Dezvoltarea in primul an de scoala pe scurt

TOTUL DESPRE MAME

Dezvoltarea copilului tau depinde foarte mult de comportamentul lui, de influentele culturale si de felul in care adultii se comporta in jurul lui. Exista o influenta si din interactiunea cu adultii si de oportunitatile pe care le are pentru a socializa cu cei de varsta lui.

La varsta la care copiii incep scoala, ei au castigat suficienta independenta cat sa poata fi departe de tine in fiecare zi. Exista, desigur, si exceptii, dar cei mai multi se conformeaza cu noul statut.

Informatiile de mai jos sunt pur orientative, trebuie sa retii ca fiecare copil se dezvolta in propriul lui ritm si fel. Daca observi ca al tau copil nu e in acelasi tipar de dezvoltare ca restul copiilor si esti ingrijorata, cel mai bine ar fi sa vorbesti cu un specialist.

Cum se dezvolta proaspatul scolar

Sa imparti e bine! Copilul, ajuns la varsta scolii, este din ce in ce mai sociabil. Se joaca, face reguli si isi imparte jucarille cu alti copii. Poate sa simta compasiune pentru altii daca sunt suparati. Poate avea un prieten special si 1-2 adulti in care sa aiba incredere din exteriorul familiei. Iti va spune cand e suparat sau se teme de ceva si va avea nevoie de incurajarea si confortul oferit de mama.

Sa pierzi si sa castigi! In primii ani de scoala, copiii invata multe despre ce e bine si ce e rau. Inventeaza reguli pentru jocuri si invata despre ce inseamna sa pierzi si sa castigi. Celor mai multi copii le este greu sa piarda. Multi vor trisa tocmai ca sa nu piarda. La aceasta varsta, copilul tau isi va dori sa te impresioneze pe tine si pe prietenii lui. Aspectul esecului la jocuri e destul de delicat, asa ca incearca
sa exersezi cu el ambele fete ale monezii unui joc. Arata-i tu cum se pierde si demonstreaza-i ca nu esti suparata. La jocurile care nu tin de noroc, explica-i ca exercitiul si repetitia pot fi cheia castigului.

Sa inveti sa inveti! La aceasta varsta, copiii au un talent natural la rezolvarea problemelor. Daca le arati si partea distractiva a rezolvarii problemelor, o sa-l ajuti cu temele de la scoala si o sa-l inveti cum sa invete. De asemenea, activitatile extra-scolare contribuie la procesul de invatare.

Cifrele, cuvintele si intrebarile. Invata sa scrie si sa citeasca si va aprecia exercitiile de acasa. Ii va placea sa citeasca povesti cu imagini alaturi de tine, sa recunoasca litere si cuvinte cu ajutorul tau. Poate sa numere pana la 10 sau pana la 20, dar nu va sti sa asocieze numerele cu ce reprezinta ele, cantitatea la care se refera. Este foarte curios sa afle cum functioneaza lumea, intrebarea „de ce” devenind un musafir permanent in limbajul copilului tau. Acum, daca te gandesti la un cadou pentru el, o enciclopedie e fix ce trebuie.

Intrebari despre sex. Copilul tau va incepe sa puna, cel mai posibil, intrebari legate de bebelusi, de unde vin si cum. E un moment bun sa-i explici clar si in termeni simpli ca raporturile sexuale dintre un barbat si o femeie sunt o forma a adultilor de a-si arata dragostea si de a face copii. E mai bine sa afle direct de la tine ce inseamna sexul si ce implica.

Calitati fizice. Copiii la aceasta varsta sunt un butoi de energie. Aptitudinile precum coordonare si echilibru s-au imbunatatit vizibil asa ca acum poate sa invete sa mearga pe bicicleta, sa inoate sau alte sporturi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa