Depresia postpartum – Simptomele care ar trebui să îngrijoreze și soluții de tratament

TOTUL DESPRE MAME

Depresia postpartum (după naștere) Toata lumea se asteapta ca tanara mama sa fie in culmea fericirii dupa nasterea unui copil. Bebelusul pe care l-a asteptat si dorit timp de noua luni, uneori chiar cu mult timp, multi ani inainte, este in sfarsit aici.

Nasterea s-a petrecut cu bine, copilul e sanatos, mama e sanatoasa, totul este perfect.
Ce sa intelegi atunci cand, in loc sa simti valuri de fericire si multumire, esti asaltata de ganduri negre, te ascunzi tot mai des in baie sa plangi si te simti cu atat mai deprimata si vinovata cu cat esti convinsa ca nu ai niciun motiv sa te simti asa?
Esti convinsa ca esti o mama rea si ultimul lucru pe care ai vrea sa il faci ar fi sa le spui si altora cum te simti. Ar fi ca si cum ti-ai pune singura o eticheta pe piept: SUNT CEA MAI REA MAMA DIN LUME!

Depresia postpartum. Nu esti singura!

Daca te-ai recunoscut cat de cat in descrierea de mai sus avem totusi si o veste buna pentru tine. Doua vesti bune de fapt. Prima: nu esti o mama rea, ceea ce ti se intampla se cheama depresie postpartum si se poate trata. Iar a doua veste buna: nu esti singura, una din zece mame sufera de depresie post-partum si primul lucru bun pe care poti sa-l faci pentru tine este ca vorbesti despre ce simti. Vei descoperi ca femeile din jurul tau au trecut si ele prin asta si sunt dispuse sa te ajute si sa te sustina.

Depresia postpartum si baby blues

Depresia este o tulburare serioasa care necesita de cele mai multe ori psihoterapie sau alta forma de tratament. Majoritatea femeilor simt insa dupa nastere tristetea postpartum, cunoscuta si drept baby blues. La doar cateva zile dupa nastere, proaspetele mamici se pot simti nelinistite, coplesite, plang foarte usor si trec foarte repede de la o stare emotionala la alta, de la bucurie la tristete, de pilda.

Numarul femeilor care simt tristetea post-partum este considerabil. Cel putin jumatate din tinerele mamici pot avea baby blues, dar sunt specialisti care sustin ca procentul poate urca de fapt pana la 80%. Cauza acestei incertitudini statistice este legat de faptul ca mamele ezista sa recunoasca ca au asemnea sentimente pe care le considera anormale. Tristetea postpartum dispare cam in doua saptamani dupa nastere si este, trebuie sa stim, o stare normala.

Statistic vorbind, in afara normei sunt mamele care nu simt aceasta tristete trecatoare. Insa, daca simptomele persista si se agraveaza s-ar putea sa fie vorba de o depresie postpartum care nu trece, din pacate, de la sine.

Simptomele depresiei după naștere

Simptomele depresiei postpartum sunt aceleasi ca ale oricarui episod depresiv major, conform DSM IV (Manual de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale)

  1. Dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei
  2. Diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile
  3. Pierdere semnifictaiva in greutate, desi nu tine dieta, sau luare in greutate
  4. Insomnie sau hipersomnie aproape in fiecare zi
  5. Agitatie sau lentoare psihomotorie
  6. Fatigabilitate sau lipsa de energie
  7. Sentimente de inutilitate sau de culpa excesiva
  8. Diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra
  9. Ganduri recurente de moarte

Ce e de facut?

Daca cel putin 5 din simptomele descrise mai sus au fost prezente timp de cel putin doua saptamani, este foarte probabil ca te confrunti cu o depresie post-partum si este momentul sa ceri ajutorul unui specialist.

Poti apela la medicul de familie, care iti va face o recomandare sau poti contacta direct un psihoterapeut, psiholog clinician sau medic psihiatru.

Din pacate, in Romania, serviciile de psihoterapie nu sunt sunt decontate de Casa de Asigurari si nu oricine isi poate permite o terapie de 10 pana la 20 de sedinte. Dar exista si servicii gratuite pentru mamele aflate in dificultate.

Poti suna la numarul de telefon 116 111, pus la dispozitie in cadrul proiectului „Scoala mamelor” (http://scoalamamelor.ro/) – „MOM UP – Retea de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata”.

Iti vor raspunde specialisti care te vor sfatui si poti beneficia apoi de consiliere si terapie gratuita in unul din centrele proiectului deschise la Bucuresti, Ploiesti si Cluj.

Îți recomandăm și următoarele articole despre despresia după naștere: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa