Da sau nu animăluţelor?

TOTUL DESPRE MAME

6 întrebări esenţiale despre animalele de casă

Știm cât de insistenți pot fi copiii atunci când își doresc ceva, mai cu seamă un prieten necuvântător. Și mai știm și câte griji iți faci pentru sănătatea lor și câte gânduri negre îți trec prin minte înainte de a lua o decizie și de a te întoarce acasă cu un acvariu sau un coșuleț miorlăitor. Noi ți-am luat-o înainte și am răspuns la cele mai chinuitoare întrebări legate de prezența unui animăluț în casa voastră.

 

 

Am aflat că sunt însărcinată. Trebuie să dau pisica?

Nu. Teama ta este legată de posibilitatea de a contacta boala numită toxoplasmoză şi care este cauzată de un parazit numit toxoplasma gondii. Una dintre principalele căi de infecţie este ingerarea de chiști pe care pisicile i-au eliminat prin fecale şi care rămân în lădiță sau în sol (în curte sau în ghivecele de flori, acolo unde pisica îşi face nevoile). Consecinţele transmiterii toxoplasmozei la făt sunt foarte grave, însă te poţi proteja evitând contactul cu litiera pisicii şi cu tot ceea ce ţine de igiena sa. Roagă pe altcineva să schimbe nisipul din litieră sau poartă mănuşi atunci când o faci tu. Evită să atingi animale vagabonde şi lucrează în grădină folosind mănuşi.

 

Prezența peştilor în acvariu în camera copiilor predispune la astm bronșic

Da și nu. Într-adevăr, este bine să plasezi acvariul cu peşti într-o altă cameră decât cea a copiilor, dar nu din teama de o posibilă criză de astm, ci pentru că pe parcursul nopţii acvariul emana dioxid de carbon ce poate provoca afecţiuni respiratorii.

Pe de altă parte, astmul este de cele mai multe ori o boală alergică, aşa că un copil alergic trebuie să evite pe cât posibil inhalarea particulelor ce îi pot declanşa o criză. Astfel, dacă ai un copil deja diagnosticat cu astm, nu îl lăsa să hrănească el peştişorii, deoarece particule din insectele cu care aceştia sunt hrăniţi pot fi inhalate.

 

Părul animalelor de companie provoacă chist hidatic

Nu. Chistul hidatic este produs de larva unui echinococ (parazit) care trăieşte în intestinul câinelui. Așadar, chistul este produs de parazit şi nu de firele de păr ale câinelui. Pisica se contaminează şi ea cu o specie de echinococ, aceasta retransmiţându-se la om. Putem preveni contaminarea prin deparazitarea animalelor de companie o dată la trei luni şi spălându-ne mâinile de fiecare dată când ne jucăm cu un căţel sau pisicuţă.

 

Copiii care cresc în compania animalelor vor fi copii alergici

Mai degrabă nu. Este bine de ştiut în primul rând că nu blana animalelor provoacă alergiile, ci pielea descuamată a acestora, împrăştiată în momentul în care se ling sau se scutură. Saliva sau urina animalelor pot provoca de asemenea reacţii alergice. Alergiile sunt deseori ereditare, iar în urma expunerii la factorii alergeni se pot exacerba, provocând crize cu usturimi ale ochilor, mâncărimi nazale sau reacţii astmatice.

Studii recente efectuate de specialiştii Academiei Americane de Alergologie, Astm şi Imunologie releva faptul că acei copii care în primii șapte ani de viaţă au crescut alături de o pisică sau un câine vor avea mai puţine şanse de a dezvolta ulterior alergii în comparaţie cu alți copii.

 

Animalele exotice pot fi purtătoare de salmonella

Da. Un raport din anul 2011 al Grupului Europarlamentar pentru Protecţia Animalelor anunţa că în ultimii ani animale exotice precum ratonii, şerpii, iguanele, şopârlele şi diverse specii de şoareci au devenit animale de companie în multe familii. Din pricina comerţului ilegal, în pet-shopuri ajung uneori şi animăluţe nevaccinate, purtătoare de viruşi periculoşi pentru sănătatea omului, printre care se numără și salmonella. Te poţi feri de astfel de neplăceri respectând măsurile obişnuite de igienă: spălarea mâinilor după fiecare interacţiune cu animăluţul tău şi curăţarea cuştii acestuia departe de zona de luat masa, cada de baie sau spaţiul de lucru.

 

Păsările de apartament transmit boli prin excrementele lor

Nu toate păsările din colivie ne pot îmbolnăvi, ci doar cele care, la rândul lor, sunt bolnave. Peruşii, de exemplu, pot transmite prin excremente boala numită psitacoza, sau febra papagalilor, şi care la om dă simptome precum tusea, febra ridicată şi durerile de cap. Boala se tratează cu antibiotice.

Criptococoza este o altă boala contactată prin inhalarea ciupercilor prezente în excrementele porumbeilor sau papagalilor şi care poate duce la pneumonie, mai ales la persoanele imunodeprimate.

Foarte important este să contactaţi medicul veterinar atunci când vi se pare ceva în neregulă cu pasărea din colivie şi să folosiți mănuşi şi mască de protecţie atunci când îi faceți curat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa