Cezariana

TOTUL DESPRE MAME

Cezariena planificata si cea de urgenta

Copiii nascuti prin cezariana apar in viata mamelor in urma unei interventii chirurgicale, prin incizii la nivelul uterului si abdomenului. Daca te hotarasti sa faci o cezariana sau daca esti sfatuita sa nasti astfel, inseamna ca faci o cezariana planificata.

O astfel de operatie realizata dupa ce ai intrat in travaliu se numeste o cezariana de urgenta. Chiar daca numele poate sa induca un sentiment de panica, aceasta operatie nu inseamna neaparat ca e o masura drastica pe care doctorul trebuie s-o ia.

Dintre motivele pentru care ai avea nevoie de o cezariana:

– capul bebelusului este prea mare pentru pelvisul tau

– marimea sau forma pelvisului ar determina o nastere naturala prea dificila

– placenta este prea jos in uter (placenta previa) blocand iesirea bebelusului

– ai gemeni sau tripleti iar unul dintrei ei ar putea fi intr-o pozitie problematica

– bebelusul este intins in aria uterului sau este cu picioarele inainte

– in timpul travaliului, bebelusul nu are suficient oxigen si este prea departe de canalul de nastere pentru a iesi

– suferi de eclampsie sau de preeclampsie (valoare crescuta a presiunii arteriale)

– esti bolnava, ai hipertensiune arteriala sau esti extenuata in timpul nasterii

Cum se face o cezariana

In primul rand, ti se da un anestezic, de cele mai multe ori epidural, dar care iti permite sa ramai treaza. In anumite cazuri, ti se mai poate aloca un anestezic.

Daca esti constienta, poti sa mai iei pe cineva care sa fie alaturi de tine in timpul nasterii. Chirurgul face o incizie in abdomenul tau, chiar deasupra osului pubian (incizia bikini), si apoi se trece la incizia uterului.  Doctorul faciliteaza iesirea copilului, moment in care e posibil sa simti cum e tras afara. Odata ce copilul este preluat de asistenta pentru un control, se elimina si placenta si apoi urmeaza sa fii cusuta. O cezariana dureaza aproximativ 45 de minute dupa care poti sa-ti vezi bebelusul pentru prima oara si chiar sa-l tii in brate.

Recuperarea

Este normal sa te simti obosita cateva zile dupa operatie si e posibil sa ai si dureri, ca in urma oricarei operatii abdominale. E posibil sa ai si gaze acumulate in abdomen pe care le poti elimina daca faci scurte plimbari. Recuperarea dupa operatia de cezariana dureaza un pic mai mult decat la nasterea vaginala si exista si niste riscuri post-operatorii cum ar fi infectiile, de aceea e posibil sa-ti fie recomandate niste antibiotice.

In primele zile de la operatie e probabil sa ai un tub atasat sub cicatrice in care sa se stranga sangele. De asemenea, imediat dupa operatie e posibil sa ai o sonda care sa te ajute la urinare.

Intereseaza-te ce fel de copci ai avut ca sa stii daca e nevoie de o noua interventie pentru a scapa de ele sau daca vor disparea de la sine/ vor fi absorbite.

Cum te vei simti

Anumite femei care au avut o cezariana de urgenta sunt dezamagite si, in acest caz, cel mai bine e sa afli exact care au fost motivele pentru care s-a optat pentru aceasta metoda.

Data viitoare

Daca vei mai avea un copil, vei putea alege sa nasti pe cale naturala, asta in functie de motivul pentru care ai facut prima oara o cezariana. Nu exista nicio regula care spune ca dupa prima cezariana trebuie sa mai faci una. Exista, totusi, un risc minor a fracturii cicatricei uterului pentru urmatorul travaliu, dar acest lucru poate fi preintampinat.

Prea multe cezariene?

Desi exista o oarecare controversa asupra numarului de cezariene efectuate, tendinta este ca numarul acestor operatii creste de la an la an. Intr-un climat in care masurile de siguranta primeaza la nastere si teama unui proces in cazul in care o nastere vaginala nu e un succes total, acestea ar fi 2 dintre motivele pentru care cezariana a devenit din ce in ce mai dorita in randul femeilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa