Fibromul uterin şi sarcina

Alexandra Ion

Fibromul uterin și sarcina nu sunt incompatibile, dar există situații când acesta poate complica sarcina

Fibromul uterin și sarcina se influențează reciproc, iar ceea ce contează în cea mai mare măsură este locul unde s-a dezvoltat fibromul uterin, dimensiunea acestuia și evoluția acestuia în cursul sarcinii. Există studii care arată că fibromul uterin are o evoluție diferită, în cursul sarcinii, de la femeie la femeie. Există cazuri în care acestea scad foarte mult în dimensiune, dar au fost și situații în care evoluția fibroamelor nu a fost oprită de sarcină. Cel mai des, după sarcină, fibroamele uterine rămân la nivelul pe care îl aveau înainte de sarcină, deseori evoluția lor fiind mult încetinită, ulterior. Se poate spune, în aceste condiții că sarcina poate controla evoluția fibromului.

Fibromul uterin nu afectează concepția și nu este o cauză a infertilității

Există însă situații rare în care locul în care s-a dezvoltat fibromul în peretele muscular al uterului poate bloca trompele uterine și poate împiedica trecerea spermatozoizilor și, implicit, fecundarea ovulului și apariția unei sarcini. Aceste fibroame poziționate în locuri critice, care produc infertilitate, se văd la o simplă ecografie și pot fi tratate pentru rezolvarea problemei.

În timpul sarcinii fibroamele uterine nu afectează evoluția sarcinii, cu excepția situațiilor în care celula ou se implanteză în mucoasa uterului în imediata vecinătate a acestuia, fapt care poate impiedica evoluția normală a sarcinii, prin afectarea vascularizării locale. Dezvoltarea embrionului și formarea placentei echilibrează situația, iar monitorizarea atentă a evoluției embrionului elimină eventualele riscuri.

Fibromul uterin și sarcina au o evoluție particulară în cazul fiecărei femei în parte

Se poate spune, cu certitudine, că fibromul uterin și sarcina au o evoluție particulară în cazul fiecărei femei în parte, iar un tablou general este greu de realizat. Cert este faptul că – excepând situațiile rare, în care fibromul blochează uterul, sarcina nu este pusă în nici un fel în pericol de existența fibroamelor. O situație excepțională, care poate complica major sarcina, este cazul în care numărul și dimensiunea fibroamelor uterine fac practic imposibilă dezvoltarea sarcinii. Situația este  insă foarte rară.

Toate femeile trebuie să știe că, la prima ecografie din timpul sarcinii, protocolul medical impune o atentă scanare a uterului și identificarea eventualelor formațiuni tumorale de tipul fibroamelor uterine, pentru a se putea evalua cu precizie dacă acestea pun sau nu în pericol real sarcina.

Secreția crescută de estrogen din cursul sarcinii are ca efect relaxarea musculaturii uterine, ceea ce duce, pe de o parte, la crearea tuturor condițiilor necesare pentru dezvoltarea sarcinii, iar pe de alta, la menținerea sub control a fibromului uterin, dacă acesta există.

Fibromul uterin este prezent la circa 15% dintre femei cu vârsta de până la 35 de ani. După 35 de ani, circa 45% dintre femei au cel puțin un fibrom uterin. Numărul și dimensiunea lor scade după menopauză. Este bine de știut că statisticile arată că procentul fibroamelor uterine care dispar sau scad în dimensiune după sarcină este mai mic decât al celor care se mențin la dimensiunea anterioară sarcinii.

Citeste și:

Tot ce trebuie să ştii despre fibromul uterin

Anormalităţi ale uterului în sarcină

Uterul retrovers şi sarcina

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa