți sexul fără penetrare dacă există anumiți factori de risc, cum ar fi antecedente de infecție sau posibilitatea unui travaliu prematur. Oricum ați alege să faceți sex în timpul sarcinii, asigurați-vă că tu te simți confortabil.
  • Poate descărca o aplicație de sarcină pe telefon, astfel încât să urmăriți împreună progresul copilului în curs de dezvoltare. De asemenea, poți citi împreună cu partenerul aceleași cărți despre naștere și despre creșterea copiilor și să discutați despre ceea ce ați învățat. Puteți face și o listă de întrebări pe care să i le puneți medicului la programări.
  • Poți participa cu partenerul la cursuri prenatale, precum și la cursuri de prim ajutor pentru sugari. Astfel, veți învăța să abordați procesul ca o echipă. Îi poți sugera acestuia să participe la toate programările prenatale la doctor, pentru că ultrasunetele și bătăile inimii copilului sunt o experiență unică.
  • S-ar putea să-ți dai seama, la un moment dat, că sunt mai multe decizii de luat decât te așteptai, așa că ai putea să le împarți cu soțul tău. Îl poți ruga să aleagă cel mai bun pat de bebeluși, scaunul de mașină pentru copil și multe altele. De asemenea, puteți asambla și vedea împreună cum funcționează scaunul auto și căruciorul, având în vedere că le veți folosi amândoi.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Copilul tau are aproximativ 32 de cm lungime si cantareste aproximativ 500 de grame. Pielea sa este inca foarte delicata si translucida – cu venele destul de vizibile. Copiii nascuti in acest stadiu pot supravietui, dar au nevoie de terapie intensiva. Cu tehnologia de azi si imoplicarea medicilor si a asistentelor medicale, mult mai multi copii nascuti prematur supravietuiesc. O veste buna.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Viitorului tatic: este momentul sa se intereseze asupra numarului de zile de concediu paternal la care are dreptul. In general este vorba de cinci zile lucratoare dar, daca viitorul tatic urmeaza un curs de puericultura, obtine inca cinci zile suplimentare de concediu. Nu neglijati acest aspect, si o zi in plus conteaza!

ce spun studiile
  • ai rezolvat problema concediului de maternitate?
  • ia o pauza de relaxare intr-un bazin
  • incearca sa stai cu picioarele ridicate cand ai ocazia