7 sfaturi pentru părinții care sunt întrebați cum se fac copiii

TOTUL DESPRE MAME
cum se fac copiii
Răspunsul trebuie adecvat vârstei, ceea ce nu înseamnă că cel mic trebuie mințit în vreun fel.

Să purtați conversaţii despre cum se fac copiii încă de timpuriu şi să le continuați pe măsură ce copilul creşte constituie cea mai bună strategie de educare în această direcţie. Mai mult, în acest mod, se evită acele situaţii penibile când copilul ajunge la adolescenţă şi începe să aibă curiozităţi care să îi depăşească pe părinţi.

Comunicarea este mai uşoară atunci când vine dintr-o experienţă, ca atunci când, spre exemplu, micuţul vede o femeie însărcinată sau cu un copil şi începe să pună întrebări.

Iată câteva sfaturi pentru astfel de situații:

1. Gândeşte-te ce educaţie sexuală ai primit tu când erai copil

Întreabă-te dacă vrei ca şi copilul tău să aibă parte de aceeaşi experienţă sau de una diferită. În majoritatea cazurilor, răspunsul este că ți-ai dori altceva pentru copilul tău.

2. Oferă răspunsuri adecvate vârstei

Acest lucru înseamnă să explici lucrurile într-un mod pe înțelesul copilului, în funcţie de vârsta lui. Nu este nevoie să răspunzi la întrebări care nu îţi sunt puse şi nici să supraîncarci memoria copilului cu informaţii.

3. Încearcă să porţi în permanenţă un dialog

Atunci când copilul pune întrebări despre sex, întreabă-l şi tu ceva înapoi. Află ce ştie deja şi de unde a aflat. În acest fel, îi poţi corecta orice dezinformare încă de la început. Dialogul încetineşte conversaţia, oferindu-ţi timp să te gândeşti, în aşa fel încât să ai o abordare mai bună atunci când copilul termină de vorbit.

Este foarte important să afli exact ce anume îi suscită interesul copilului. Uneori, atunci când întreabă de unde vin copiii, e posibil să vrea doar să ştie ce înseamnă cuvântul „adoptat”.

4. Spune adevărul

Copiii îşi pot da seama de multe ori când părinţii nu le spun adevărul. Dacă acest lucru se întâmplă, ei vor fi mult mai puţin receptivi în viitor la astfel de discuții.

Nu îţi face griji dacă nu ştii răspunsul exact. Spune-i copilului că întrebarea lui a fost bună, că nu ştii să îi dai un răspuns concret şi că puteţi încerca să elucidaţi împreună misterul. Din nou, acest lucru ajută la încetinirea conversaţiei, în aşa fel încât să gândeşti o abordare mai bună.

5. Dacă nu a întrebat despre sex, începe tu o conversaţie

Unii copii sunt pur şi simplu timizi şi tind să nu întrebe niciodată mai nimic. Asta nu înseamnă, însă, că nu sunt curioşi. În acest caz, nu mai aştepta; iniţiază o conversaţie despre sex cu copilul tău. Întreabă-l ce ştie deja şi dacă i s-a explicat ceva la şcoală sau la grădiniță. Foloseşte exemple simple din natură pentru a-l face să înţeleagă. A-i face mai întâi referire la reproducerea animalelor este o modalitate foarte bună de a face trecerea spre educaţia sexuală la oameni.

6. Păstrează-ţi calmul

Pregăteşte-te pentru momentele când discuţiile despre sex vor veni în momente proaste. Nu trebuie să îi răspunzi copilului pe loc. Mai curând, spune-i că a pus o problemă interesantă şi că ar fi bine să o discutaţi mai în profunzime în maşină sau acasă. Momente ca acestea sunt, de asemenea, şi o oportunitate de a-i explica micuţului cum stă treaba cu nediscutatul anumitor chestiuni în public. Pe măsură ce copilul învaţă despre sex, îi poţi spune că să vorbești oriunde şi oricând despre subiect nu este politicos.

Maşina poate fi un loc minunat pentru a discuta cu copilul despre sex. Faptul că trebuie să priveşti drept înainte îţi poate lua o parte din jena conversaţiei. Statul pe o bancă în parc poate juca un rol similar.

În cazul în care copilul îţi pune întrebări personale, îi poţi răspunde abstract. Spune-i că îi înţelegi curiozitatea despre cum se fac copiii, dar că unele lucruri fac parte din viaţa ta privată. De exemplu, în cazul în care întrebă dacă mama şi tata fac sex în fiecare noapte când se duc la culcare, îi poţi spune că oamenii pot dormi împreună şi fără să facă sex.

7. Educaţia sexuală este un proces continuu

Copiii au nevoie să li se repete anumite informaţii pentru a le înţelege. Aşa că nu te opri din discutat și nu te iluziona că, dacă ați avut o conversație pe o temă sensibilă, subiectul este epuizat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa