La masă cu televizorul

TOTUL DESPRE MAME

Nu-ți lăsa copilul la masă în fața televizorului

Nu lăsați copiii să dezvolte obiceiuri greșite la masă, spun psihologii și medicii nutriționiști care nu încurajează deloc obiceiul copiilor de a mânca în fața televizorului. Și asta nu de azi sau de ieri, ci cam de când obiceiurile alimentare ale oamenilor s-au schimbat. Familiile nu se mai adună seara sau în week-end în jurului mesei unde să povestească despre întâmplările de peste zi, ci se așază pe canapeaua din fața televizorului și urmăresc împreună un film, în timp de mănâncă.

În plus, părinții se grăbesc din ce în ce mai mult și nu au răbdare să treacă peste mofturile copiilor la masă. Apelează la tot felul de trucuri, se declară depășiți de situație și ar face orice ca cel mic să mănânce ceva, așa că îl postează în fața desenelor animate la televizor sau la laptop și îl păcălesc cu câte o îmbucătură din farfurie.

Dacă și tu ești nevoită să îi dai copilului să mănânce numai cu un ecran în față, căci numai așa acceptă să fie hrănit, iată mai jos câteva informații care te pot ajuta.

 

Ce spun specialiștii?

Deși pare inofensiv, mâncatul la televizor este doar unul dintre simptomele care descriu dependența celor mici de televizor. Primul pas spre rezolvare este ca tu, părintele, să accepți că aveți o problemă în casă și să cauți o soluție.

Specialiștii sunt foarte fermi când spun că niciun copil sub doi ani nu are ce să caute în fața televizorului. De ce? Pentru că privitul la televizor afectează dezvoltarea lingvistică, cognitivă și capacitatea de atenție și concentrare a celor mici aflați în plin proces de dezvoltare a creierului. Așadar, în primii ani de viață cel mic nu ar trebui să aibă ritualuri zilnice de mâncat la televizor, ci ar trebui implicat și direcționat către activități care să îi stimuleze creativitatea și dezvoltarea. Și totuși, dacă vă întrebați cât timp este recomandabil să îi lăsăm pe copii la televizor, aflați că Asociația Americană de Pediatrie le recomandă părinților să le limiteze accesul celor mici la programele televizate la o oră pe zi, după vârsta de 3 ani.

Copiii mofturoși și obezitatea

Nu puține studii leagă incidența obezității infantile de mâncatul în fața televizorului, trăgând astfel un semnal de alarmă părinților care ar trebui să fie atenți la obiceiurile nesănătoase pe care cei mici le pot deprinde în copilărie. Acei copii care sunt încurajați să termine din farfurie în timp ce se bucură de filmulețul preferat, deci acei copii care fac două lucruri deodată, riscă să se concentreze doar pe activitatea preferată și să uite ce și cât au mâncat. Conform unui studiu realizat la Universitatea din Birmingham, un prânz în timpul căruia mănânci în mod conștient, în loc să te concentrezi pe un program TV, diminuează consumul ulterior de alimente, pe durata aceleiași zile.

Astfel, copiii care sunt atenți la ce și cum mănâncă în timpul prânzului vor avea nevoie doar de o gustare frugală după-amiaza și nu vor mai cere ronțăieli consistente între mese.

 

Cum să schimbăm acest obicei?

Așadar, dacă te simți cu musca pe căciulă pentru că și tu te-ai obișnuit să dai drumul la desene animate atunci când vine ora mesei, dar vrei să îndrepți acest comportament, iată mai jos câteva ponturi. Cu puțină perseverență, vei reuși să îl dezveți pe cel mic de a asocia mâncarea cu programele sale preferate la televizor:

  • În loc să îi lași la desene cât tu pregătești masa, roagă-l pe cel mic să te ajute cu salata, să pună farfuriile sau să taie pâinea, așa îl implici și îl faci să se simtă parte activă din familie si sa aprecieze ceea ce ați gătit împreună. Încet, încet va deveni interesat să și guste ce e în farfuria pregătită de el.
  • Dacă erai obișnuită să îi dai să mănânce în fața televizorului când era mic, s-ar putea să vrea să facă asta și când va crește. Cu greu va mânca în afara ariei televizorului și va fi dificil să îl dezveți de acest obicei! Așa că nu te autoliniști spunând că e încă mic și că atunci când va crește vei scoate televizorul din schemă dacă va deveni o problemă, lucrurile nu sunt atât de simple.
  • Ferește-te de capcana televizorului folosit drept pedeapsă sau recompensă. Nu faci decât să dai o valoare mult prea mare televizorului, și mai ales, nu îi promite că dacă va înghiți încă o lingură de spanac îi vei pune încă un episod din Thomas și prietenii lui.
  • Regula de aur pentru toți membrii familii: masa înainte, televizorul după.

 

Cifre îngrijorătoare

Daca rândurile de mai sus nu te-au convins că trebuie să schimbi ceva, iată și câteva cifre îngrijorătoare legate de orele pe care le petrecem în fața televizoarelor. Conform unui studiu realizat de agenția Initiative, românii petrec în fața televizoarelor circa șase ore zilnic, iar în weekend audiența atinge aproape șapte ore, mai exact 407 minute. La nivel global, un om se uita zilnic la programele preferate timp de 3 ore și 12 minute, potrivit unui studiu realizat de compania Médiamétrie.

 

Copilul tău se uită la televizor atunci când mănâncă?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa