Adopţia în 10 pași

TOTUL DESPRE MAME

Procedura de adopție în România s-a simplificat după intrarea în vigoare a noii legi a adopției. Un copil poate fi adoptat de rudele sale de până la gradul al IV-lea dacă se deschide procedura adopției interne, pot adopta familiile în care cel puțin unul dintre soți este și cetățean român sau cetățenii străini, dacă sunt căsătoriți cu părintele natural al copilului. Aceștia trebuie să dovedească faptul că au posibilitatea să locuiască permanent în statul în care se află. În plus, mai au obligația de a sta cel puțin 30 de zile consecutiv în România pentru a întări relația cu copilul.

Pot fi adoptaţi copiii adoptabili care în termen de doi ani nu au fost adoptaţi de o familie cu reşedinţa în România.

Dacă ai decis să adopți un copil și nu știi cum să începi, noi îți spunem care sunt primii pași pe care trebuie să-i faci:

1. În primul rând trebuie să mergi la Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului din județul tău, la serviciul pentru adopții și să stai de vorbă cu asistentul social din cadrul acestui serviciu care se ocupă cu evaluarea familiilor adoptive.

2. Completează dosarul. Acesta trebuie să conțină:

– cererea tip pe care o găsești la Serviciul pentru Adopții din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului;

– copie după cartea de identitate;

– copie legalizată după certificatul de naştere;

– copie legalizată după certificatul de căsătorie/hotărâre de divorţ;

– copie legalizată după titlul de proprietate sau alt act care să ateste dreptul de folosință al locuinţei;

– certificat de cazier judiciar (nu mai vechi de 30 de zile);

– certificat medical tip Ministerul Sănătății (de la direcție sau de la medicul de familie);

– adeverință de venit;

– certificat de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieşte persoana/familia care a facut cererea;

– caracterizări de la ultimul loc de muncă sau prieteni de familie;

– certificat medical privind starea de sănătate a celorlalte persoane cu care domiciliază solicitantul;

– declaraţia pe propria răspundere a persoanei/fiecărui membru al cuplului conjugal, dată în fața notarului, că nu au fost decăzuți din drepturile părinteşti;

– declaraţie privind motivaţia de a adopta si aşteptările persoanei/ familiei în legătură cu vârsta, sexul și situația psihomedicală a copilului pe care doresc să îl adopte.

3. Evaluarea. Aici începe așteptarea! În termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului va elibera un atestat de persoană sau familie aptă pentru a adopta un copil, valabil un an de zile. Acest atestat va fi eliberat în urma unei proceduri de evaluare socială și psihologică. În această perioadă vei urma un curs în cadrul Direcției pentru Asistență și Protecție a Copilului pentru inițierea ta ca viitor părinte al unui copil adoptat.

4. Indentificarea de către Direcție a unui copil potrivit. După ce devin „atestați” urmează perioada de așteptare pe care niciun părinte adoptiv nu o poate defini. Nerăbdare, teamă, emoție, curiozitate și vise. Totul stă în telefonul pe care îl așteaptă de la Direcție care să îi anunțe că undeva, un copil îi așteaptă să-l vadă.

5. Întâlnirea cu copilul. De multe ori, au loc și câteva întâlniri cu câțiva copii, până când părinții și-l găsesc pe al lor. Pe site-ul Asociației Ador Copiii găsiți poveștile familiilor adoptive. Vi le recomand cu plăcere!

6. Petrecerea timpului cu copilului. Dacă după o întâlnire simți că ți-ai găsit copilul, va trebui să petreci cât mai mult timp cu el pentru ca specialiștii de la Direcția pentru Asistență Socială și Protecție a Copilului să constate că sunteți într-adevăr compatibili.

7. Încredințarea. Direcția solicită apoi Tribunalului să încredințeze familiei copilul în vederea adopției, pentru o perioadă de 90 de zile.

8. Cele 90 de zile. Este perioada în care vă veți cunoaște mai bine și în care un asistent social vă va vizita la domiciliu de 2 ori pe lună ca să vadă dacă totul este în regulă și dacă aveți o relație bună cu copilul.

9. Adopția. Dacă sunteți compatibili și dacă cel mic e fericit cu tine/voi atunci tribunalul va încredința adopția și veți deveni părinți cu acte în regulă.

10. Finalul. Va fi după doi ani de la incuviințarea adopției, perioadă în care asistenții sociali vă vor vizita o dată la 3 luni pentru a observa cum decurg lucrurile.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa