Recuperare postpartum

TOTUL DESPRE MAME
recuperare postpartum

Ce inseamna recuperare postpartum sau cum ne revenim dupa sarcina?

Multe mame sunt stanjenite dupa ce se uita prima oara in oglinda dupa nastere. A disparut burtica, dar fizicul lor nu mai e ce a fost inainte de sarcina. Daca te regasesti in aceasta schema de gandire, e mai bine sa afli schimbarile prin care trece corpul tau si cum poti sa te ajuti in procesul de recuperare dupa sarcina. 

Tine minte insa ca dupa 9 luni de schimbari ale corpului, vorbind de sani, pantec si vagin, orice recuperare dureaza.

Cum revii la silueta de dinainte

La nastere, pierzi aproximativ 6 kg, adica pe cel mic, placenta, lichidul amniotic si cantitatea de apa retinuta in perioada sarcinii. Doctorii nu recomanda dietele in timpul alaptarii, obiectivul tau ar trebui sa fie sa gasesti un regim echilibrat.

In aproximativ 8-9 luni e posibil sa revii la silueta de dinainte. Soldurilor le ia mai mult sa ajunga la forma initiala, aproximativ 1 an. Sa nu fii surprinsa, totusi, ca si dupa ce scazi in greutate nu o sa mai poti purta aceeasi masura la pantaloni.

Schimbari ale pantecului

Uterul trece prin niste contractii pentru a reveni la marimea lui normala. Dupa nastere, uterul descreste cu aproximativ 3,5 cm pe zi.

Una dintre metodele prin care poti sa grabesti procesul de recuperare a uterului este sa incepi alaptarea cat poti de repede pentru ca aceasta stimuleaza eliberarea hormonului responsabil de contractii.

In total, uterului ii ia aproximativ 6 saptamani sa revina la marimea normala.

Sani sensibili

Dupa nastere, sanii ti se maresc, se umfla si devin mai sensibili la atingere. Poti sa alini durerea prin comprese reci. Poti sa folosesti sutiene speciale si sa alternezi apa rece cu cea calda cand faci dus ca sa le imbunatatesti aspectul. E bine sa stii ca, cel mai probabil, nu-si vor mai recapata niciodata forma de dinainte de sarcina.

Grija pentru vagin

Vaginul tau se relaxeaza dupa ce ai dat nastere celui mic. Lipsa estrogenului in aceasta faza contribuie si la o uscare, ceea ce poate afecta intr-o oarecare masura raporturile sexuale.

Poti sa folosesti niste creme speciale cu lubrifiant si incearca sa eviti tampoanele interne pentru a reduce riscul unei infectii. Daca ai facut o epiziotomie, durerea ar trebui sa dispara in 4 saptamani. Dupa 10 zile, doctorul iti poate verifica cicatricea. Intre timp, fii mereu curata si poti folosi si un gel de curatare cu ierburi care sa ajute la o vindecare mai rapida.

Abdomenul in vechea forma

Pe masura ce uterul revine la forma lui initiala, burta va deveni un pic mai moale. La o saptamana dupa nastere, poti sa incepi sa faci exercitii usoare, unele care chiar sa-l implice si pe micut: stai pe spate, pune-l pe cel mic pe burta ta si ridica-l cu bratele. In acelasi timp, ridica si picioarele si tine-le suspendate pentru cateva secunde. Vei simti cum abdomenul tau trece la treaba. De asemenea, muschii si fermitatea abdomenului de dinainte de sarcina sunt si ele importante in procesul de recuperare.

Cezariana

In timp ce cicatricele exterioare se vindeca in 10 zile, pantecului ii ia aproximativ o luna sa se vindece pe interior. E posibil sa ai niste mancarimi in aceasta perioada. Incearca sa eviti sa ridici greutati sau orice alt efor care ar putea sa-ti desprinda copcile.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa