5 motive pentru a folosi scaunul de maşină

TOTUL DESPRE MAME

 

Acest articol trebuia să fie despre câte feluri de scaune de maşină există, ce sisteme de prindere au şi multe alte detalii de care numai oamenii care folosesc scaune de maşină sunt interesaţi.

Vreau să vă povestesc ceva înainte: ieri m-am întors din provincie. Pe autostrada Bucureşti-Piteşti am fost depăşită de o Dacia Super Nova. A se nota că viteza mea era în jur de 100 kilometri la oră. Mi-am aruncat ochii la maşina care tocmai trecea pe lângă mine. Mai bine nu făceam asta, pentru că am simţit că-mi fuge autostrada de sub picioare. La volan era un bărbat, iar în dreapta o femeie cu un copil de doi-trei ani în braţe. În spate nu era nimeni si nimic, deci ar fi avut loc berechet. Şi aţi reţinut că m-au depăşit, da? Aşa că, dintr-un articol care ar fi trebuit să vă prezinte scaunele de maşină, acest text se transformă într-un manifest. Folosiţi scaunul de maşină pentru copiii voştri!

 

1. Un scurt motiv video

Pentru cei care susţin că nu e nevoie, pe motiv că ei conduc cu atenţie, avem filmuleţul de mai jos. Vizionare plăcută, deşi nu ştiu cât de plăcută poate să fie:

 

V-aţi convins că trebuie să folosim scaun de maşină? Dacă da, puteţi să nu mai citiţi până la capăt acest articol.  Dacă nu, vă mai dăm şi alte motive:

 

2. Nu-ţi poţi proteja copilul ţinându-l în braţe. Sunteţi în pericol amândoi!

Probabil unii vor spune că femeia din filmuleţ nu şi-a ţinut bine copilul în braţe. Să ştiţi că în cazul  impactului sau frânării bruşte chiar şi la viteza mică, de 50 de kilometri la oră de exemplu, un copil de 20 de kg are o forţă de 600 de kg, ceea ce îl proiectează în sau din maşină, iar tu nu il vei putea proteja cu nimic. În plus, în situaţia aceasta şi adultul capătă o forţă de până la două tone. Pasagerii din spate, dacă nu folosesc niciun sistem de siguranţă, pot fi proiectaţi în sus unde se vor lovi de podul maşinii, iar pasagerul din mijloc, în general, zboară prin parbriz.

 

3. Este ilegal

Un alt argument tot pentru toţi cei care îşi iau angajamentul că vor vonduce cu grijă, avem un anunţ de făcut: legea spune că toţi cei aflaţi în vehicul trebuie să poarte centura de siguranţă, iar copiii sub 12 ani sau mai mici de un metru şi jumătate trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate dimensiunilor. Dacă nu mă credeţi pe cuvânt, uitaţi ce spune legea:

 

Art. 97. – (1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înaltimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate.

 

(2) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârsta de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.

(Regulament din 04/10/2006 ca urmare a aplicării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice cu ultima actualizare făcută prin H.G. nr. 56/2007 publicată în Monitorul Oficial nr. 64 din 26/01/2007.)

 

Dacă nici acum nu v-am convins până acum, s-o facem şi un calcul:

4. Amenda face cât 4-5 scaune

Amenda pe care o riscaţi dacă vă opreşte poliţia şi nu aveţi scaun special de copil poate ajunge până la 1200 de lei (12 milioane de lei vechi). Un scaun de masina costă de la 250 de lei în sus. Calculaţi voi?

 

5. Se poate întâmpla oricui, până acum li s-a întâmplat altora…

Anul trecut în România 84 de copii au murit şi peste 600 au fost grav răniţi în accidente rutiere. Nu neglijaţi importanta scaunului de maşină pentru copii şi folosiţi şi voi centura de siguranţă. Trebuie să mai luaţi în calcul că siguranţa voastră pe şosele depinde foarte mult şi de ceilalţi participanţi la trafic, poate ei nu vor fi aşa atenţi.

 

Ştiu că nu este întotdeauna uşor să vă convingeţi copiii să stea liniştiţi în scaunul de maşină, aşa că vă promit că mă gândesc la un articol despre jocuri, cântece şi tot felul de alte distracţii pe care le putem folosi la drum lung.

 

  •  Urmăriţi aici emisiunea pe aceeaşi temă.

 

 

Voi cum vă convingeţi copiii să stea tot drumul în scaunul de maşină?

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa