Epiziotomia, un rău necesar?

TOTUL DESPRE MAME

Epiziotomia reprezintă efectuarea unei incizii chirurgicale a perineului, mușchiul care înconjoară și susține organele genitale feminine de la vulvă până la anus, chiar înainte de momentul expulziei fătului într-o naștere naturală. Epiziotomia este totodată o intervenție medicală și una dintre marile controverse de astăzi legate de naștere.

AdvertisementDar cum a ajuns epiziotomia o intervenție de rutină în maternități?

De ce anume ne temem și ce încercăm să evităm prin folosirea ei atât de frecventă? În comunitatea medicală din România există o nevoie din ce în ce mai mare de sfaturi pentru gravide în ce privește epiziotomia.

Epiziotomia: Presupuse beneficii

  • O naștere mai rapidă;
  • Prevenirea rupturilor de perineu care s-ar vindeca mai greu decât o tăietură controlată;
  • Protecție împortiva incontinenței urinare;
  • Protecție împotriva relaxării peretelui pelvian;

Toate aceste motive, vehiculate foarte des de comunitatea medicală, par să susțină necesitatea epiziotomiei de rutină. Această intervenție aparent minoră pare să promită multe beneficii și este prezentată deseori ca o componentă sine qua non atunci când mama alege o naștere naturală. Și totuși, să fie într-adevăr așa? Studiile efectuate în ultimii 20 de ani au arătat că aceste beneficii nu sunt dovedite științific și că reversul este de fapt mai aproape de realitate.

Epiziotomia: Riscurile despre care nu se vorbește

  • Riscul de infecție;
  • Imflamarea și sângerarea locală;
  • Durere persistentă;
  • Un timp de vindecare mai lung;
  • Disconfort mărit la reluarea vieții sexuale.

Ceea ce ne promit medicii este o protecție pe termen scurt și lung împotriva rupturilor de perineu și a incontinenței. Rupturile de perineu reprezintă un risc în cazurile de naștere naturală, dar nu sunt o certitudine (un risc care crește atunci când travaliul este indus și copilul coboară mai rapid, nelăsând timp perineului să se ajusteze).

E nevoie de sfaturi pentru gravide în cazul epiziotomiei. Este o opțiune viabilă să înlocuim posibilitatea unei rupturi de perineu cu certitudinea unei incizii chirurgicale?

Este o epiziotomie cu adevărat de preferat în schimbul unei rupturi spontane de perineu?

Poate că răspunsul este surprinzător, dar cercetările arată că femeile care au suferit rupturi spontane în timpul nașterii s-au refăcut într-un timp egal sau mai scurt și au suferit mai puține complicații în comparație cu cele care au fost supuse unei epiziotomii.

De asemenea, refacerea dupa epiziotomie este de cele mai multe ori foarte anevoioasă și dureroasă. Tăietura, în cazul epiziotomiei, este în general mai mare și mai adâncă decât ar fi fost ruptura spontană. Când vine vorba de sfaturi pentru gravide, uneori explicațiile mai plastice sunt de folos, așa că o să vă rog să vă imaginați o bucată de pânză. Dacă o apucați cu ambele mâini și încercați să o rupeți, pânza va rezista și cel mai probabil se va întinde fără a se rupe.

Dacă însă luați foarfeca și faceți o mică tăietură pe una dintre margini și încercați apoi să o rupeți, materialul va ceda foarte ușor și se va rupe până jos. La fel se întâmplă și cu pielea dumneavoastră: aceasta ar trebui să fie la fel de rezistentă și de elastică precum bucata de pânză pe care tocmai am încercat să ne-o imaginăm. Odată tăiată însă, iar apoi supusă unei presiuni foarte mari, ea va ceda și ruptura va fi mai adâncă.

De cele mai multe ori, epiziotomia de rutină contribuie la confortul medicului. Acesta va prefera întotdeauna să coasă o tăietură dreaptă decât o ruptură zdrențuită.

Foarte la modă în anii ’60-’70, epiziotomia a început să piardă teren în ultimii ani, după ce studii realizate în anii ’80-’90 au arătat că nu este atât de benefică cum se credea. În unele țări, a început să fie practicată de medici și de moașe numai cu indicație medicală.

Când este necesară epiziotomia? Situații de risc într-o naștere naturală

  • O ruptură severă este probabil să se producă (nașterea este iminentă și perineul nu a avut timp să se întindă sau capul fătului este prea mare în comparație cu deschiderea vaginală);
  • Fătul nu este poziționat favorabil nașterii naturale fără epiziotomie;
  • Este necesar ca nașterea să aibă loc cât mai urgent posibil, din cauza unei suferințe fetale sau materne.

În afara acestor indicații medicale, epiziotomia este o intervenție dureroasă, invazivă și nu este necesară. Ea nu contribuie la confortul, siguranța și sănătatea mamei și implică riscuri pe care le cunoașteți deja, din alte articole cu sfaturi pentru gravide. Se estimează că epiziotomia este o intervenție benefică în cazuri extrem de izolate, ce implică de cele mai multe ori suferință fetală, dar nici măcar în aceste cazuri nu au fost dovedită beneficiile epiziotomiei și contribuția sa la o naștere mai sigură.

Există sisteme medicale care au redus foarte mult recurența epiziotomiilor (9,7% în Danemarca sau 8,3% în Marea Britanie). Comunitatea medicală a înțeles în urma acestor programe de cercetare că traumele perineale asociate nașterilor vaginale sunt suficient de rare încât epiziotomia de rutină să poată fi considerată abuzivă. Organizația Mondială a Sănătății spune că un procent de epiziotomii de peste 20% reflectă mai degrabă un obicei cultural local decât o necesitate medicală.

În România, în ciuda evidențelor, epiziotomia este în continuare practicată ca o intervenție de rutină. Acesta este poate motivul pentru care statisticile nu sunt încurajatoare: cu un procent de 50%, suntem țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a traumei perineale provocate de epiziotomia de rutină. 

Părerea specialistului: Claudia Bider Heim, moașă, instructor de reeducare abdoperineală și consultat în alăptare:De cele mai multe ori, în România medicii nu iau în considerare nașterea fără epiziotomie. Ce argument ar trebui să folosească o gravidă care își dorește să nască fără epiziotomie de rutină?În primul rând, concluzia că epiziotomia nu este necesară în majoritatea cazurilor și că este mai traumatizantă decât o ruptură naturală este bazată pe dovezi în lumea medicală de peste 10 ani. Peste tot în Europa și America, ratele de epiziotomie au scăzut în mod impresionant în ultimii 10 ani. În al doilea rând, o gravidă poate să își pregătească perineul în timpul sarcinii prin exerciții și masaj, pentru ca fibrele musculare să fie pregătite pentru naștere. O poziție de expulzie mai fiziologică decât cea ginecologică este o altă modalitate pentru a reduce leziunile perineale. Totuși, din experiența mea din România, dacă un medic arată reticență să asiste nașterea pe cale naturală fără epiziotomie, șansele să încerce într-adevăr sunt foarte mici.

Urmează să naști? Citește și ”Ghidul de alăptare al dr. Jack Newman” și pregătește-te din timp pentru a-i asigura copilului tău cel mai bun start în viață. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa