Gândirea creativă a copiilor noștri

TOTUL DESPRE MAME

Ce este creativitatea? De ce este important să cultivăm gândirea creativă a copiilor noștri? Ei bine, în general, creativitatea reprezintă capacitatea de a gândi în moduri neobişnuite. Acesta este un tip de gândire raţională numit gândire divergentă. După cum sugerează şi numele, un gânditor divergent poate oferi soluţii sau răspunsuri multiple, diverse, neobișnuite la o problemă.

De exemplu, câte utilizări poate avea o agrafă? Majoritatea oamenilor găsesc 10 sau 15; cei extrem de creativi, însă, reuşesc să găsească chiar şi 200.

Nu de puține ori copiii creativi sunt și foarte energici. Citește în cartea Cum să crești un copil energic ce trebuie să știi despre copiii creativi și cu multă energie.

Cei patru piloni ai gândirii divergente

Există patru componente ale gândirii divergente. O persoană foarte creativă are capacităţi puternice în fiecare din aceste patru domenii: 

  • Fluență: capacitatea de a produce multe idei.
  • Originalitate: unicitatea ideilor. Originalitatea este vitală creativităţii. Toate lucrurile, ideile şi soluţiile creative trebuie să fie originale.
  • Flexibilitate: producerea de idei care provin din diferite categorii de gânduri. De exemplu, dacă se gândește la tema „lucruri puternice”, o persoană s-ar putea gândi la diferite tipuri de super-eroi. Aceştia sunt o categorie de gânduri. O altă persoană poate evoca idei din mai multe grupuri: lipici, mirosuri urâte sau forţă gravitaţională. Atunci când o persoană jonglează cu diferite categorii de gânduri este mult mai flexibilă în gândire.
  • Elaborare: explorarea continuă a unei linii de gândire. Elaborarea este atunci când oamenii creativi spun cel mai adesea că sunt inspiraţi în rezolvarea unui anume subiect sau proiect și nu sunt în măsură să se concentreze sau să se gândească la altceva.

c-mic versus C-mare 

Cercetătorii descriu două tipuri de creativitate:

  • Creativitatea cu „c-mic” este mult mai comună, implicând lucruri facile cum ar fi rezolvarea unui puzzle sau a unui rebus.
  • O persoană creativă cu „C-mare” dezvoltă idei care conduc spre schimbări majore, cum ar fi cele demonstrate de Darwin, Picasso sau Stravinsky.

Este important de știut că această capacitate nu este o trăsătură general valabilă pentru o persoană, indiferent de domeniu. Acelaşi om poate fi creativ într-o zonă (spre exemplu la matematică), dar să fie deficitar în alte direcţii (cum ar fi la muzică).

Creativitatea e genetică?

Nu există o „genă creativa”. De fapt, este unanim acceptat faptul că moştenirea genetică a creativităţii este cumva maleabilă. Ceea ce moştenim este un potenţial, o gamă de mai multe posibilități.

Deşi unii copii se pot naşte cu tendinţe puternice de creativitate, pe care alţii să nu le posede, fiecare persoană are capacitatea să lucreze şi să se dezvolte într-o direcţie.

De ce este creativitatea importantă la copii?

Creativitatea alimentează capacitatea de a rezolva probleme, de a inova şi de a explora domenii noi şi nefamiliare. Acesta este semnul distinctiv al ingeniozităţii, ceea ce duce la succes în artă, ştiinţă şi tehnologie.

Copiii care sunt încurajaţi să gândească creativ au mai mult respect de sine şi sunt mult mai motivaţi.

Gândirea creativă scade pe măsură ce copiii înaintează în vârstă

În ultimele decenii, studiile au arătat că această creativitate a copiilor tinde să scadă cu vârsta – un declin ce este mai semnificativ în perioada dintre grădiniţă şi clasa a III-a.

Unul din motivele principale pentru care acest lucru se întâmplă este faptul că cei mici dau nas în nas la şcoală cu teste standard, care încurajează gândirea convenţională, aceasta bazându-se pe o singură direcţie sau o singură soluţie corectă (gândire convergentă). Drept consecinţă, există mai puţin toleranţă faţă de abilităţile gândirii divergente într-o sală de clasă.

Accentul pe abilităţile convenţionale continuă să fie pus în fiecare an şcolar şi, adesea, ajunge să definească un tip de gândire necesar în facultate.

Cum să cultivi creativitatea copilului tău

Preţuieşte creativitatea acasă!

Deloc surprinzător, copiii preţuiesc aceleaşi lucruri ca şi părinţii lor. Casele unde se apreciază succesul convenţional mai mult decât exprimarea sinelui blochează creativitatea.

Părinţii trebuie să prioritizeze creativitatea, iar acest lucru se poate reflecta în alegerile pe care le fac.

Atârnă tablouri pe pereţi, mergeţi la teatru, citiţi ficţiune. Copiii deprind valorile familiei.

Un alt mod de a valorifica creativitatea este să o modelezi. Creativitatea de zi cu zi poate fi la fel de uşoară că rearanjarea mobilei sau conceptualizarea ideilor pentru cină sau vacanţe.

Fă creativitatea accesibilă copilului tău: dacă micuţului îi place să deseneze, aprovizionează-l cu rechizitele necesare. Prin modelarea ideilor şi perspectivelor, copiii învaţă cum să gândească şi să se comporte creativ.

Încurajează exprimarea liberă şi autonomia!  

  • Oferă copiilor oportunităţile de a se exprima liber, să fie autonomi şi originali.
  • Lasă-i să-şi genereze propriile idei şi explicaţii. Acest lucru ajută la cultivarea exprimării libere.
  • Activităţile simple în casă sau în aer liber pot ajuta la rândul lor. De exemplu, lasă copiii să exploreze ceea ce ochiul liber nu poate vedea, oferindu-le o lupă.
  • Promovează joaca liberă în aer liber. Studiile arată că statul în natură stimulează creativitatea şi simţul aventurier.

Încurajează greşelile şi întreţine spiritul jucăuş! 

Aminteşte-i copilului tău că nu este nimic în neregulă în a face greşeli. Încurajează-l să exploreze, să se joace şi chiar să greşească. Acest lucru favorizează dragostea de descoperire.

Poate că ai un mic Einstein, cine știe? Și apropo, Einstein nu avea note bune la școală…

Nu de puține ori copiii creativi sunt și foarte energici. Citește în cartea Cum să crești un copil energic ce trebuie să știi despre copiii creativi și cu multă energie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa