Ce ar trebui sa stiti despre roseola infantum?

TOTUL DESPRE MAME

Ce este roseola infantum?

Cea de-a sasea boala a copilariei, exanthema subitum (sau eritem subit), in traducere medicala, roseola sau roseola infantum sau „trei zile de febra” este cea mai confuza boala virala care afecteaza copiii mici. Este intalnita la bebelusii de 6 luni si se poate contacta de copii pana la 2 ani, in rare cazuri pana la 4 ani.  Este o boala „usoara”, fara urmari severe.

Cum se declanseaza roseola?

Roseola este declansata de doi virusi comuni care apartin familiei de virusi de herpes (HHV-6, humanherpes virus), dar care nu au legatura cu infectiile genitale pe care virusul simplex il cauzeaza. Cei doi virusi sunt raspanditi  prin intermediul picaturilor minuscule de lichid din nas si gat de catre persoane infectate atunci cand rad, vorbesc, stranuta sau tusesc. In cele mai multe cazuri, roseola se raspandeste de la persoane infectate care nu prezintă simptome.

Simptome si tratament

De ce este aceasta boala virala confuza? Pentru ca, de multe ori debuteaza ca o simpla raceala, ori o viroza, ori o forma de bronsiolita iar medicii se grabesc sa administreze tratament adecvat unei raceli. Simptome precum stranut, tuse, nas infundat sau chiar curgator sunt urmate de cel putin 3 zile de febra mare, uneori chiar si peste 5 zile, de peste 39 grade, culminand in a patra sau a cincea zi cu o eruptie pe gat, burtica, spate, rar si pe fata, asta dupa incetarea brusca a temperaturii.  Eruptia nu determina mancarime, asa incat nu este nevoie de un tratament special. In cazuri rare pot aparea dureri de gat, dureri de stomac, stare de voma sau chiar diaree. Un copil cu roseola va fi apatic, plangacios,  va refuza sa manance si va prefera sa doarma cat mai mult.

Este bine ca pediatrul sa urmareasca din aproape toate simptomele bolii si sa nu recomande antibiotic, chiar daca febra nu scade nici dupa a treia zi, asa cum se intampla in cele mai multe cazuri.

Este bine ca semnele febrei sa fie deslusite bine si sa nu se administreze imediat antitermice, decat daca temperatura trece de 38,5.

Dezbraca copilul, fa-i bai calde la o temperatura cu cel putin 2 grade in minus fata de temperatura corpului sau, pune-i comprese reci pe frunte si la nevoie, fa-i impachetari reci care sa ii scada temperatura corpului. Nu exagera cu impachetarile reci care pot scadea prea mult temperatura corpului si pot cauza frisoane. Este foarte important sa hidratezi copilul chiar daca acesta va da semne de refuz. Apa, ceai, saruri de hidratare, supe de carne, ori laptele matern, daca inca va mai alaptati copilul, toate trebuie sa fie in meniul copilului pe toata durata cat persista febra.

Daca copilul tau a contactat roseola, e mai sigur sa il tii in casa macar 24 de ore dupa ce febra a incetat.

Cum previn roseola?

Nu exista inca studii care sa demonstreze o metoda de preventie de transmitere a bolii. De altfel, odata ce boala a fost contactata in copilaria timpurie, se considera ca ofera imunitate de durata. Rareori sunt intalnite episoade repetate de roseola.

Suna imediat medicul daca:

  • Temperatura depaseste 39,5 si nu reusesti sa o scazi cu ajutorul antitermicelor
  • Copilul e somnolent si apatic
  • Copilul e deshidratat si refuza de cateva zile lichidele
  • Apar convulsiile
  • Eruptia prezinta pete de culoare rosie inchis, sau chiar purpurii
  • Eruptia continua sa apara dupa o saptamana
  •  Simptomele bolii se inrautatesc

Roseola se trateaza la domiciliu, sub atenta supraveghere a parintilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa