Avem epidemie de rujeolă. Cum s-a ajuns aici și cine are de suferit?

Theodora Fintescu, redactor
epidemie rujeola

Epidemia de rujeolă, confimată de Ministerul Sănătății, ne-a prins în plin scandal privind lipsa vaccinurilor în cabinetele medicale și în plin curent antivaccinare. Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonator al grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei, explică de ce este importantă imunizarea, cum funcționează imunitatea de grup, care sunt copiii excluși de la vaccinare și care este legătura ROR- autism.

Totul Despre Mame: Anunțul venit de la Ministerul Sănătății i-a alarmat pe părinții cu copii nevaccinați. Ei se întreabă ce ar trebui să facă acum: să-i retragă de la grădiniță/ școală până trece epidemia, să îi vaccineze rapid, să evite locurile aglomerate… Ce îi sfătuiți?

Atâta timp cât au copii care au fost vaccinați la un an cu prima doză și, dacă au peste cinci ani, au primit deja și a doua doză, nu există niciun risc. În schimb, cei care nu au fost vaccinați ar trebui să să prezinte urgent la medicul de familie, iar acesta, dacă nu are vaccinul, îl va comanda și va vaccina rapid copilul. Imunitatea se instalează în 2-3 săptămâni de la administrarea dozei. Prima doză, cea făcută la un an, asigură protecție până la 5-7 ani. În unele țări, rapelul se face chiar mai repede, însă, la nivel european s-a constatat că acest interval este unul corect. A doua doză de vaccin, care se face la 5 ani, asigură protecție pentru toată viața. Studii făcute la 20 de ani de la cea de-a doua doză arată că există încă imunitate produsă de vaccin.

Știm că România a traversat câteva perioade de criză, în care vaccinurile, inclusiv cel împotriva ROR, au lipsit atât din cabinetele medicilor de familie, cât și din farmacii. Cum stau lucrurile acum? Se găsesc în cabinete, pot fi cumpărate din farmacii?

Din ceea ce știu eu, vaccinul împotriva ROR a lipsit de la medicii de familie aproximativ o lună în ultimii patru ani. Cei care au acum copii nevaccinați împotriva ROR fie au refuzat, fie sunt părinți aflați la muncă în străinătate și nu au mai putut să își aducă la vaccin copiii, fie sunt cei care au amânat momentul vaccinării așteptând să crească copilul și să aibă reacții mai bune. Însă protecția maximă este oferită prin vaccinare cu prima doză la vârsta cea mai mică, adică la un an.

Revenind la problema aprovizionării, dificultățile mari au existat și încă există în ceea ce privește vaccinul hexavalent. Sper ca penuria aceasta de vaccinuri să se rezolve cât mai repede, pentru că nu putem să stăm și să așteptăm ca și alți copii să moară din cauza nevaccinării. Să ne gândim că hexavalentul conține, printre altele, și componenta tetanos. Iar copiii se lovesc frecvent, se julesc, se înțeapă în sârme, iar cei care nu au schema completă riscă să facă tetanos.

Cât de importantă este imunitatea de grup în cazul epidemiilor?

Este extrem de importantă. În ceea ce privește ROR, avem o rată de vaccinare de 85% la nivel național, cu prima doză, însă nu este suficient. Riscurile sunt pentru copiii care nu au împlinit încă vârsta optimă de vaccinare, pentru cei care au contraindicații la vaccin, pentru cei care, din diverse motive, nu au putut fi vaccinați la momentul oportun și cei care, vaccinați fiind, au un titlu redus de anticorpi, care nu le poate asigura protecție. Aceasta este o situație extrem, extrem de rară, dar există.

Care sunt copiii cu interdicție clară de vaccinare împotriva ROR?

Vaccinul nu se administrează în perioada febrilă și nici în cea de convalescență. În privința aceasta, se pronunță medicul de familie atunci când consultă copilul înainte de vaccinare. Nu se administrează vaccinul împotriva ROR copiilor cu alergie dovedită la albușul de ou decât în condiții speciale, sub supraveghere medicală. Cantitatea de ovalbumină existentă în vaccin este foarte, foarte mică, însă poate exista totuși o reacție alergică și este important în cazul acesta ca vaccinarea să se facă în condiții speciale de supraveghere. De asemenea, vaccinul nu se administrează în cazul în care a existat o reacție alergică la doza anterioară. Se mai discută despre interdicții și în cazul copiilor cu dermatită atopică, însă nu există vreo legătură între cele două.

Cât de periculos este curentul antivaccinare?

Au murit trei bebeluși. Ce dovada mai mare a nocivității acestui curent am putea să avem? Dacă am fi avut o rată de vaccinare cu prima doză de 95% minimum, acei bebeluși ar fi fost acum în viață. S-a constatat că la acest procent de vaccinare îmbolnăvirile nu au cum să producă epidemii.

Ce le spuneți părinților care vin la cabinet cu teamă față de vaccinul împotriva ROR, asociindu-l cu autismul?

Le spun că vaccinul împotriva ROR este unul dintre cele mai sigure existente pe piață. Nu există nicio legătură între ROR și autism, iar studiul mincinos din 1998 a fost infirmat ulterior de studii făcute pe eșantioane de peste 14 milioane de copii. Părinților copiilor de pe lista mea care au această temere le spun că eu, doctor Gindrovel Dumitra, îmi asum răspunderea. Le garantez că nu va face copilul autism din cauza vaccinului împotriva ROR. Așa cum îmi asum tratamentul prescris pentru o faringită acută, tot așa îmi asum eficiența și siguranța vaccinării.

Dacă ești interesată de acest subiect, îți recomandăm să citești și următoarele articole:

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa